“We hebben een frisse look nodig.” Een kreet die je in de wandelgangen maar wat vaak hoort. Zeker wanneer je website alweer een tijdje meegaat is de drang naar verandering vrij groot. Je bestaat een aantal jaar en inmiddels weet je beter wat wel en wat niet werkt voor jouw doelgroep. Een redesign dat aansluit op jouw doelgroep en potentiële klanten gaat verbazen, dat is hét doel! Helaas is het niet enkel pracht en praal betreft redesigns. We zien namelijk vaak dat dit een moment is dat er juist van alles mis kan gaan. Hierdoor kan de schade groter zijn dan de uiteindelijke baat – iets wat je natuurlijk wilt voorkomen. Verdiep je dus voordat je de sprong in het diepe waagt en zorg ervoor dat je deze 7 (SEO) fouten in ieder geval niet maakt:

#1 Je hebt geen duidelijk doel

Allereerst kom ik terug op de ‘’frisse look’’. Het klinkt best goed, alleen bedenk wel dat dit uitermate subjectief is. Ondanks dat dit altijd een reden kan zijn, neemt het niet weg dat de stap naar een “frisse look” raakvlak kan hebben met belangrijke pijlers zoals onder andere organisch verkeer, gebruikerservaring en conversies. Het is daarom niet verstandig om enkel te denken aan een fris nieuw design zonder de enorme invloed die dat op de prestaties van je website gaat uitoefenen in acht te nemen. Let dus op dat je de drang naar een redesign niet (alleen) vanuit een onmeetbaar oogpunt ziet en bedenk goed wat er achter die frisse look of dat nieuwe jasje schuilgaat.

#2 Je hebt niks om op te sturen

Door eerst na te gaan wat je wilt bereiken, stuit je vanzelf op het feit dat je pas kunt gaan verbeteren als je weet wat er op dit moment staat. Hoe zijn de prestaties van je huidige website? Heb je überhaupt een methode of tool om deze prestaties in kaart te brengen? Zodra je weet hoe jouw website op dit moment presteert, weet je waar je op kunt voortborduren. Zorg dus te allen tijde voor een goede nulmeting voordat je drastische veranderingen gaat doorvoeren. Zonder dit startpunt zal het immers onmogelijk worden om het effect van je redesign te gaan bepalen.

Sterker nog, misschien kom je er wel achter dat jouw huidige website sterke punten heeft die je niet eens hebt overwogen. Laat de data spreken en je zult verbaasd zijn over wat wel en niet werkt.

#3 Je denkt niet na over jouw site-hiërarchie

Een van de speerpunten van een redesign, is het aanpassen en eventueel verwijderen van de huidige pagina’s. Veel gehoorde opmerkingen bestaan uit het feit dat content nu toch echt een keer op de schop moet en dat de site ‘clean’ moet worden. Daarnaast kan het goed zijn dat sommige stukjes content samengevoegd worden. In dit stadium is het daarom cruciaal om na te denken over jouw site-structuur. Richten we ons niet enkel op de gebruiker maar ook op de zoekmachine, dan is er een aantal must-do om ervoor te zorgen dat ook Google jouw site nog begrijpt.

Al je oude pagina’s staan namelijk al geïndexeerd in de zoekmachines, zijn gebookmarkt of hebben een backlink, die vervangen dienen te worden binnen de nieuwe situatie. Dit is dan ook een hele klus. Denk je hier niet goed over na, dan bestaat de kans dat je jouw huidige rankings verliest! Probeer je bijvoorbeeld te optimaliseren door veel content te strippen en weinig tekst te tonen om zo de gebruiker te pleasen, dan zal je merken dat Google deze content te dun vindt en minder waarde toekent.

Het uitzetten van een hiërarchie zorgt ervoor dat je jouw content onderverdeelt over pagina’s. Door dit overzicht uit te zetten zal je zien welke content op dit moment presteert en waar je nog gaten hebt binnen jouw website. Hierdoor is het mogelijk om jouw oude situatie correct te updaten naar een nieuwe situatie. En dat is precies wat je wilt, toch?

#4 Je denk niet aan je redirects

Verder is een van de meest cruciale stappen die gezet moet worden, het correct redirecten van alle oude url’s naar de nieuwe situatie. Dit houdt in dat je jouw nieuwe site-hiërarchie afzet tegen je oude site waarbij je elke url die voorheen heeft bestaan in kaart brengt. Vervolgens zul je elke oude url een zogenaamde redirect moeten geven naar de nieuwe url die deze moet vervangen. Doe je dit niet secuur, dan ontstaan er meerdere fouten. Oude url’s die geen redirect hebben zullen bijvoorbeeld een 404-foutmelding op gaan leveren zodra jouw redesign live staat. Daarnaast zal diezelfde content op jouw nieuwe site niet meer even goed vindbaar zijn omdat de oude url nog overal geïndexeerd, gebooktmarkt of opgeslagen is.

#5 Je zorgt niet dat je gevonden kán worden

Een pijnlijke maar helaas nog vaak voorkomende fout. Jezelf verstoppen voor de zoekmachine. Ook al doe je alle stappen goed en heb je een prachtige nieuwe website neergezet, als de zoekmachine er geen weet van heeft dan zal je ook niet opduiken in de resultaten. Sterker nog, je oude behaalde resultaten kun je zelfs teniet doen met deze misstap.

Ik heb het hier over het laten indexeren van je website. Het komt namelijk nogal eens voor dat een nieuwe site nog geblokkeerd is voor zoekmachines in de robots.txt en metatags. Dit betekent dat de bots van bijvoorbeeld Google geweigerd worden om je website te doorgronden en te indexeren. Cruciaal om te gaan ranken en funest wanneer dit fout gaat! Let er dus altijd op dat jouw robots.txt alles wat je wilt laten indexeren beschikbaar heeft staan. Dit werkt via de regel “Dissalow:”. Waarbij alles achter deze regel geblokkeerd wordt.Het komt veelvuldig voor dat een site voor livegang op “Dissallow: /” staat om zo de hele site te blokkeren. Zet je dit niet om na livegang dan zul je nooit gaan ranken. Zonde!

Net als de robots.txt heeft de metatag robots in de bron van de website dezelfde grote gevolgen voor indexatie. Op dit niveau geef je namelijk aan of een URL wel of niet geindexeerd mag worden en of de pagina gecrawled (doorzocht) mag worden door de zoekmachine of juist niet. Wil je dat alles gecrawled en geïndexeerd wordt, zorg er na livegang dan altijd voor dat je de volgende aanpassing doorvoert <meta name=”robots” content=”index, follow”>

#6 Je controleert de status niet na livegang

Bovenstaande is een controle moment dat voor livegang uitgevoerd moet worden. Maar ook na livegang ben je niet klaar. Overgaan van een laatste proefversie naar live is altijd spannend. Het levert immers ook altijd onvoorziene problemen op. Juist in deze fase is het belangrijk om er bovenop te zitten om schoonheidsfoutjes weg te poetsen. Tijdens een redesign wil je immers uiteindelijk dat je organische verkeer gaat stijgen. Maar het is in deze beginnende fase belangrijker om je huidige organische verkeer niet te verliezen.

In deze fase is het daarom handig om tools als Google Search Console, Bing webmaster tools en Google Analytics te gebruiken. Het is bijvoorbeeld enorm handig om sitemaps in deze tools in te laden. Een sitemap levert een overzicht van verschillende niveaus binnen jouw website, zodat je deze makkelijker kunt controleren op indexering.

Daarnaast is dit het moment om de developer indien nodig op de vingers te tikken. Naast de redirects, kloppende url’s en correct geladen content zijn er namelijk ook andere SEO-technieken die niet vergeten dienen te worden. Zo is het belangrijk dat al je markups goed geïmplementeerd zijn. Hiermee geef je bijvoorbeeld aan welke content gaat over jou als bedrijf of welke content extra uitgelicht dient te worden, zoals telefoonnummers. Allemaal steuntjes in de rug om de zoekmachine wegwijs te maken door jouw site.

#7 Je denkt dat je klaar bent als het redesign succesvol is gelanceerd

Je site-hiërarchie is perfect uitgedacht, je redirects zijn goed gemapt en je laatste checks zijn gedaan. Een redesign project succesvol afgerond. Fout! SEO is dynamisch. Je bent nooit klaar met het verbeteren van rankings en het vergroten van organisch verkeer.

Hoeveel voorwerk je ook gedaan hebt, het redesign zal zich nu moeten gaan lonen in de praktijk. Nu is het moment om data te gaan verzamelen en bij te schaven waar nodig. Dit doe je dan ook door vooraf en tijdens livegang goede KPI’s op te stellen en door te gaan met andere SEO-tactieken, zoals linkbuilding.

Ook toe aan een redesign maar bang om organisch verkeer te verliezen? Onze consultants hebben aan de wieg gestaan van meerdere redesigns en helpen ook jou graag veilig naar de overkant!

Meer informatie over SEO na een redesign?

Verder lezen? Dat kan! Laat je e-mailadres achter en je ontvangt naast onze nieuwsbrief ook gratis onze nieuwste “On-Page SEO Checklist 2021”. Een whitepaper voor iedereen die een beter beeld wilt krijgen van de on-page optimalisatie mogelijkheden op het gebied van SEO en content en streeft naar hoge organische posities..