Een redesign van een website kost veel tijd, geld en energie. Dan wil je voorkomen dat je uiteindelijk met minder bezoekers of omzet achterblijft. Sprout-expert rwolbrink Wolbrink weet wat de 10 meest gemaakte fouten zijn die je kunt voorkomen bij het verbouwen van je website.

1. Geen verhuisbericht

Als je je website gaat aanpassen, bestaat de kans dat ook de url’s gaan veranderen. In dit geval wil je dit doorgeven aan bezoekers én aan zoekmachines. De oude url’s dienen naar de meest logische nieuwe pagina door te verwijzen. Zoekmachines wordt verteld dat de oude pagina niet meer bestaat en nu op de nieuwe url te vinden is.

2. Vergeten van de toekomst

Een nieuwe website bouw je hopelijk ook met het oog op de toekomst. Kijk eens naar de ontwikkelingen in de markt en houdt daar rekening mee. Het aandeel bezoekers vanaf een smartphone of tablet is niet meer te onderschatten, het zou dan ook onverstandig zijn om de nieuwe website niet gebruiksvriendelijk te maken op deze apparaten.

3. Conversie uit het oog verliezen

Het nieuwe design van de website kan nog zo mooi ogen, maar – als het om een e-commercesite gaat – is er ook goed nagedacht over de conversiepaden? Dat wil zeggen: hoe “moeilijk” is het voor een potentiële klant om een aankoop te doen? Vergeet ook niet te kijken naar de befaamde punten van overtuiging, zoals reviews of de belangrijkste unique selling points.

4. Databronnen vergeten

Helaas gebeurt het nog te vaak dat na lancering blijkt dat bepaalde databronnen niet meer worden gevoed. Het is aan te raden om na te gaan welke databronnen worden gebruikt. Maak vervolgens een checklist met trackingcodes die niet mogen ontbreken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Google Analytics, Google Ads conversie codes of tracking codes voor het affiliate marketingkanaal.

5. Het SEO-abc niet volgen

Wat betreft zoekmachineoptimalisatie (SEO) zijn er een paar punten die eigenlijk altijd gedekt moeten zijn. De url’s moeten mooi schoon en leesbaar zijn, de zoekwoordfocus hoort netjes in de titels verwerkt te zijn. Maar ook blokkerende elementen voor zoekmachines als in de robots.txt of in de head van de pagina dienen getackeld te worden.

6. Te veel vragen stellen

Het lijkt soms in onze aard te zitten om bij een nieuwe website meer te willen vragen van mensen dan voorheen. Het komt daarom ook met enige regelmaat voor dat formulieren op de nieuwe website veel te lang worden. Lange formulieren zorgen consequent voor meer afhakers. Kijk daarom eens kritisch naar wat je vraagt van mensen en schrap wat niet noodzakelijk is.

7. Oude content weggooien

In de loop der jaren heb je wellicht heel wat nuttige content opgebouwd. Of het nu een blog is of een veelgesteldevragensectie. Deze content verdwijnt simpelweg nog wel eens bij de verbouwing. Zonde, zeker als het je be zoekers vanuit Google oplevert of je klanten simpelweg helpt bij een vraagstuk. Breng daarom eens in kaart welke pagina’s in het afgelopen jaar zijn bekeken, om te bepalen welke content eigenlijk niet weg mag.

8. Belangrijke landingspagina’s vergeten

Als het goed is heb je een mooie mix aan verkeersbronnen die bezoekers naar specifieke pagina’s sturen. Het is erg nuttig om eens een goede analyse te maken van welke verkeersbronnen je hebt en op welke pagina’s de bezoekers terecht komen. Zo voorkom je wellicht dat een erg belangrijke landingspagina over het hoofd wordt gezien.

9. Offline gaan

Je website een paar dagen offline zetten voor de lancering van je nieuwe design is een absolute no-go. Niet alleen verlies je bezoekers en omzet, maar ook aan zoekmachines geef je een slecht signaal af. Daarnaast is het totaal onnodig om dit te doen, je kunt immers de nieuwe site in een ontwikkelomgeving opbouwen alvorens deze live te zetten. Natuurlijk kan het zijn dat je een korte periode mindere performance hebt, maar breng dit tot een absoluut minimum voor de minste overlast.

10. Geen benchmark maken

Een redesign doe je waarschijnlijk met een goede reden. Maar wat de reden ook is, je wilt wel weten hoe de nieuwe website presteert ten opzichte van de oude website. Zorg er daarom voor dat je de belangrijkste KPI’s (bezoekers, kanalen, omzet, etc.) in kaart hebt, maar ook dat je de huidige rankings in Google bijhoudt. Zo kun je altijd bijsturen waar nodig en kritisch oordelen wat werkt en wat niet.

Dit artikel verscheen op 17 juni 2014 op Sprout
De Pure IM consultants schrijven regelmatig voor vakgerelateerde autoriteiten. Zo wordt geschreven voor Frankwatching, Sprout, Marketingfacts en het Hostnet weblog.Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor Sprout. Wil je meer informatie over onze diensten? Neem dan vrijblijvend contact op.