Het zal je vast niet zijn ontgaan dat er de laatste tijd ontzettend veel ontwikkelingen gaande zijn in het oude vertrouwde Google AdWords… uhum… Google Ads. Zo heb je o.a. ‘slimme’ campagnes, zoals een ‘smart shopping’ campagne en een ‘smart display’ campagne maar kan je ook gebruik maken van ‘Smart Bidding’. Onlangs is er ook een update geweest omtrent de ‘Auto Applied Recommendations’, waarin Google de aanbevelingen na 14 dagen automatisch doorvoert (als je dit tenminste niet uitschakelt).

Je hebt het misschien al wel door, maar Google stuurt veel op het automatiseren van je Google Ads campagnes en je kunt tegenwoordig ook erg veel (handmatige) handelingen automatiseren. Zo zijn er ook nog veel mogelijkheden op het gebied van ‘automatische regels’ en ‘Google Ads scripts’, maar daar ga ik het in dit blog niet over hebben. In dit blog behandel ik voornamelijk de ‘Smart Bidding’ automatiseringsmogelijkheden.

Na het lezen van dit blog hoop ik dat je een beter beeld hebt van Smart Bidding, zodat je zelf kan beslissen welke biedstrategie je gebruikt om je Google Ads te automatiseren.

Laten we eerst beginnen met een korte uitleg van ‘Smart Bidding’

Smart Bidding houdt in dat Google zelf de campagnes optimaliseert op basis van machine learning om zo de gewenste doelstelling te behalen. Wil je bijvoorbeeld zoveel mogelijk conversies behalen en maken de kosten per conversie minder uit, dan is de biedstrategie ‘conversies maximaliseren’ een optie om te gaan testen. Door middel van machine learning gaat Google voor jou op zoek naar patronen en signalen tussen conversies, zoekopdrachten en biedingen. Op basis van een voorspelling kan Google de biedingen verhogen of verlagen (True auction-time bidding) om de door jouw ingevoerde doelstellingen te behalen.

Volgens Google kunnen ze circa 70 miljoen signalen en combinaties analyseren, voorspellingen doen op basis van voorgaande zoekopdrachten en wordt er informatie buiten Google Ads gebruikt zoals het type browser en besturingssysteem. Hierdoor kan er op elk moment van de dag en bij iedere zoekopdracht een bodaanpassing worden uitgevoerd. Klinkt goed zou je zeggen!

 

Smart-Bidding-Google

Bron: Thinkwithgoogle

Tip: wil je meer weten over ‘Smart Bidding’ en alle biedstrategieën die er binnen Google Ads zijn? Lees dan het blog: Bied strategieën voor Google Ads.

Nu je wat meer weet over Smart Bidding, ga ik je de voor- en nadelen uitleggen:

Google Ads automatiseren: de nadelen van Smart Bidding

  • Data inzichten ontbreken: Google geeft aan dat het gebruik maakt van diverse databronnen, maar maakt dit vervolgens niet inzichtelijk. Je vertrouwt er eigenlijk op dat Google het beste resultaat voor je levert
  • Leerfase heeft tijd nodig: Voordat je het beste uit Smart Bidding kunt halen, heeft het tijd nodig om te ‘leren’. Dit kan dus even duren, gedurende deze tijd kan de performance van je campagne veranderen (zowel negatief als positief). Onderbreek een experiment of campagne dan ook niet als de campagne nog in de leerfase zit! Geef het een eerlijke kans.
  • Minder controle: Dit is voor menig marketeer toch wel het grootste nadeel. Je geeft als het ware de controle uit handen aan Google en we hopen dat Google het gewenste resultaat kan leveren.
  • Niet ideaal voor kleine accounts: Smart Bidding heeft veel data nodig om goed te kunnen functioneren. Als je site en account te weinig data heeft, zal Smart Bidding niet of minder effectief werken.

Google Ads automatiseren: de voordelen van Smart Bidding

  • Verbeterde performance: Dit zou voor iedere (online) marketeer die actief is met Google Ads eigenlijk dé drijfveer moeten zijn. Door middel van Smart Bidding worden er ontzettend veel signalen opgepikt waardoor het voor de mens een onmogelijke klus wordt om al deze data handmatig te gaan verwerken. Hierbij kan je denken aan signalen zoals browserinstellingen, apparaat, operating systeem en nog véél meer. Door al deze signalen te combineren kan Google de performance van je campagnes (aanzienlijk) verbeteren.
  • Tijdbesparing: Dit is wellicht het grootste voordeel van Smart Bidding. Normaliter pas je de biedingen vaak handmatig aan. Als je veel zoekwoorden in je campagnes hebt, kan dat een tijdrovende klus zijn. Doordat Google het werk uit handen neemt, heb je meer tijd over om je te focussen op bijvoorbeeld de advertentieteksten, strategie of misschien wel andere kanalen.
  • Minder fouten: Door gebruik te maken van Smart Bidding is de kans op (menselijke) fouten een stuk kleiner.

Mijn advies is om te gaan experimenteren met de diverse biedstrategieën en analyseer wat het doet met je campagne(s). Heb je nu hulp nodig bij het opzetten van een Smart Bidding strategie? Neem dan contact met ons op!