Vijf effectieve rich snippets die (relatief) makkelijk te realiseren zijn
Als je de ontwikkelingen op het gebied van online marketing met interesse volgt, dan weet je als geen ander dat zoekresultaten in Google veel verschillende vormen kunnen aannemen. Van kleine blokjes met feitelijke antwoorden op je vraag, tot compleet uitgeschreven recepten, afbeelding-carrousels, shopping resultaten en nog veel meer. De traditionele zoekresultaten (snippets) maken steeds meer plaats voor ‘verrijkte’ zoekresultaten.
Google streeft er naar om gebruikers een zo goed mogelijk antwoord op hun vraag te leveren, door te proberen deze vraag zo goed mogelijk te begrijpen. Daarbij komt dat Google ook de beschikbare informatie zo goed mogelijk moet begrijpen om dit antwoord te kunnen leveren. Zoals je wellicht ook wel weet is dat je Google hierbij kunt helpen. Door de informatie op je website op de juiste manier te structureren, op te maken en Google van zoveel mogelijk extra context te voorzien, kunnen er voor de website van jouw organisatie ook rich results getoond worden bij verschillende zoekopdrachten. Dit biedt een mooie kans om bij relevante zoekopdrachten net even beter op te vallen tussen alle andere resultaten.
In dit artikel licht ik een aantal rich results en rich snippets uit die je relatief eenvoudig kunt realiseren. Voor sommige tips heb je wel enige kennis van HTML nodig.
Local Business rich result
Elke organisatie, klein of groot, zou op zijn minst een Google Mijn Bedrijf vermelding moeten claimen. Het is namelijk een gratis vermelding in Google Maps en een mogelijkheid om bij lokaal georiënteerde zoekopdrachten prominent in de resultaten getoond te worden. Wanneer iemand zoekt op je merk of bedrijfsnaam, is het bovendien wel zo fijn dat je op de juiste manier in de zoekresultaten getoond wordt.
Het Local Business rich resultaat wordt voornamelijk gevoed vanuit je Google Mijn Bedrijf profiel. Om de informatie op dit vlak aan te kunnen passen, hoef je niet over enige technische kennis te beschikken. Wanneer je een profiel hebt aangemaakt en hebt geverifieerd, dan kan je allerlei relevante informatie toevoegen, zoals: adres- en contactinformatie, website url, foto’s en logo, (speciale) openingstijden en zelfs een beschrijving van je bedrijf of organisatie. Mocht je als organisatie juist geen nadruk op de fysieke vestiging willen leggen, dan kan je er voor kiezen om je verzorgingsgebied in te stellen in Google Mijn bedrijf.
Naast het claimen en zo goed mogelijk invullen van je Google Mijn Bedrijf profiel, kan je ook nog eens speciale markup aan je website toevoegen. Hier vind je de richtlijnen en uitleg.
afbeelding 1 – voorbeeld van een local business result
FAQ rich snippet
In 2019 werd het mogelijk om gebruik te maken van de FAQ rich snippet, waarmee je veelgestelde vragen met de daarbij horende (korte) antwoorden kunt laten vertonen in de zoekresultaten. Het mooie van deze rich snippet is dat je een zoekresultaat van de pagina waarop je dit implementeert een stuk opvallender kan maken. De FAQ rich snippet neemt namelijk best wel veel ruimte in en het kan erg relevant voor de zoeker zijn. Bovendien kan je FAQ snippet uiteindelijk ook als resultaat via de Google Assistant worden uitgesproken of weergegeven.
afbeelding 2 – voorbeeld van de FAQ snippet in Google
De FAQ rich snippet is op meerdere manieren aan je website toe te voegen. Het gaat relatief eenvoudig als je de rechten hebt om de HTML van je webpagina aan te passen (Microdata markup). Google geeft de voorkeur aan de implementatie via JSON-LD. Bekijk de uitleg van Google.
Het is zeker de moeite waard om na te gaan of jouw website ook geschikte pagina’s heeft waarop je dit kunt toepassen. Hoewel steeds meer websites de FAQ markup toepassen, is dit nog steeds een mooie kans om extra op te vallen in de de zoekresultaten.
Zoekbox in sitelinks
Heb jij het al wel eens gezien in de zoekresultaten: een extra zoekveld bij de sitelinks onder een zoekresultaat? Dit extra zoekveld tussen de sitelinks bestaat al een behoorlijke tijd, maar het valt niet iedereen op. Toch kan het een heel interessante snippet zijn voor de (branded) zoekresultaten van je organisatie.
De sitelinks zoekbox (Google noemt het de Sitelinks searchbox) wordt meestal getoond in de resultaten wanneer iemand zoekt op een bedrijfs-/organisatienaam of websitenaam. De zoekbox wordt dan getoond bij het eerste organische resultaat bij zoekopdrachten waarvan Google verwacht dat je de intentie hebt om vervolgens in de betreffende website verder te zoeken. Ga maar eens bij jezelf na: hoe vaak heb je wel eens in Google op de naam van je favoriete webshop gezocht, om vervolgens in die website verder te zoeken naar het product waar jij interesse in hebt?
Google kan deze zoekbox voor je website in de zoekresultaten tonen, zonder dat je iets extra’s hebt hoeven implementeren. Wanneer in dit geval in de sitelink zoekbox een vervolg zoekopdracht wordt gedaan, zul je zien dat Google een eigen resultaatpagina toont waarbij van de “site:” parameter is gebruik gemaakt (zie afbeelding).
afbeelding 3 – voorbeeld van de sitelink zoekbox
afbeelding 4 – voorbeeld van resultaatpagina naar aanleiding van een zoekopdracht in de sitelink zoekbox
Dit is natuurlijk erg handig, maar het kan nog beter. Als je website al voorzien is van een zoekfunctie, zorg je met een relatief eenvoudige markup ervoor dat een zoekopdracht in de sitelink searchbox niet uitkomt op (weer een) resultatenpagina van Google zoals in het vorige voorbeeld, maar juist direct op relevante content binnen je website. Bij bijvoorbeeld Wehkamp is goed te zien hoe dit werkt. Zoek maar eens op “Wehkamp” in Google en test de sitelink zoekbox zelf.
Hier vind je de richtlijnen en voorbeeld-markup.
Review & rating snippets
Tot vorig jaar kon je het nog regelmatig zien in Google: websites in de zoekresultaten voorzien van beoordelingssterren op basis van honderden, zo niet, duizenden of meer beoordelingen, waarvan je in veel gevallen ook niet met zekerheid kon zeggen of dit ‘echte’ beoordelingen waren. Bovendien werden beoordelingen voor individuele producten of diensten nog wel eens op een hoop gegooid met beoordelingen voor het bedrijf. De vraag is of dat nu echt iets zegt over de kwaliteit de organisatie (ofwel product/dienst) achter het zoekresultaat.
Google heeft besloten het vertonen van de review sterren anders aan te pakken en kwam in september 2019 al met nieuwe richtlijnen. Vanaf dat moment werden de review en rating rich snippets niet meer getoond voor een organisatie of website in het algemeen. Ook worden reviews die rechtstreeks met structured data opmaak in een webpagina zijn gezet, zonder dat dit verifieerbaar is, niet meer toegestaan.
Reviews en ratings moeten nu specifiek over een een ‘ding’ gaan, zoals een product, boek of film, maar ook content is hierbij mogelijk, zoals een recept of een ‘how to’. Hier vind je de uitleg en complete lijst met toegestane review & rating snippets.
Antwoord op een vraag: featured snippet
Kan je website in de organische zoekresultaten nog hoger dan positie 1 getoond worden? Ja dat kan! Met de featured snippet probeert Google een zo goed mogelijk antwoord te geven op een vraag van een zoeker. Het antwoord wordt rechtstreeks in deze snippet getoond vanuit een website die het beste antwoord geeft op de betreffende vraag, met een link naar de bronpagina. Het antwoord kan op verschillende manieren worden getoond:
- een alinea of zin waarin het antwoord wordt gegeven;
- een bullet lijst of genummerde lijst;
- een tabel.
Hieronder zie je een voorbeeld van featured snippet met een antwoord op de vraag: “Hoe leg ik laminaat?”
afbeelding 5 – voorbeeld van een Featured snippet
Het mooie van deze antwoordbox is dat je hiervoor geen schema markup of iets dergelijks hoeft te gebruiken. Het gaat er om dat je een zo goed mogelijk antwoord geeft op een vraag en dit zo overzichtelijk mogelijk op je pagina weergeeft.
Featured snippet tips:
- zet vraag en antwoord bij elkaar;
- het helpt als je van de vraag een kopje maakt (H1 of h2);
- plaats er een relevante afbeelding bij;
- wees beknopt en duidelijk als je het antwoord in een alinea verwerkt;
- kies voor een lijstopmaak of tabel als dat beter is voor het antwoord;
- verwerk de vraag en het antwoord op een pagina dat al over hetzelfde onderwerp gaat.
Dat je geen schema markup hoeft te gebruiken is natuurlijk prettig, maar er is ook een nadeel. Je hebt namelijk geen garantie dat jouw antwoord getoond gaat worden als featured snippet als iemand op de betreffende vraag zoekt.
Het is daarom heel waardevol dat je uitzoekt op welke veelgestelde vragen die relevant zijn voor je organisatie, producten, diensten of website er vaker gezocht wordt in Google. Zo ontdek je bij welke zoekopdrachten je meer of minder kans hebt om als featured snippet getoond te worden. Wanneer bij een zoekopdracht al een featured snippet van een andere website wordt weergegeven en jouw website ook op de eerste resultaatpagina voorkomt, dan is dat zeker een goede aanleiding om te proberen een beter antwoord te geven.
Aan de slag!
Wanneer je nog niet zoveel kennis hebt van HTML, of je hebt geen rechten in het CMS van de website om deze aanpassingen te kunnen doen, dan kan je webbouwer hier zeker bij helpen. Voor het aanmaken of verbeteren van een Google Mijn Bedrijf profiel of het onderzoeken van en werken aan goede content voor een featured snippet, kan je natuurlijk meteen aan de slag. Zorg in ieder geval dat je de richtlijnen goed in de gaten houdt en je schema markup goed checkt met bijvoorbeeld de Structured Data testing tool, zodat je de mogelijkheden optimaal benut en je aanpassingen ook echt werken.