Het is tegenwoordig niet al te lastig meer om te beginnen met een website. Waar je vroeger een relatieve nerd moest zijn om een website op te tuigen, is er met de komst van CMS pakketten als WordPress, Joomla of een Blogger een deur opengezet voor de hobby blogger. Voor velen blijft dit een hobby, maar anderen pakken deze kans om volledig zelfstandig te worden.

Van mode via reizen naar gadgets

Er is een enorme diversiteit aan onderwerpen waarover geblogd wordt. Eigenlijk wordt over elke hobby wel een blog bijgehouden. De sprong van hobby blogger tot een professional wordt echter voornamelijk gemaakt op de vlakken van mode, uiterlijke verzorging, lifestyle en reizen. Op deze gebieden zie je erg veel gave projecten vol passie en creativiteit ontstaan. Maar onderschat deze blogs, ontstaan uit hobby, absoluut niet. Om je een beeld te geven van de omvang heb ik hieronder enkele websites en het bereik op een rijtje gezet:

MissLipgloss.nl: dagelijks tussen de 40.000 en 50.000 bezoekers
Beautygloss.nl: 110.000 unieke bezoekers per dag
Beautylab.nl: 56.000 unieke bezoekers per dag
Veracamilla.nl: dagelijks 30.000 bezoekers

Je merkt het al: dat zijn niet de minste aantallen en dit is dan ook serious business. Naast het feit dat deze bloggers full time bezig zijn met wat ooit begon als hobby, hebben velen een volwaardig bedrijf en merk opgebouwd. Hoe je geld kunt verdienen met bloggen, dat vertelt Cynthia van Misslipgloss.nl in onderstaande video.

Groeistuipen

Maar zoals met alles gaat groei natuurlijk gepaard met groeistuipen. Als je net wilt beginnen met bloggen en je bent niet zo technisch aangelegd valt de keuze vaak op een gratis subdomein. Je kunt hierbij denken aan een jouwdomein.blogspot.com of een jouwdomein.wordpress.com. Het voordeel hiervan is dat je hiervoor geen hosting hoeft te regelen en installatie eigenlijk een eitje is. In principe kun je dus over een half uurtje al beginnen met bloggen.

Maar, een dergelijke oplossing heeft ook veel mindere aspecten met het oog op de toekomst. Je hebt namelijk te maken met technische beperkingen, waar je misschien vooral tegenaan loopt wanneer je een specifiek nieuw advertentieformaat wilt implementeren op de website. Maar ook het aanpassen van het design van de website wil nog weleens lastig zijn met een dergelijke oplossing. Wat ook de reden mag zijn, uiteindelijk zal je willen overstappen op een volledig eigen domein. Als je al flink wat blogs hebt geschreven op het oude domein, dan wil je deze wel meenemen naar de nieuwe. Maar ook heb je waarschijnlijk al wat online autoriteit opgebouwd. Kortom, zorg ervoor dat je een goede redesign strategie hebt, waarbij zeker rekening is gehouden met 301 redirects. Zo voorkom je dat je vanaf nul moet beginnen.

Tip: als je serieus wilt beginnen met bloggen zorg dan gelijk vanaf het begin voor een eigen domeinnaam en hosting, dat voorkomt een heleboel moeilijkheden bij verder groeifases.

Bloggers in je marketingstrategie

Als online marketeer of ondernemer denk je al snel aan Google Ads, SEO of social media, maar vergeet in je online marketingmix ook niet aan bloggers te denken. Zoals je hebt gelezen is het bereik van deze bloggers enorm, maar ook de invloed van een blogger dient niet onderschat te worden. Zo veel dagelijkse bezoekers komen niet naar de website omdat er onzin wordt geschreven, nee bezoekers nemen de tips en meningen van bloggers erg serieus. Dat biedt dus ook kansen voor jouw onderneming. Over dit onderwerp schreef ik eerder een blog op Sprout.nl. Hieronder een opsomming van enkele mogelijkheden om bloggers in te zetten voor jouw onderneming.

Adverteren

De meest voor de hand liggende mogelijkheid om de lezers van blogs te bereiken is simpelweg adverteren. Vrijwel alle bloggers bieden de mogelijkheid om te adverteren op hun website middels een advertorial of banners. Maar ook hebben veel bloggers een groot bereik met hun eigen nieuwsbrief of een grote achterban op social media.

Proeven, proberen en testen

Als je wilt dat bloggers over jouw product of dienst gaan schrijven, is het de moeite waard om te overwegen hen gratis gebruik te laten maken van je product of dienst. Het is niet ongebruikelijk dat fashion- en beautybloggers de nieuwste kleding of make-up toegestuurd krijgen. Maar ook in de reisbranche wordt deze strategie steeds meer gehanteerd. Een mooi voorbeeld vind ik hoe de hotelketen Eric Vökel bloggers benadert voor samenwerkingen op deze pagina en hen uitnodigt om een nachtje te komen logeren in Madrid.

Relaties opbouwen

Je zou bloggers als een eenmalige investering kunnen zien, maar wellicht nog interessanter is het om een relatie op te bouwen met een selectie bloggers. Maak van hen ambassadeurs van je merk. Dat gebeurt natuurlijk niet van de ene dag op de andere en zoals elke relatie is hier ook tijd en aandacht voor nodig. Nodig deze bloggers uit en geef hen een rondleiding door je bedrijf. Of geef hen een mooie primeur en houdt hen op de hoogte met persberichten. Stel: je verhuurt fietsen in Barcelona, dan wil je dat bijvoorbeeld een blog als Barcelona met Marta je ambassadeur wordt. Met enkel een persbericht sturen ben je waarschijnlijk niet de enige en win je niet het hart van de blogger. Denk een stapje verder en voor je het weet wordt je actief aangeraden en in de gaten gehouden. Zo zorg je dat nieuwe toeristen ook weer de weg naar jouw fietsenwinkel aan de Ramblas vinden.

Een kwalitatieve bijdrage

Wat is een blog zonder goede inhoud? Dit feit kun je natuurlijk ook benutten door het aanbieden van een kwalitatieve bijdrage aan het blog. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een bijdrage of het aandragen van handige feiten, cijfers of materiaal om het leven van de blogger gemakkelijker te maken. Pas hierbij wel op dat je echt een meerwaarde biedt en geen overmatige commerciële insteek hanteert. Hier prikken lezers van een blog doorheen.

Wat heb jij te bieden

Heb je zelf ook iets te bieden wat interessant kan zijn voor bloggers? Bijvoorbeeld een platform waarop ze hun eigen expertise kunnen laten zien. Heb jezelf een bedrijfsblog, dan wil je dit misschien ook wel eens beschikbaar stellen voor een bekende blogger. Of doe zoals Ikea en bouw een nieuw platform ter inspiratie en zet hierop bloggers in het zonnetje. Dikke kans dat de plaatsing ook wordt gedeeld door de blogger via zijn of haar uitgebreide sociale netwerk.