Misschien heb je wel eens van UX design gehoord, misschien ook wel niet. Het is een concept dat sinds de opkomst van de technologie en het wereldwijde web steeds relevanter is geworden. Het is inmiddels een volwassen vakgebied met invloed op online marketing. Heel interessant om wat meer over te leren en ook toe te passen op je eigen website, applicatie of mogelijk een ander type systeem.

Wat is UX design?

User experience (UX) design is een vakgebied dat zich richt op de gebruikservaring rondom een gebruiker en een product, dienst of website. In de jaren negentig is de term “user experience” door Donald Norman geïntroduceerd. Hij was destijds werkzaam voor Apple als de “User Experience Architect”. Er is veel discussie over wat nu precies UX en UX design is, het vakgebied en de definitie ervan zijn ook nog steeds in ontwikkeling. Duidelijk is dat het meer omvat dan gebruiksvriendelijkheid, wat wel weer onderdeel is van de gebruikerservaring. Het gaat om een samenspel van het plezier, de toegevoegde waarde en prestaties die bij de gebruikerservaring een rol spelen. User interaction design en user interface (UI) design zijn onderdeel van UX. Ze worden vaker door elkaar gehaald in relatie tot UX. User interaction design richt zich puur op de interactie tussen mensen en een systeem, website of app. User interface design gaat over de vormgeving van de interface.

Waarom is UX (design) belangrijk?

UX is een discipline die verder gaat dan je product of dienst zelf. Je richt je op de gehele ervaring voor de klant, daarmee pak je nog veel meer mee. Zeker wanneer het gaat om interactie met complexere producten, maar ook bij de interactie met de interface van je website of applicatie. Wanneer je je alleen richt op de functionaliteit en niet op de eindgebruiker, maak je maar een half product. Zowel je gebruikers als de leads, die je aantrekt met online marketing, zullen blij worden van een goed UX design. In een wereld die steeds complexer wordt, waarin je met minder tijd steeds meer systemen, websites en apps gebruikt, is het belangrijk om een goede gebruikerservaring te hebben.

Impact van UX (design) op online marketing

Een goed UX design is een belangrijk onderdeel van de conversieoptimalisatie van een website. Wanneer je dat op orde hebt, zullen je inspanningen op het gebied van online marketing ook hun vruchten afwerpen. Niet alleen het conversiepercentage zal verbeteren, maar ook een aantal zaken daarbuiten.
Zo zal een goed UX design leiden tot meer klanttevredenheid. Het is een bouwsteen die bijdraagt aan het opbouwen van een goede klantrelatie. Gebruikers en leads die bijvoorbeeld op een website komen en binnen een korte tijd vinden wat ze zoeken, worden blij daarvan. Als ze vervolgens alle handelingen moeiteloos kunnen uitvoeren en daarnaast de ervaring hen ook nog inspireert of motiveert, dan heb je een tevreden klant voor je gewonnen.
Een goede UX inrichten van de website zorgt ook voor betere SEO resultaten. Met een recente update van Google voor “page experience” is ‘usability’ een ranking factor geworden. Met een aantal indicatoren bepaalt Google wat de ervaring van een bepaalde pagina is. Bij een positieve score op deze punten heeft het een positief effect op je SEO.
Ook zal een goede UX bijdragen aan de optimalisatie van de website op mobiel. Steeds meer gebruikers zijn mobiele bezoekers en op een kleiner scherm is UX des te belangrijker. Mensen moeten dezelfde functionaliteiten kunnen gebruiken als op een desktop, maar dan op een kleiner scherm en met de telefoon in de hand.
Wanneer je het UX design op orde hebt, zal dit dus zeker een positieve impact hebben op de online marketing.

Hoe zet je UX (design) in?

Je kan UX design op veel verschillende manieren inzetten. In het geval dat je organisatie groot genoeg is, kan je overwegen om een UX designer in te huren die de doelgroep gaat onderzoeken en op basis daarvan de UX gaat verbeteren of ontwerpen. In het geval dat je daar geen gebruik van kan of wil maken, kan je het ook op andere manieren implementeren. Onderstaande zaken zijn daar voorbeelden van:

  • Doelgroeponderzoek – Door je te verdiepen in de doelgroepen en gebruikers kan je waardevolle inzichten opdoen. Bij online marketing doe je hier ook onderzoek naar, alleen kan je bijvoorbeeld nog verder gaan door diepgaande gebruikerstesten op te zetten en/of interviews af te nemen. Even een momentje van ongegeneerde zelfpromotie: bij Pure hebben we het unieke Pure Lab, waarmee we usability onderzoek uitvoeren voor klanten en veel meer kunnen zien dan via standaar online metingen. Met de data die je uit doelgroeponderzoek haalt kan je bijvoorbeeld ook persona’s opzetten om zo voor iedereen in de organisatie duidelijk te maken voor “wie” de UX ontworpen moet worden.
  • Usability verbeteringen – Door bijvoorbeeld bepaalde rapporten in Google Analytics te analysen kan je de usability van je website verbeteren. Een voorbeeld van zo’n rapport is het uitstappagina’s rapport (gedrag > site-content >uitstappagina’s-rapport). De pagina’s die je in dit rapport tegenkomt, zijn de plaatsen waar personen de website verlaten. Is dit op een natuurlijke plek, dan is er niks aan de hand. Maar haken bezoekers af op onverwachte pagina’s of plaatsen in de “websiteflow” dan is dat mogelijk een plek waar iets “fout” gaat op usability gebied. Wanneer je usability verbeteringen doorvoert, zal je daarmee ook de totale UX naar een hoger niveau tillen.
  • Jakob Nielsen’s 10 usability heuristics – Jakob Nielsen, die samen met Donald Norman de Nielsen Norman Group heeft opgericht heeft ooit 10 basisprincipes opgesteld voor een goede user interface. Deze 10 principes zijn zeer logisch wanneer je ze doorleest, gek genoeg zijn er nog genoeg websites en systemen die fouten maken op dit gebied. Een zeer inspirerende lijst en zeker de moeite waard om toe te passen op je eigen website of applicatie.
  • A/B testen – Deze optie gebruik je waarschijnlijk al, maar is zeker ook een belangrijke. Wanneer je aan de slag gaat met UX design zijn er waarschijnlijk verschillende invalshoeken, persoonlijke meningen en data interpretatie die bijdragen aan verschillende visies op de inrichting van de website, app of UX in zijn geheel. Je kan tot in de late uurtjes blijven discussiëren, een simpele A/B test zal je deze moeite besparen. Er zijn tegenwoordig veel opties om A/B testen uit te voeren. Bijna alle advertentieplatformen bieden deze mogelijkheid aan en met bijvoorbeeld Google Optimize kan je het laagdrempelig op je website toepassen. Zet een test op om verschillende visies naast elkaar te zetten. De gebruikersdata laten je vervolgens zien wat het beste werkt.

UX design is een waardevolle toevoeging voor alle producten, diensten, applicaties, websites en/of systemen. Ben je met online marketing aardig op weg, dan is het zeker belangrijk hier ook wat aandacht aan te besteden. Mocht je hier graag over willen sparren of een keer wat hulp bij hebben? Neem contact met ons op!