UTM Code gebruiken voor campagne tracking in Google Analytics (Pure Video)
In Google Analytics heb je de mogelijkheid om te zien waar je gebruikers vandaan komen. Door een UTM Code aan je url toe te voegen kan je in Google Analytics beter herleiden waar je bezoekers vandaan komen. In onderstaande video leg ik uit wat UTM tagging is, wat je ermee kan en hoe je een UTM tag aanmaakt. Lees je liever? Onder de video is een transcriptie van de video te vinden.
UTM Code gebruiken voor campagne tracking in Google Analytics – Een Pure Keukensessie
00:00 Intro
00:28 Bron/medium uitleg
00:54 Wat is UTM Tracking?
01:14 Hoe werkt een UTM Code?
02:07 Wanneer gebruik je UTM Tagging?
02:22 Een UTM Code maken
03:12 Tips voor UTM Tagging
03:29 Conclusie
Transcriptie
Met de standaard functies binnen Google Analytics heb je al de mogelijkheid om te zien waar het verkeer van jouw website vandaan komt. Met UTM tracking heb je de mogelijkheid om dit verder te specificeren. Super handig en vandaag ga ik je laten zien wat UTM tracking is, hoe je het kunt instellen en waarvoor het handig is. Hoi, mijn naam is Thijs van Hal en welkom bij deze gloednieuwe video op dit kanaal. Vandaag ga ik je iets meer vertellen over UTM tracking.
Bron / medium rapport
In Google Analytics heb je de mogelijkheid om te zien waar je bezoekers vandaan komen. Een veel gebruikte term hier voor is bron/medium met bron kun je zien waar de bezoeker vandaan kom en medium is hoe. Als ik bijvoorbeeld in Google op zoek ga naar Pure Internet Marketing en ik klik op het organische resultaat dan is uw Google de bron en is organic het medium. Had ik op de betaalde advertentie geklikt, dan is het organic niet meer het medium maar is het CPC, want zijn betaalde advertentie.
Wat is UTM Tracking?
Op zich is het hartstikke interessante data maar eigenlijk gooit Google Analytics alles op een hoop. Als je het gedrag van specifieke bezoekers van een specifieke campagne of bijvoorbeeld een nieuwsbrief zou willen bekijken, heb je hier toe niet de mogelijkheid. Hier komt UTM tracking om de hoek kijken. Hiermee kan Google Analytics beter herleiden en segmenteren waar jouw bezoeker vandaan komt.
Hoe werkt een UTM code?
UTM tracking werkt door parameters toe te voegen aan de URL. Zo kun je in de bron, het medium en de naam van de campagne toevoegen aan de URL zodat je dit uiteindelijk kan herleiden in Google Analytics. Als voorbeeld pakken we even onze nieuwsbrief. Deze sturen we maandelijks naar onze e-maillijst en we zouden graag gedrag van die specifiek bezoekers die op de links in de nieuwsbrief hebben geklikt, willen zien in Google Analytics. In plaats van deze URL, plaatsen we deze URL. We voegen deze parameters, source, medium en name toe en je ziet dat als source we de Pure nieuwsbrief hebben gedaan. Als medium e-mail. En als naam bijvoorbeeld nieuwsbrief december. In plaats van de standaard bron medium krijgen we nu een specifieke bron medium voor deze specifieke URL. In dit geval krijg je dus te zien in Google Analytics, pure-nieuwsbrief/e-mail.
Wanneer gebruik je UTM Tagging?
Je kan dus in dit geval voor e-mailcampagnes gebruiken maar ook voor anderen campagnes, zo als bijvoorbeeld Facebook of Instagram of LinkedIn campagnes. Waar je specifieke URL’s voor aanmaakt zodat je dat specifieke gedrag van die bezoekers kunt nagaan in Google Analytics.
Een UTM Code maken
Je kan zo’n link simpel aanmaken door te gaan naar Google Analytics tools en ik zal deze link ook even in de beschrijving zetten, maar hier kun je makkelijk beginnen met je URL, je basis URL, hier de source, medium en name aan toevoegen. In dit geval maken we dus een www.pure-im.nl. De soort voegen we toe op nieuwsbrief en medium voegen we toe e-mail en de campagnenaam noemen we nieuwsbrief december.
Je zou zelfs aan de hand van de term en de content nog specifieke URL’s kunnen maken om bijvoorbeeld het verschil tussen advertentie A en B uit te lichten. Wanneer je deze link dus inzet is het uiteindelijk terug te zien als bron/medium. In Google Analytics super waardevolle data dat je nu precies het gedrag van, in dit geval onze nieuwsbrief kikkers, kan zien en kijken wat ze doen op de website.
Tips voor UTM Tagging
Let er bij het maken van zo’n URL wel op dat je heel consistent bent in wat je doet. Als je in maand A pure-nieuwsbrief met een streepje doet en in maand B aan elkaar, dan krijg je alsnog een onoverzichtelijk iets in Google Analytics. Wees daar heel consistent in en maak daar voor jezelf een keuze in.
Al met al is UTM tracking eigenlijk een heel simpel iets. In plaats van de normale URL voeg je meer informatie toe zodat je dit uiteindelijk kunt herleiden in Google Analytics. Een kleine verandering maakt in dit geval een heel groot verschil. Ga jij er gebruik van maken? Laat het me zeker weten in de comments. Ik wil je bedanken voor het kijken naar deze video. Vond je hem leuk? Like deze dan zeker reageer en abonneer op ons kanaal en dan zie ik je weer in de volgende video. Doei.