Het gaat goed met de business; je wilt gaan uitbreiden richting het buitenland. Inmiddels sta je op het punt een buitenlandse domeinnaam te gaan kopen en echt stappen te zetten over de grens. Op SEO-gebied zijn er echter wel een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden. In dit artikel daarom vier punten om na te lopen, zodat je de basis in ieder geval juist neerzet. Je dient namelijk Google wel een handje te helpen om ook hen te laten begrijpen dat je voor een buitenlandse uitdaging kiest.

#1 .be of /be

Laten we beginnen bij de basis, namelijk het kiezen van de domeinnaam. Hierbij wil je rekening houden met een tweetal zaken, namelijk betrouwbaarheid en autoriteit. Er zijn een aantal mogelijke opties wat betreft de domeinnaam die je kunt kiezen. Eigenlijk hebben alle opties voor- en nadelen. Ga je voor ‘voorbeeld.de’, ‘voorbeeld.nl/de’ of, in het geval je een .com domein hebt, voor ‘voorbeeld.com/de’?

Vanuit het oogpunt van de gebruiker zou je kunnen zeggen dat de domeinnaam ‘voorbeeld.nl/de’ wellicht minder betrouwbaar oogt dan ‘voorbeeld.de’. Deze keuze is dan ook de minst aan te raden optie van de drie genoemde opties. Dan blijven er nog twee opties over. Ook hier zijn zowel voor- als nadelen te benoemen. De optie ‘voorbeeld.com/de’ heeft als belangrijk voordeel dat je kunt profiteren van de online autoriteit die je reeds hebt opgebouwd met het bestaande .com domein. Dit is bij de keuze voor ‘voorbeeld.be’ uiteraard niet het geval, omdat je met een nieuw domein begint en je dus autoriteit moet gaan opbouwen.

Het is dan ook per situatie verschillend wat hier de beste keuze is, of anders gezegd de minst onaangename keuze. Het kiezen van ‘voorbeeld.com/be’ heeft het nadeel dat er links uit allerlei verschillende landen gaan verwijzen naar je domein. Voor Google maakt dit het lastiger te bepalen welke waarde een bepaalde link heeft. Een ‘voorbeeld.be’ domein heeft dan wel weer het voordeel dat het duidelijk is op welk land de website zich richt. Kortom, hier moet een weloverwogen keuze gemaakt worden afhankelijk van jouw situatie.

 #2 Google Search Console

De domeinnaam is inmiddels gekozen en vastgesteld. Een belangrijke stap om niet te vergeten is aan Google door te geven welk land wordt getarget met de desbetreffende website. Dit kun je doen via Google Search Console, de tool die webmasters gebruiken om bijvoorbeeld de indexeringstatus te checken. Eigenlijk is dit het communicatiemiddel tussen Google en de webmaster. Voor de nieuwe domeinnaam wil je dan ook zeker Google Search Console in gaan stellen.

Google-Search-Console

Wanneer je dit gedaan hebt kun je de targeting wat betreft taal gaan instellen. In het menu vind je onder de kop ‘Zoekverkeer’ de optie ‘Internationale targeting’. Hier heb je vervolgens de opties ‘Taal’ en ‘Land’. Daaronder kun je aangeven wat hiervoor de juiste settings zijn. Overigens zie je bij de optie ‘Taal’ wellicht staan ‘Uw site bevat geen hreflang-tags’. Dit is een zogenaamde language tag, waarover in de volgende alinea meer. GSC zorgt er overigens voor dat je kunt controleren of deze tags juist staan ingesteld.

#3 Language tag

Over naar de language tag. Dit is een belangrijk onderdeel waarmee je aan Google kunt doorgeven voor welke taal (en regio) de desbetreffende pagina’s zijn geschreven (of vertaald). Hier zijn een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Google heeft een uitgebreide pagina beschikbaar om o.a. taalannotaties juist te zetten. Het is belangrijk om deze pagina zorgvuldig te bekijken en te zien wat van toepassing is voor jouw situatie.

Let daarbij goed op de twee veelvoorkomende fouten die Google aangeeft. De ontbrekende bevestigingslinks, dus het teruglinken van twee pagina’s is er hier een van. De tweede fout is het gebruikmaken van een onjuiste taalcode. Een andere tip is tevens dit artikel van Moz door te nemen voor nog meer additionele informatie. Tot slot de opmerking dat deze materie ook voor Bing geldt. Bing maakt namelijk net als Google gebruik van language tags.

#4 Hosting

Een volgend punt waar je over na dient te denken is de locatie waar jij jouw website host. Het is voor Google namelijk van belang hoe je dit geregeld hebt. Google kijkt naar het IP-adres van je server om mede te bepalen op welk land de website gericht is. Dat wil zeggen, Google ziet een website die bijvoorbeeld gehost is in Duitsland als ‘meer’ geschikt voor de Duitse doelgroep en daarom is het waarschijnlijker dat deze voorrang gaat krijgen. Overigens is hierbij ook snelheid een factor. Host jij bijvoorbeeld je Chinese website in Nederland, dan kan dit zeker van invloed zijn op de prestaties.

Concluderend dus een aantal punten waar je rekening mee dient te houden wanneer je wilt uitbreiden richting het buitenland. Denk allereerst goed na over je domeinnaam en overweeg de verschillende opties. Vergeet daarnaast niet de implementatie van Google Search Console (en Google Analytics) direct mee te nemen wanneer je een nieuw domein hebt aangeschaft. Dit geeft je namelijk belangrijke inzichten in mogelijke problemen. Tot slot zijn hosting en language tags relevante onderwerpen op jouw agenda. Dan moet het helemaal goed komen met je buitenlandse avontuur!