Voice search: een term die steeds vaker wordt gebruikt als de toekomst van het zoeken op internet. Afgelopen week heb ik namens Pure een evenement bezocht dat werd gehouden op het hoofdkantoor van Microsoft in Amsterdam. Hier werd ook het onderwerp voice search behandeld en met name de uitdagingen op dit gebied voor bedrijven als Microsoft. In dit artikel neem ik je daarom mee naar een blik in de toekomst. Microsoft gaf de voorspelling dat in 2020 50% van alle zoekopdrachten via voice search gaat zijn. ComScore sprak deze verwachting eerder overigens ook al uit. Reden genoeg dus om hier eens wat dieper in te duiken.

Artificial intelligence

Ongetwijfeld heb je weleens gehoord van virtuele assistenten als Cortana (Microsoft), Siri (Apple), Echo (Amazon), Now (Google) en M (Facebook). De toekomst van zoekopdrachten verschuift hiermee naar voice search. Het optimaliseren van deze vorm van search is één van de belangrijke speerpunten voor veel van de genoemde bedrijven. Hierbij is met name artificial intelligence een belangrijk onderwerp. Waar in het verleden een zoekopdracht middels voice search eruit zag als bijvoorbeeld: ‘ik wil een pizza bestellen in de buurt’, gaat dit met behulp van artifical intelligence steeds meer toe naar natuurlijke zinnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: ‘ik heb zin in lekker eten’. Vervolgens gaat bijvoorbeeld Cortana je helpen met de keuze. Kortom, voice search wordt steeds meer gebruikt in een dialoog in plaats van een ‘simpele’ vraag en antwoord.

pizza-delivery-guy

Om dit te blijven verbeteren maken de virtuele assistenten tevens gebruik van de geschiedenis wat betreft jouw zoek- en surfgedrag. In een ideale situatie geeft de assistent als volgt antwoord op jouw lekkereten-vraag: ‘de afgelopen 3 keer heb je de sushi van bedrijf X goed beoordeeld en gaf je aan dit snel te willen hebben. Over 25 minuten kan er een bezorger bij je zijn met jouw favoriete sushi’. Uiteraard zijn hier erg veel verschillende opties, zo kan een virtuele assistent dus ook de dialoog voeren. Denk aan: ‘Wil je gezond of ongezond eten?’ en ‘Wil je iets nieuws proberen of hetzelfde als de vorige keer?’ En ga zo maar door.

Verschil in zoekopdracht

Een belangrijk verschil tussen de zoekopdrachten zoals we die kennen in bijvoorbeeld Google en zoekopdrachten middels voice search, is de natuurlijke manier waarop vragen kunnen worden gesteld aan bijvoorbeeld een virtuele assistent. De vragen zijn over het algemeen ook langer. Bijvoorbeeld: ‘Hoe oud is de president van de Verenigde Staten?’ is een vraag aan de assistent. Een vraag in Google is waarschijnlijk: ‘leeftijd president Verenigde Staten’. Hoewel de intentie van de zoekopdracht hetzelfde is, zie je een duidelijk verschil. Dit is direct ook de grootste uitdaging voor bedrijven als Microsoft. Het omzetten van de gesproken zoekopdracht naar een actie uit de daadwerkelijk zoekopdracht.

Een andere uitdaging die Microsoft aangeeft is de diversiteit van mogelijkheden om voice search toe te passen. Dat wil zeggen, voice search is te gebruiken op je telefoon, laptop, tablet, etc. Maar ook op spraakgestuurde speakers als Google Home en de recent uitgebrachte Apple HomePod. Zo komen virtuele assistenten ook echt bij je in huis om het leven te vergemakkelijken. Dit gaat dus veel verder dan alleen gebruikmaken van een zoekmachine als Google.

Google-Home

Adverteren met voice search

Voor marketeers is natuurlijk een prangende vraag waar het naar toe gaat op het gebied van advertenties. Microsoft gaf zelf aan niet per sé de focus te willen leggen op het ‘verkopen’ van advertenties middels voice search. Het doel van Microsoft en ongetwijfeld van meerdere aanbieders is om vooral het apparaat (in dit geval de slimme speaker) in de huiskamer te krijgen bij mensen. Je voelt natuurlijk wel aan je water dat het vast mogelijk gaat zijn om te gaan adverteren.

En dat is ook zo, gaf Microsoft aan. Maar ook hier ligt een behoorlijke uitdaging voor de verschillende bedrijven. Met name de vraag: ‘Hoe gaat – bijvoorbeeld – Siri bepalen welke adverteerder hij gaat benoemen als antwoord op een vraag die wordt gesteld door de gebruiker?’. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat de hoogste bieder deze plek altijd inneemt. Microsoft geeft dan ook aan hier druk over na te denken. Mogelijk is dat er een programma à la Google Ads wordt (of al is) ontwikkeld om dit vorm te geven. Wellicht is er zelfs, maar dit is speculeren, een metric te bedenken als de kwaliteitsscore zoals deze ook in Ads gebruikt wordt om te bepalen welke adverteerder de voorkeur krijgt.

Toekomstmuziek

Het blijft in ieder geval een gave innovatie, die voice search. Steeds meer gaan we toe naar een dialoog met onze steeds slimmer wordende virtuele assistent. Hierbij is artificial intelligence het speerpunt voor de toekomt. Met name het omzetten van de gesproken zoekopdracht naar een actie en het vormen van een advertentiemodel zijn mooie uitdagingen voor de verschillende bedrijven. Als marketeers zijn we natuurlijk erg nieuwsgierig waar het naartoe gaat. De verwachting van 50% voice zoekopdrachten in 2020 betekent in ieder geval een behoorlijke verandering in het zoeklandschap.