Tips voor succes met Google AdWords
Van bedrijven die wij spreken horen we regelmatig verhalen over het inzetten van Google Ads, maar dat het niks heeft opgeleverd. Wij zijn er echter van overtuigd dat het in vele gevallen wél had kunnen werken, mits het op de juiste manier was ingestoken. Dat is de reden waarom ik in een serie van drie Sprout blogs de juiste inzet van Google Ads wil toelichten. In deel één een introductie in Google Ads.
Google Ads sinds 2000
Kwaliteit
Google is dus bijzonder afhankelijk van advertenties en dus ook van het Ads systeem. Dit betekent natuurlijk ook dat het handhaven van kwaliteit voor gebruikers van Google en Google Ads enorm belangrijk is. Hier hebben we gelijk het meest essentiële onderdeel van het slagen of falen van een campagne te pakken. Relevantie is de sleutel tot succes en hoe je dit doet zullen we in deel 2 van deze serie verder behandelen. Om even terug te komen op relevantie, voor Google is dat een relevante advertentie bij elke specifieke zoekopdracht.
Als iemand zoekt op “laptop kopen” en klikt op een advertentie en vervolgens beland op een pagina over televisies dan kun je je voorstellen dat dit een slechte gebruikerservaring is. Als dit structureel zou zijn, dan gaan mensen naar alternatieven zoeken en Google verlaten. Om dit te ondervangen heeft Google een formule ontwikkeld waarmee de relevantie van een advertentie wordt bepaald. Hierbij wordt gekeken naar het zoekwoord, de advertentie en de landingspagina. Door hier een waarde aan te hangen, de Quality Score, en deze mee te nemen in het veiling model beloont Google relevante advertenties en wordt de kwaliteit van de zoekmachine gewaarborgd.
De veiling
Eerder in dit blog noemde ik het veiling model van Google Ads al. Wat veel mensen nog weleens ten onrechte denken is dat diegene met de grootste portemonnee de hoogste positie heeft. Nu is dat niet geheel onwaar, want je hebt immers geld nodig om te adverteren, maar in Ads is het niet zo dat de hoogste bieder ook automatisch de beste positie heeft. Ook dit komt weer door de kwaliteitscheck die Google doorvoert.
Op een resultatenpagina na een zoekopdracht zijn een beperkt aantal posities aan advertenties te vergeven. Logischerwijs krijgt in de regel de bovenste advertentie meer klikken dan een advertentie onderaan de pagina. Om te bepalen welke advertentie waar komt te staan heeft Google de AdRank ontwikkeld. Deze formule is niet bijzonder moeilijk, maar heeft erg veel gevolgen voor de resultaten van een campagne. De AdRank formule is als volgt: Quality Score x CPC bieding = AdRank. Oftewel hoe relevant is jouw advertentie én hoeveel ben je bereid te betalen voor een klik. Door deze formule te hanteren kan Google dus iemand die minder biedt, maar relevanter is, boven iemand plaatsen die meer geld over heeft voor een klik.
In het volgende deel van deze mini serie zal ik het opzetten van een campagne behandelen. Het laatste blog zal in teken staan van optimaliseren en uitbouwen van Google Ads campagnes.
Dit artikel verscheen op 6 januari 2014 op Sprout |
---|
De Pure IM consultants schrijven regelmatig voor vakgerelateerde autoriteiten. Zo wordt geschreven voor Frankwatching, Sprout, Marketingfacts en het Hostnet weblog. Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor Sprout. Wil je meer informatie over onze diensten? Neem dan vrijblijvend contact op. |