Is het ‘bedanktpagina’ of ‘bedankpagina’? Ik weet het niet, volgens mij kan het allebei. Ik gebruik in dit blog ‘bedankpagina’ zonder T, dan hoef ik daar verder niet meer over na te denken.

Wat is een bedankpagina?

Een bedankpagina wordt door sommigen ook wel een ‘bevestigingspagina’ genoemd. Ik heb het in elk geval over de pagina waar je websitebezoekers terechtkomen nadat ze een bepaalde actie op je website hebben uitgevoerd. Misschien hebben ze iets bij je besteld, een whitepaper gedownload, een online afspraak gemaakt of zich wel aangemeld voor je nieuwsbrief. Wat ze ook hebben gedaan, je zou ze moeten bedanken en dat kan (onder andere) door middel van een bedankpagina.

Nu is het natuurlijk belangrijk om mensen te bedanken die op de een of andere manier in jouw bedrijf hebben geïnvesteerd. Alleen is het helaas zo, dat veel bedankpagina’s bestaan uit een kale landingspage met de tekst; ‘bedankt voor je bestelling’ of ‘bedankt voor het invullen van het formulier’. Dit is jammer, want je kunt er zo veel meer uit halen. De bedankpagina is een geweldige manier om jouw waardering te tonen, maar je kunt het ook voor vele andere doeleinden gebruiken. De customer journey stopt namelijk niet na de conversie. Hierna volgt namelijk het proces om van je websitebezoeker (lead) een klant te maken, van een klant een loyale klant en vervolgens van een loyale klant een ambassadeur te maken.

Wat laat je zien op zo’n bedankpagina?

Stel, je hebt een bedankpagina met alleen de tekst; “bedankt voor je bestelling!”. Ik ben overigens wel van mening dat je dit altijd terug moet laten komen. Hiermee bevestig je namelijk de ‘conversie’ van de bezoeker. De bezoeker houdt van duidelijkheid en wil weten waar hij/zij aan toe is. Je wil de bezoeker daarom altijd bedanken en laten weten dat het formulier wat ze zojuist hebben ingevuld goed is doorgekomen. Hiermee stel je de klant ook nog eens gerust.

Je bedankpagina biedt verder niets meer. De bezoeker weet op dat moment niet wat hij op die pagina moet doen, waardoor hij hoogstwaarschijnlijk de pagina/website verlaat. Laat dit nou net iets zijn wat je als ondernemer natuurlijk niet wilt.

Bedankpagina | Tips

Hieronder heb ik een aantal leuke tips voor je bedankpagina op een rijtje gezet:

  • Maak het bedankberichtje persoonlijk en noem de naam van je klant. Als het goed is heeft de klant zojuist een formulier ingevuld waarbij ze verschillende gegevens hebben achtergelaten, waaronder zijn/haar naam. Mensen vinden het fijn wanneer je hun naam herhaalt. Dit is een bewijs dat jij aandachtig hebt geluisterd.
  • Vertel de bezoeker wat er nu gaat gebeuren. Als ze een vraag hebben gesteld, laat ze dan weten wanneer ze reactie kunnen verwachten. Indien de bezoeker een bestelling heeft geplaatst, laat hem/haar dan weten wanneer het product kan worden verwacht.
  • Geef de klant een presentje. De bedankpagina leent zich goed om iemand een exclusief voorstel te doen. Deze ‘upsell’ kan bijvoorbeeld een kortingscoupon zijn of dat je een sample uitdeelt. Het presentje moet wel aansluiten bij de huidige aankoop/aanvraag. Weer een stukje personalisatie. Vaak worden dit soort coupons niet eens verzilverd, maar het idee van een cadeautje geeft de klant een goed gevoel.
  • De bezoeker heeft al iets voor jou gedaan, dan klinkt het misschien raar om nog iets te vragen van de bezoeker. Maar je zou de bezoeker kunnen vragen om je te volgen op één van je social media kanalen. Of om zich in te schrijven voor de nieuwsbrief.
  • Zorg ervoor dat je het navigatiemenu van je website toont. Je wilt dat de bezoeker lang op je website blijft. Dus elke keer dat je de bezoeker kunt laten terugkeren naar je website, heb je daar profijt van.
  • Zorg voor extra informatie of content. Je kunt hier heel mooi relevante/nieuwe blogs tonen. Het moet voor de bezoeker interessant zijn. Door links te plaatsen naar de beste pagina’s van je website, is de kans groot dat ook die pagina’s (opnieuw) bekeken worden.

Bedankpagina als meetinstrument

Naast voorgenoemde voordelen is een bedankpagina ook ideaal om bepaalde doelen te meten en te analyseren. Bijna iedere website heeft wel een formulier waarmee websitebezoekers eenvoudig contact met je op kunnen nemen of zich kunnen aanmelden voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief. Het aantal ingevulde en verzonden formulieren wordt niet standaard gemeten in Google Analytics.

Je bedankpagina kan je helpen om het aantal ingevulde en verzonden formulieren te meten. Als er een bedankpagina is, wordt deze pas weergegeven nadat er op ‘versturen’ is geklikt. De klant wordt dan doorgestuurd naar je bedankpagina of de browser opent een nieuw tabblad met de bedankpagina. Hoe dan ook; je krijgt een nieuwe URL. Deze kun je gebruiken bij het instellen van nieuwe doelen.

Wil je je bedankpagina gebruiken om bepaalde doelen te meten? Lees dan dit blog!

Je bedankpagina indexeren

Ben je helemaal tevreden over je bedankpagina? Verberg hem dan voor Google! Zorg ervoor dat je bedankpagina niet geïndexeerd wordt door Google. Als je dit niet doet, dan zal Google deze pagina tonen in de zoekresultaten. Als je op die manier gevonden kan worden, betekent dit dat de bezoeker zonder een bepaalde actie uitgevoerd te hebben, op de bedankpagina kan komen. Dit wordt natuurlijk wel vervelend als je bijvoorbeeld coupons weggeeft op je bedankpagina. #noindex voor de bedankpagina dus!

Weet je niet hoe je dit kunt instellen? Bekijk dan tip 5 in dit blog.

‘’Bedankt voor je bericht…’’

Mocht je helemaal geen aparte bedankpagina willen, dan kan je er ook voor kiezen om een tekstboodschap op dezelfde pagina weer te geven. Deze tekst krijgt de bezoeker te zien op de plaats waar het formulier eerst stond of op een regel onder het formulier. Om ervoor te zorgen dat de bevestiging wel opvalt, kan je ervoor kiezen om de tekst dikgedrukt of met een kleurtje weer te geven. Of zoals we het bij Pure doen: de tekst vermelden in een opvallend kader.