TED Talks, vast weleens van gehoord. Voor de leken onder ons; dat staat voor Technology, Entertainment, Design. Het doel is het verspreiden van goede ideeën oftewel: ‘ideas worth spreading’, ook wel het motto van TED. Simpelweg geven experts op hele verschillende gebieden ”de presentatie van hun leven’’. Als marketeer kijk ik behoorlijk veel TED Talks over allerlei onderwerpen. Dit met het doel te laten inspireren en aan het denken te zetten over bepaalde onderwerpen. In dit blog daarom een aantal van mijn favoriete TED Talks.

#1 Jason Fried – why work doesnt happen at work

Laten we beginnen met een heel herkenbaar onderwerp, namelijk productiviteit. Iets waar iedereen weleens mee stoeit of gestoeid heeft. De reden waarom het voltooien van werk niet op het werk gebeurd is simpel, namelijk door de ‘M & M’s’.

#2 Simon Sinek – how great leaders inspire action

Wellicht heb je al wel eens van Simon Sinek gehoord door zijn boek ‘Start With Why’. In deze Talk vertelt hij in het kort eigenlijk de boodschap van zijn boek. Zeker als marketeer is dit een ‘must see’.  Overigens is het daarbij zeker ook een aanrader het volledige boek te lezen.

#3 Sebastian Wernicke – how to use data to make a hit tv show

Voor een menig marketeer is het gebruik van data onmisbaar. Sebastian Wernicke legt in deze Talk uit hoe bijvoorbeeld Netflix en Amazon data gebruiken om een serie te maken met een IMDb rating van 9, oftewel een hit.

#4 Amy Cuddy – your body language may shape who you are

Amy vertelt vol passie over haar onderzoek naar lichaamstaal. Een stukje psychologie waar je ongetwijfeld door gaat nadenken over hoe je dit eigenlijk zelf toepast. Voor iedereen die regelmatig in meetings zit is dit een absolute aanrader.

#5 Dan Pink – the puzzle of motivation

Mooi betoog van Daniel over waarom de meer traditionele beloningen niet altijd even effectief zijn om mensen te motiveren. Met name voor de manager interessant, maar ook als persoon zet het je aan het denken over wat jou motiveert.

#6 Shawn Achor – The happy secret to better work
Shawn praat snel, heel snel zelfs. Goed opletten dus bij deze TED Talk over waarom gelukkig zijn helpt bij het leveren van goed werk. Psycholoog Shawn Anchor vertelt op een bijzonder fascinerende en vooral humoristische manier zijn kijk op dit onderwerp.

#7 Ken Robinson – Do schools kill creativity?

En we gaan eruit met een iets wat luchtige TED Talk, waarbij de spreker met veel heerlijke Britse humor vertelt over een behoorlijk serieus onderwerp (creativiteit in het onderwijs). Ondanks dat deze TED Talk alweer dateert uit 2006, is het onderwerp nog altijd bijzonder actueel.

Poeh dat waren ze alweer! Met veel pijn en moeite kon ik er 7 uitkiezen uit de hoge stapel. Zoals je inmiddels vast ook hebt ingeschat zijn er namelijk duizenden TED Talks, veel de moeite waard. In ieder geval 7 van mijn favorieten, maar ik had er ook makkelijk een stuk of 20 kunnen neerzetten. Echter is de kracht van TED dat je door te kijken juist wordt getriggerd om Talks te zoeken passend bij jouw interesses. Doe dat dan ook vooral, persoonlijk vind ik bijvoorbeeld onderwerpen rondom motivatie, productiviteit en gesprekstechnieken interessant. Maar ook bijvoorbeeld de ‘techfreaks’ kunnen hun hart ophalen aan allerlei onderwerpen. Inmiddels is TED overigens ook veel meer dan enkel technology, entertainment en design, zo komen bijvoorbeeld wereldproblemen als klimaatverandering ook aan bod. Kortom, zet het regelmatig bekijken van TED Talks maar op je (wekelijkse) to do list.