Take-Aways: LinkLove London 2013
Afgelopen vrijdag was ik bij de voorlopig laatste editie van LinkLove in The Brewery te Londen. Dit evenement wordt georganiseerd door het Britse bureau Distilled in samenwerking met SEOmoz. Zoals de naam al zegt is LinkLove gericht op linkbuilding en zoekmachine optimalisatie.
Het SEO landschap is de laatste tijd enorm aan het veranderen en onderhevig aan een flinke kwaliteitscheck vanuit Google. Het wordt steeds belangrijker om een merknaam op te bouwen. Interessant vond ik de beeldspraak van Will Critchlow, hij gaf aan dat SEO’ers gehaat worden omdat deze alles kapot maken. Zo waren er eerst goed werkende linkdirectories, forums, infographics, comments en gastbloggen, totdat SEO’ers deze tools gingen misbruiken om de rankings te beïnvloeden. Volgens hem, en ik deel deze mening volledig, moeten SEO’ers zich niet meer focussen op het beïnvloeden van de rankings maar we moeten ons meer bezig houden met het opbouwen van merken online.
Ik vond met name de sprekers Wil Reynolds, Lyndon Antcliff en Hannah Smith erg goede tips gaven. Hieronder heb ik mijn take-aways van deze sprekers opgesomd.
Wil Reynolds
De immer energieke Wil Reynolds mocht de aftrap doen bij het nog slaperige publiek. De presentatie van Wil tijdens LinkLove was voornamelijk gebaseerd op drie tips. Niet alle tips zijn met het directe doel links te scoren, maar wel met het voornemen om een beter merk op te bouwen. Wees authentiek, doe het anders dan de rest. Stel je hebt een consultancy bedrijf, waarom reageer je dan niet op een contactaanvraag met een cool filmpje, in plaats van een standaard “wij reageren binnen 48 uur” bericht.
In dit filmpje zou je bijvoorbeeld kunnen vertellen hoe gaaf je bedrijf is of hoe blij je klanten wel niet met je zijn. Het is een kans om je te onderscheiden van de concurrenten die waarschijnlijk wel een standaard reactie bericht hebben. Het liefst wil je links van de grootste autoriteiten of beïnvloeders.
Maar om deze links te krijgen moet je deze mensen wel identificeren. Wil gaf aan daar verschillende tools voor te gebruiken, zo kun je onder andere kijken wie er werkt bij een website waar jij een link van wilt hebben. Dit kan je doen via Gplusdata.com, Circlecount.com of Twtrland. Benader deze mensen niet zomaar, leer eerst over met wie ze communiceren en wat hun interesses zijn. Een wat meer hands-on linkbuilding tip van Wil is het bloggen over je leveranciers. Stel je maakt een online spelletje en gebruikt daarvoor een stuk software, waarom schrijf je dan geen blog waarin je je ervaring met deze leverancier vermeld. Zorg vervolgens dat de leverancier jouw review onder ogen komt en wellicht opent dit deuren die anders gesloten waren gebleven.
Lyndon Antcliff
Antcliff is iemand die zich enkel en alleen bezig houdt met linkbait consultancy. Hij zet zich al jaren in voor klanten om linkbait acties op te zetten. Tijdens zijn presentatie gaf Lyndon zijn visie op linkbait: “websites linken niet naar websites, maar mensen linken naar websites”. Het klinkt erg logisch, maar dat wordt nog weleens vergeten. Om een goede linkbait actie op te zetten moet je volgens Lyndon goed inspelen op de psychologie van het menselijke brein. Hij gaf aan dat een prikkelende titel van een blogbericht een bijzonder belangrijke rol speelt in het succes van een linkbait bericht. In het overvolle internet is het steeds moeilijker om op te vallen en daarom moet je een titel hebben dat uitnodigt tot verder lezen. Uiteindelijk is het belangrijk dat je in de tekst uitstraalt verstand van zaken te hebben. Hij gaf daarom ook de quote: “Think like the economist, create like the SUN”.
Hannah Smith
Als een linkbuilding consultant weet Hannah Smith diverse goede tips over te brengen. Ik wil er in dit blog drie uitlichten. Indien je veel gebruik maakt van foto’s op je website, waarom bied je dan geen mogelijkheid tot het embedden van deze foto’s? Waarschijnlijk verrast het je niet dat er veel afbeeldingen worden gekopieerd en hergebruikt op het internet. Dikke kans dat deze persoon hier geen linkje bij zet naar de rechtmatig bron. Als je zorgt dat mensen de foto ook kunnen embedden, met uiteraard een link, vergroot je de kans op links.
Persberichten worden veel gebruikt voor linkbuilding, echter zijn nieuwssites steeds minder huiverig op het plaatsen van links in een artikel. Veelal komt dit door het commerciële karakter van de desbetreffende landingspagina. Hannah gaf aan dat het goed werkt wanneer je hiervoor een auteurspagina maakt. Simpel een “over … ” pagina waarnaar verwezen kan worden in het artikel.
Zo vergroot je de kans op een link van een grote nieuwssite. Als linkbuilder wil je soms bepaalde belangrijke mensen benaderen voor een samenwerking. Vaak is het moeilijk om de juiste contactgegevens te ondervangen. Hannah gaf als tip om in je Gmail account de tool Rapportive te gebruiken. Deze tool geeft naast het adres veld een box met daarin meer gegevens over deze persoon. Zodra je een e-mail adres gebruikt waarbij geen fotootje of verder informatie vindt, dan is dit waarschijnlijk niet het juiste e-mail adres. Probeer dan nog eens andere versies van het e-mail adres.