Wanneer je duidelijk hebt wat een conversie precies voor jouw campagne inhoudt en deze daadwerkelijk doormeet, dan kun je beginnen aan het bepalen van een maximale Cost Per Action (CPA)). Ofwel, wat is het maximale bedrag dat je wilt uitgeven aan Google Ads voor het behalen van de conversie.

Inmiddels is de campagne opgezet en beginnen de bezoekers binnen te stromen. Je kunt nu niet direct beginnen met optimaliseren, want daarvoor heb je simpelweg data nodig. Het moment van optimaliseren is afhankelijk van de grootte van de campagne en het aantal conversies. Zodra je denkt voldoende datapunten te hebben, dan heb je wellicht wat aan de volgende vier optimalisatie technieken.

1. Zoekwoorden rapport

In Google Ads kun je een rapport uitdraaien met daarin de zoekwoorden waarop je advertentie is vertoond. Daarin staan vaak zoekwoorden die nog niet in je advertentiegroep staan. Je kunt hiermee een selectie maken van relevante zoektermen met veel impressies of conversies, om deze vervolgens toe te voegen aan de advertentiegroep. Het voordeel hiervan is dat je meer controle hebt over de uiteindelijke prestaties. Zo kun je nu apart op deze zoektermen bieden, waardoor je beter kunt optimaliseren richting de gewenste CPA.

 2. Negatieve zoektermen eruit halen

Uit het zoekwoordenrapport kun je natuurlijk ook zoektermen halen waarop je eigenlijk niet vertoond wil worden. Deze kun je gebruiken als negatieve zoektermen, waarbij je advertentie niet meer vertoond zal worden. Wees hier echter wel enigszins voorzichtig mee, zodat je niet mogelijke conversies misloopt.

3. Biedingen aanpassen

Zoals in het eerste blog van deze serie besproken is het Google Ads systeem gebaseerd op een biedingen. Naast kwaliteit van een advertentie is ook jouw bieding voor een specifiek zoekwoord bepalend voor de uiteindelijke positie in de zoekmachine resultaten. Logischerwijs is het zo dat een eerste positie meer bezoekers oplevert dan een advertentiepositie onderaan de pagina. Waar veel mensen nog weleens de fout in gaan, is door te denken dat je “bovenaan” in Google moet staan.

Wanneer je echter streeft naar een bepaald bedrag per conversie is de positie van de advertentie niet de KPI waar je op wilt sturen. Veel beter kijk je naar de juiste balans tussen positie en opbrengst. Soms heb je namelijk liever minder bezoekers tegen een betere CPA. Kijk dus zorgvuldig naar de biedingen en wat het uiteindelijk oplevert per conversie. Stel je biedingen naar beneden bij zodra je boven de gemiddelde CPA gaat uitkomen. Wanneer je overperformed, dan is het wellicht een mogelijkheid om voor die bovenste posities mee te bieden.

4. Advertentieteksten

Teksten zijn enorm belangrijk voor de uiteindelijke click-through-rate van een advertentie. En hoe hoger de CTR van een advertentie, des te relevanter je advertentie is volgens Google. Blijf dus vooral testen met de advertentieteksten, en laat ten minste twee verschillende advertenties naast elkaar draaien. Als je hiermee de kwaliteitsscore van Google Ads kunt verhogen, dan zal dit zeker gaan schelen in de kosten en dus ook in de uiteindelijke CPA. Dit zijn enkel een paar mogelijkheden om een Google Ads campagne te optimaliseren. Maar hopelijk helpt het om jouw online campagne goed te laten renderen.

Dit artikel verscheen op 24 februari 2014 op Sprout
De Pure IM consultants schrijven regelmatig voor vakgerelateerde autoriteiten. Zo wordt geschreven voor Frankwatching, Sprout, Marketingfacts en het Hostnet weblog. Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor Sprout. Wil je meer informatie over onze diensten? Neem dan vrijblijvend contact op.