Succes met Google AdWords: de accountopzet
Zoals je wellicht hebt gemerkt leg ik de nadruk veel op structuur. De reden hiervoor is dat bij het opzetten van een Google Adsaccount de structuur voor een bijzonder groot deel succes of falen bepaald. Maar wat is nu precies deze structuur van Google Ads? Dat zal ik in de volgende alinea proberen te verklaren.
Verschillende niveaus
Het Google Ads programma is opgedeeld in drie verschillende niveaus, elk met aparte eigenschappen. Het hoogste niveau is het accountniveau, dit is het overkoepelende niveau waarin betalingsinformatie en gebruikersgegevens worden geregeld. Hierna volgt het campagneniveau, de belangrijkste eigenschappen van dit niveau is het feit dat op campagne niveau dagbudgetten en targeting kan worden bepaald. Het laagste niveau zijn de advertentiegroepen, waarin je zoekwoorden en advertenties kunt regelen. Gezien de verschillende eigenschappen van een Adsniveau is het belangrijk dat je bij het opzetten van een Adscampagne een goede structuur bepaalt. Wanneer je dit goed doet dan kan het je erg veel geld schelen. Het onderstaande filmpje legt dit goed uit. [youtube id=”-7CZLDSTaic” width=”600″ height=”350″]
Relevantie
Het klinkt misschien heel logisch, maar zorg ervoor dat je advertentie- en landingspagina’s goed aansluiten op de zoekopdracht. Door goed na te denken over de structuur en de meest geschikte zoektermen is het ook mogelijk om je advertenties daar goed op aan te laten sluiten. Bedenk ook of de pagina waarop mensen terecht komen aansluit bij de intentie die mensen toonden in hun zoekopdracht.
Conversies meten
Of je nu producten of een dienst verkoopt, het is belangrijk dat je conversies meet. Voor iedereen kan een conversie anders zijn. De onderliggende boodschap is echter dat je een advertentiecampagne enkel goed kunt optimaliseren wanneer je conversie data hebt. Door het plaatsen van een conversiescript op de bedanktpagina na een aankoop kun je precies zien welk zoekwoord heeft bijgedragen aan een uiteindelijke conversie. Een andere optie zou zijn om een specifiek Google Analytics doel in te stellen als conversie. Dit zou bijvoorbeeld een x-aantal bekeken pagina’s kunnen inhouden of het bereiken van een specifieke url. Uiteindelijk is het nuttig om te bepalen wat je maximale marketingbudget is voor een specifieke conversie, dit noemen we ook wel de Cost Per Action. In het volgende deel van deze serie zal ik behandelen hoe je met deze data kunt gaan optimaliseren.
Dagbudgetten
Om niet te snel door je budget heen te gaan is het belangrijk om goed te kijken naar de dagbudgetten per campagne. Zorg dat je om de zoveel tijd kijkt of je deze budgeten bij moet stellen. Zo kun je voorkomen dat je een goedlopende campagne beperkt door te lage budgeten. Wanneer je een streef CPA hebt behaald is het in vrijwel alle gevallen verstandig om de budgeten vol open te gooien om zo een maximaal aantal conversies te halen.
Display en search
Wij raden eigenlijk altijd aan om een display- en searchcampagne op te splitsen in twee aparte campagnes. De reden hiervoor is dat het gedrag en het netwerk simpelweg enorm uit elkaar liggen. Waar mensen op Google actief zoeken naar een product, is dat op het display netwerk heel wat minder, waardoor er dus logischerwijs ook verschil is in conversiepercentage. Door deze twee op te splitsen heb je betere controle over het dagbudget en kun je uiteindelijk makkelijker optimaliseren.
Dit artikel verscheen op 3 februari 2014 op Sprout |
---|
De Pure IM consultants schrijven regelmatig voor vakgerelateerde autoriteiten. Zo wordt geschreven voor Frankwatching, Sprout, Marketingfacts en het Hostnet weblog.Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor Sprout. Wil je meer informatie over onze diensten? Neem dan vrijblijvend contact op. |