De HTTP status codes zijn er in allerlei soorten en maten. Wist je bijvoorbeeld dat er ook een “418 – I’m a teapot” statuscode is voor theepotten die gevraagd worden om koffie te brouwen (ooit bedoelt als 1 april grap in 1998). In dit blog lees je alles wat je wilt weten over (wel bruikbare) HTTP status codes!

Status codes HTTP - 418 pagina

Wat zijn HTTP status codes?

Een HTTP status code is niks anders dan een communicatieboodschap van de websiteserver richting de internetbrowser. Wanneer je een website bezoekt, stuurt de browser een verzoek naar de websiteserver, deze antwoord vervolgens met een bepaalde HTTP status code. Op deze manier laat de server dus aan de browser weten wat de status is voor het verzoek.

Status codes HTTP - Server en Computer

Waarvoor gebruik je HTTP status codes?

Bij SEO gebruik je deze codes eigenlijk op twee verschillende manieren. Aan de ene kant om te kunnen analyseren. En aan de andere kant om te kunnen communiceren.

Je gebruikt de codes wanneer je wilt analyseren of alles goed gaat tussen een website en een browser. De verschillende codes die je kan waarnemen (bijvoorbeeld met een tool als Screaming Frog of via Google Search Console) vertellen je of alles goed verloopt. Wanneer er iets niet goed gaat, kan je ook via de HTTP status code zien wat er precies niet goed gaat. Een goed onderhouden website wordt gewaardeerd door een zoekmachine (en gebruiker). Zo geeft bijvoorbeeld een 404 foutcode aan dat de pagina niet gevonden is.

Status codes HTTP - 404 pagina

In het andere geval gebruik je de codes om richting een browser of zoekmachine te communiceren hoe deze je website/pagina moet benaderen. Deze methode zet je in veel gevallen in wanneer je wilt aangeven dat een bepaalde pagina op een andere/nieuwe locatie te vinden is, de zogenaamde 301 redirect.

Welke HTTP status codes voor SEO zijn er?

Er zijn redelijk veel HTTP status codes, de meeste gebruik je in hele specifieke situaties en een kleiner gedeelte wordt wat vaker gebruikt.

Hieronder zal ik de verschillende categorieën van HTTP status codes behandelen met daarbij de meest gebruikte codes voor SEO van iedere categorie. Ben je op zoek naar een specifieke code? Dan kan je via dit Wikipedia artikel een overzicht vinden van alle HTTP statuscodes die er zijn.

1xx / vanaf 100 : Mededelend

De codes vanaf 100 zijn puur informatief en een mededeling richting de browser.

Deze codes gebruik je dus ook niet om te communiceren of echt te analyseren, de server geeft hiermee aan dat het verzoek in behandeling is. Zo staat de HTTP code 102 bijvoorbeeld ook voor “processing”.

2xx / vanaf 200: Succesvol

De codes vanaf 200 zijn succesvolle codes en geven aan dat alles goed verloopt.

  • 200 – OK – Dit is de code waar je als SEO-specialist blij van wordt. Alles verloopt succesvol en de pagina wordt goed verwerkt.

3xx / vanaf 300: Omleiding

De codes vanaf 300 zijn gerelateerd aan een omleiding, bijvoorbeeld een redirect, waarbij een pagina verplaatst is.

  • 301 – Permanente redirect – Deze code geeft aan dat een pagina permanent verplaatst is naar een andere URL. Dit is één van de meest gebruikte HTTP status codes in de wereld van SEO. Dit signaal geeft namelijk ook aan dat de ‘linkwaarde’ van de pagina doorgegeven moet worden aan de nieuwe pagina. Het is wel een definitieve aanduiding, gebruik deze dus niet als je tijdelijk een pagina hebt verplaatst of wilt omleiden.
  • 302 – Tijdelijke redirect – Deze code geeft aan dat een pagina tijdelijk is verplaatst naar een andere URL. Hierbij wordt de linkwaarde niet doorgegeven aan de nieuwe pagina. Gebruik deze dus alleen wanneer je de bezoeker en zoekmachine tijdelijk naar een andere pagina wilt omleiden.

4xx / vanaf 400: Aanvraagfout

De codes vanaf 400 ontstaan wanneer er iets fout gaat met de aanvraag vanuit de browser. Bijvoorbeeld wanneer een pagina niet (meer) bestaat, er ontstaat dan een 404: pagina niet gevonden fout.

  • 403 – Verboden toegang – Het verzoek is goed verwerkt, maar de server weigert de toegang.
  • 404 – Niet gevonden – Deze code is ook de code die de gebruiker te zien kan krijgen via de zogenoemde 404 pagina van de website. De pagina is niet gevonden.
  • 410 – Verdwenen – De pagina is niet langer beschikbaar en komt ook niet meer terug. Deze code gebruik je wanneer de pagina definitief van de website is en uit de zoekresultaten gehaald moet worden.

5xx / vanaf 500: Serverfout

De codes vanaf 500 ontstaan wanneer er iets fout gaat met de reactie vanuit de server. Bijvoorbeeld wanneer de server geen reactie geeft op het verzoek, het kan in dat geval gaan om een 500: interne serverfout.

  • 500 – Interne serverfout – Dit is een algemene foutmelding. Er is iets onverwachts fout gegaan binnen de server. Voor SEO is dit niet gewenst, vraag de webbouwer om er naar te kijken.
  • 502 – Bad Gateway – Ook een serverfout, dit keer is er een andere server die op een ongeldige manier communiceert en de server als een ‘gateway’ gebruikt.
  • 503 – Service niet beschikbaar – De server is overladen of tijdelijk niet beschikbaar. Deze code kan je goed gebruiken wanneer je onderhoud doet aan de server of website. Het communiceert naar een zoekmachine dat deze later een keer moet terugkomen.

Hoe gebruik je HTTP status codes voor SEO?

Wil je graag voor SEO gaan optimaliseren en de HTTP status codes analyseren? Dan gebruik je een analyse tool om te bekijken welke codes er worden gecommuniceerd tussen webpagina en server. Een handige tool is bijvoorbeeld Screaming Frog, waarmee je een website kan crawlen en analyseren. Tot 500 URL’s is deze tool gratis te gebruiken. Daarnaast kan je ook gewoon Google Search Console gebruiken. Je vindt onder Index > Dekking inzichten met betrekking tot de HTTP status codes.

HTTP-status-codes-Screaming-Frog

Wanneer je ook actief HTTP status codes wilt communiceren, dan gebruik je een tool om aan te geven welke code de websiteserver moet geven bij de benadering van een specifieke webpagina door de webbrowser. Soms kan dit via het CMS systeem van de website, via de robots.txt file of via de webbouwer die het op serverniveau kan instellen.