Google Shopping Optimalisatie – Starten met Google Shopping #2 – (Pure Video)
Google Shopping Optimaliseren? Bij een Google Shopping optimalisatie ga je kijken hoe je meer uit je Google Shopping campagne kunt halen. Ik neem je mee in hoe je een Google Shopping optimalisatie doet! Lees je liever? Onder de video vind je de transcriptie. Succes!
Google Shopping Optimalisatie – Starten met Google Shopping #2 – Een Pure Handleiding
00:00 Intro
00:17 Google Shopping Optimalisatie
01:06 Producten optimaliseren
03:00 Feed Regels Google Merchant Center
05:35 Feed Management Tools
06:00 CSS Partners – Product Hero
06:50 Productcodes – GTIN & EAN
07:40 Zoektermen rapport
08:48 Doelgroepen toevoegen
09:43 Bodaanpassingen doen
15:20 Campagne structuur verbeteren
17:33 Filters gebruiken
18:36 Conclusie
Oké, je hebt de basis van je Google Shopping campagne staan en je producten worden netjes vertoond binnen Google, binnen de Shopping advertenties, maar nu is het tijd om de volgende stap te zetten en te gaan optimaliseren.
Google Shopping optimalisatie
Hoi, ik ben Ewoud van Pure en in mijn vorige video vertelde ik je over hoe je de eerste stappen zet binnen Google Shopping. Nu ga ik je vertellen hoe je je Shopping-campagnes kunt optimaliseren. De basis van het optimaliseren van je producten binnen Google Shopping ligt bij de productinformatie zelf. Je kunt namelijk binnen Google Ads niet zomaar zoekwoorden toevoegen aan je Google Shopping campagne. Je kan wel de zoektermen bewerken, daar vertel ik straks iets meer over, maar je moet beginnen bij het creëren van goede productnamen en goede productbeschrijvingen. Een ander aspect wat ook meehelpt is het instellen van de google-product categorieën, de gewoon productcategorieën, daar zot nog een klein verschil tussen, en het gebruik maken van zogenoemde unieke productcodes zoals de GTIN of de EAN.
Producten optimaliseren
Zoals ik al zei kun je vindbaarheid van je Shopping advertenties alleen inhoudelijk gezien goed beïnvloeden door je productinformatie te bewerken. Het belangrijkste hierbij is eigenlijk je producttitel en hierbij is essentieel dat je in je producttitel ook de zoektermen gebruikt die daadwerkelijk relevant zijn voor jouw product en de meest essentiële zoekterm of de meest belangrijke zoekterm zet je bij voorkeur zover mogelijk vooraan in je producttitel. De overige ruimte in je producttitel kun je dan verder gebruiken voor andere aspecten, zoals misschien afmetingen van je product, iets over de kleur, het merk of een andere unique selling point wat je graag zou willen verwerken maar ook relevant is voor je bezoekers. Dat kun je dan wat verder naar achter in de producttitel verwerken. Een tweede aspect is de productomschrijving. Daar heb je natuurlijk ook meer ruimte om je product uitgebreid te beschrijven en dus ook andere zoektermen daarin te verwerken. Het optimaliseren van je producten binnen Google Shopping lijkt in die zin dus heel erg op SEO en zoals je normaal gesproken ook pagina’s op je website optimaliseert. Je kiest dus een essentie voor je product in dit geval, de belangrijkste zoekterm, eventueel wat hulp zoekwoorden die ook relevant zijn en je product goed omschrijven. Verwerk die in de titel en zorg ook ervoor dat je dus niet je product titel en je productbeschrijving helemaal volstopt met zoekwoorden die niet relevant genoeg zijn, het gaat echt om die essentie. Als je daar een duidelijke focus in kunt aanbrengen, dan ben je dus goed bezig met het optimaliseren van je producten. Dat geeft dus meteen aan dat je dus je producten voor Google Shopping dus optimaliseert op je website zelf. Deze productinformatie komt namelijk uiteindelijk in je productfeed welke je inlaad in Google merchant center en daarmee dus getoond wordt binnen je Google Shopping advertenties. Deze informatie gebruikt Google voor positioneren van jouw producten binnen Google Shopping.
Feedregels Google Merchant Center
Er zijn er naast het bewerken op je website ook andere plekken waar je productinformatie kunt optimaliseren. Een manier daarvan is bijvoorbeeld in een merchant center met de optie Feedregel. Hiervoor ga je in merchant center naar je overzicht met producten en klik je vervolgens op Feeds en binnen dit overzicht kun je feeds aanklikken en vervolgens kun je vanuit hier naar je feedregels. Feedregels zijn in zekere zin een soort grote zoek en vervang optie of een algemene regel die je kunt instellen om een deel of een groot deel van je producten in één keer van extra informatie te voorzien of om bijvoorbeeld tekst binnen de productnamen of omschrijvingen te zoeken en te vervangen. Het geeft dus wel meteen aan van: je kan niet meteen een product selecteren en daar dan de titel van aanpassen. Dit gaat dus op een soort zoek en vervang methode. We gaan dan binnen feedregels naar plusje om een nieuwe regel aan te maken.
Bij verwerkte kenmerken gaat het over de productinformatie zoals die nu wordt getoond en daar kun je bijvoorbeeld zoeken op titel en in dit geval kiezen we er dan voor om iets binnen de producttitels aan te passen. We krijgen nu de keuze om te kijken wat we precies willen aanpassen. Nou, we hebben nu als bron ‘titel’ toegevoegd en hier kunnen we aangeven wat voor regels we willen gaan aanpassen. Zoals gezegd wil ik iets gaan zoeken en vervangen en vervolgens kunnen we een nieuwe regel toevoegen. Stel je hebt bijvoorbeeld fietsen in je webshop en dat zijn eigenlijk allemaal elektrische fietsen maar je hebt ze allemaal fiets genoemd en je wil in je productfeed wel zorgen dat er elektrische fiets komt te staan. Dan kun je dus met de zoek en vervang optie een nieuwe regel toevoegen door op het knopje ‘toevoegen’ te klikken. Vervolgens zoek je op het woord ‘fiets’ en typ je daarna gelijk de term in die je wilt, waarvoor het vervangen wordt, dus elektrische fiets in dit geval. En wanneer je het toegevoegd hebt is die nieuwe regel toegevoegd en zal voortaan dit woord ‘fiets’ worden vervangen ‘elektrische fiets’. Er zijn ook nog andere type kenmerken die je met feedregels kunt aanpassen, bijvoorbeeld als er toch iets is met verzendgewichten of bepaalde productcategorieën. Je wilt bijvoorbeeld dat toch een type product in de andere product categorie komt dan je hebt aangegeven, dan is het allemaal mogelijk om dit met een bepaalde zoek en vervang regel aan te passen binnen feedregels.
Feed management tools
Een andere handige tool om je productinformatie te optimaliseren is bijvoorbeeld Channable. Dit is een feed management tool waarbij je dus op basis van regels ook je feed kunt aanpassen maar meteen ook in goed formaat kunt zetten voor andere platformen buiten google Shopping om. Denk aan andere prijsvergelijkers of een e-commerce platform waar je ook graag je producten op wilt tonen.
CSS partners – Producthero
De derde mogelijkheid is via je CSS partner. Je CSS partner is zoals ik in de vorige video vertelde het platform waar je je producten op toont als je niet op google Shopping zelf wilt vertonen. Maar bijvoorbeeld Product Hero biedt je de mogelijkheid om je product titels ook te optimaliseren in een aparte tool die zij aanbieden naast hun dienst als CSS partner.
En de optimizing tool van Product Hero ziet er bijvoorbeeld zo uit: een overzicht waarbij je al je producten ziet en die je kunt aanklikken en de tool zelf geeft ook tips over de lengte, over het aantal keren dat het vertoond is en erop geklikt is, en als je een product openklikt dan krijg je een gerichte aanbeveling op het gebied van zoekwoorden die je zou kunnen toevoegen en die gerelateerd zijn aan je product en kun je dus kiezen om deze productinformatie desnoods toe te voegen.
Productregels GTIN & EAN
Wat je verder aan productinformatie kunt optimaliseren is bijvoorbeeld de unieke productcode. Je hebt waarschijnlijk een interne product-ID of productcode maar de zijn ook product-ID’s of codes die over de branche gelden, dus die door andere leveranciers ook gebruikt kunnen worden want die productcodes zijn dan uniek voor het product zelf, die komen van de fabrikant en dat is dus de genoemde EAN of de GTIN product-ID. Als je deze GTIN of EAN-code ook toevoegt aan jouw producten, als die echt hetzelfde zijn, dan kun je namelijk hiermee het voordeel hebben dat wanneer mensen dus na een vergelijkbaar product of echt hetzelfde product zoeken binnen google Shopping maar andere leverancier aanklikken, dat je wel wordt genoemd bij het Shopping resultaat als en het product ook wordt verkocht door deze andere leveranciers.
Zoektermen rapport
Als we dan kijken wat je wél binnen Google Ads kunt optimaliseren op basis van je Shopping-campagnes, dan kun je bijvoorbeeld ook aan de slag met je zoektermenrapport. Het is namelijk heel fijn dat je kunt zien binnen Google Shopping welke zoektermen mensen hebben gebruikt om jouw producten met Google Shopping te vinden. Je zoektermen kun je per productcategorie of eigenlijk per Shopping campagne zien als je klikt op het zoektermen rapport in je betreffende Shopping campagne. Op het moment dat je daar naartoe gaat zie je alle zoektermen in de afgelopen periode die mensen hebben gebruikt om jouw producten te vinden. Hier zitten natuurlijk ook wel zoektermen bij die wellicht helemaal niet relevant zijn voor jouw producten en die zou je dan moeten uitsluiten en dat kun je heel makkelijk doen door de zoektermen aan te klikken die niet relevant zijn voor jouw producten en die toe te voegen als uitsluitingswoord. Hiermee kun je feitelijk gewoon kosten besparen omdat je dan niet meer wordt getoond op zoektermen die eigenlijk helemaal niets of veel te weinig met jouw product te maken hebben.
Doelgroepen toevoegen
Wat ik dus ook altijd adviseer is het toevoegen van doelgroepen aan je campagne en deze doelgroepen adviseer ik altijd om als observatiedoelgroep in ieder geval aan je campagne toe te voegen zodat je kunt kijken wat nu de specifieke resultaten zijn van die doelgroep, maar je target je campagne daar nog niet specifiek op. Google heeft zelf al heel wat doelgroepen kant en klaar staan en als je een doelgroep toevoegt zul je dat ook zien. Je kan simpelweg gewoon zoeken of browser en de meest relevante termen proberen bijvoorbeeld voor je branche en google komt dan zelf al met een hele hoop suggesties en geeft dan aan of dit in-market of affiniteit doelgroepen zijn. Je kan je dus gewoon cherry-picken en de meest relevante doelgroepen toevoegen en misschien ook wel vast en retargeting doelgroep als observatie toevoegen uiteindelijk kijken wat dit gaat doen of tenminste, hoe deze groepen presteren ten opzichte van het gemiddelde.
Bodaanpassingen doen
Een belangrijk deel van het optimaliseren van je Google Shopping advertenties doe je door het instellen van je biedingen en hierbij kijk je bijvoorbeeld heel nauw naar natuurlijk de kosten, maar ook je vertoningspercentage. Wanneer je nu moet opbieden of afbieden, daarvoor moet je kijken naar andere data, bijvoorbeeld de prestaties van de producten zelf, het aantal conversies of de conversie waarde, dat zijn zaken die je kunt meenemen om te beslissen wanneer je dus een product vaker of minder vaak wilt vertonen door het verhogen of verlagen van de biedingen. Als je puur kijkt naar de Google Ads data en je kijkt dan naar de conversies wat in de meeste gevallen puur transacties zullen zijn op basis van je Shopping advertenties, is het goed om je te realiseren dat een conversie die uit een bepaalde Google Ads advertentie voortvloeit niet perse een aankoop van hetzelfde product hoeft te zijn. Een belangrijke graadmeter is dus gewoon van: hoe vaak wordt een bepaald product verkocht of hoeveel brengt een product op. Dus je kunt zelf kiezen of je liever op basis van aantal transacties, conversies of de conversiewaarde wilt optimaliseren en daarbij is het altijd wel heel goed om ook echt de data uit Google Analytics erbij te pakken. In Google Analytics kijk je dan specifiek in het e-commerce rapport onder conversies, en als je dan gaat naar productprestaties kun je de verschillende opbrengsten per product bekijken. Dit is natuurlijk wel over alle kanalen gezien, maar het geeft je natuurlijk wel een beeld welke producten het beter doen dan de anderen. Een andere mogelijkheid is als je kijkt in het acquisitie rapport en je gaat naar Google Ads. In het campagne rapport binnen Google Analytics kun je dus meteen achter elke campagne de opbrengsten ook zien die zijn gegenereerd naar aanleiding van die campagne. Daarmee heb je heel snel de kosten versus de baten inzichtelijk per Google Shopping campagne. Met deze inzichten weet je dus beter hoe het per productgroep qua resultaten verschilt: welke groep doet het nou beter dan de andere en op basis daarvan kun je ook bepalen waar je meer of minder wilt gaan investeren. Een voorbeeld hoe je dan kunt op of afbieden is dat je dan bijvoorbeeld kijkt bij de productgroepen die het heel goed doen ga je naar die campagne toe en kijk je of daar nog ruimte is binnen het vertoningspercentage. Als het al redelijk hoog is dan zou ik de biedingen niet zo snel verhogen, omdat je anders waarschijnlijk te veel gaat betalen voor een klik, maar eens te nog wel ruimte binnen het vertoning percentage, dan zou je dat product natuurlijk nog wel wat kunnen opbieden, bijvoorbeeld 10% als er nog meer dan de 20% vertoningspercentage aan ruimte is om zo dat product nog net iets vaker te vertonen en daarmee de kans te vergroten mochten daarentegen ook producten zijn die best wel veel getoond worden, veel kosten misschien ook wel hebben gemaakt, maar weinig hebben opgeleverd, dan zou ik die naar rato gaan af bieden. Het doel hiervan is dat je dus heel specifiek per productgroep gaat kijken wat de ROI is en daarmee heb je een betere grip op het verdelen van je campagne budget, je biedingen en daarmee ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk haalt uit de succesvolle productgroepen. Dat geeft je namelijk ook weer wat ruimte om met de minder succesvolle productgroepen wat meer te gaan experimenteren met op een afbiedingen om de zichtbaarheid wat te veranderen en daarmee uiteindelijk ook toe te werken na een betere ROI.
Daarnaast kun je werken met bodaanpassingen. Ik vertelde net al dat het goed is om observatiedoelgroepen aan je campagnes toe te voegen en op basis van de prestaties van je observatiedoelgroepen kun je dus ook op of afbiedingen doen maar dan in percentages en voor die hele campagne waar de doelgroep voor geldt. En ditzelfde zou je ook kunnen doen voor informatie voor kenmerken zoals geografie, dus als je specifiek kijkt naar geografie kun je juist in Google Analytics perfect zien waar de bezoekers op je website vandaan komen geografisch gezien. We kunnen hier bijvoorbeeld perfect in Nederland op provincieniveau zien hoeveel bezoekers er zijn geweest maar ook hoeveel transacties er hebben plaatsgevonden door mensen uit de regio en daarmee ook het conversiepercentage zien. Op basis van deze informatie kunnen je ook weer kiezen om bijvoorbeeld een beetje meer te bieden voor mensen uit provincies die sneller geneigd zijn een aankoop te doen dan mensen uit andere provincies. Hetzelfde zou je qua op biedingen of afbiedingen kunnen doen op basis van het tijdstip, het uur van de dag bijvoorbeeld. Alleen dat rapportje zou je even zelf in Google Analytics moeten aanmaken door middel van het aanmaken van een aangepast rapport. Mocht je daar voor meer info over willen hebben, dan moet je dat hieronder vooral even in comments aangeven en dan kan ik je misschien een keer uitleggen hoe je dus een aangepast rapport maakt op basis van uur van de dag of misschien dag van de week als je daar meer interesse in hebt. Met die informatie kun je vervolgens in het rapport advertentieplanning binnen je Google Shopping campagne een instelling aangeven dat je op bepaalde momenten meer of minder wilt bieden. Last but not least kun je ook nog kijken naar het type apparaat. Doen mensen het bijvoorbeeld beter op een mobiel? Hebben ze gemiddeld hoge conversiewaarde? Hebben ze hogere orde waarde? Of is dat misschien op desktop wel beter? Daarvoor ga je weer kijken in Google Analytics en daar is een standaardrapport onder doelgroep ‘mobiel’ en dan ‘overzicht’ en daarmee kun je perfect de verschillen en prestaties op de mensen die een bepaald apparaat gebruiken met elkaar vergelijken. En met deze informatie kun je dan weer binnen je campagne in het rapport ‘apparaten’ specifieke bot aanpassingen aanbrengen op het gebied van het apparaat.
Campagne structuur verbeteren
Nu hebben we de basis optimalisatie op het gebied van productinformatie en biedingen gehad, maar je kunt ook nog je campagne structuur verbeteren door bijvoorbeeld je campagnes op te splitsen. Waarschijnlijk ben je je je Google Shopping campagne begonnen met een campagne of een campagne per productgroep want dat is ook wel handig om mee te beginnen omdat je dan per productgroep je campagne kunt inrichten en optimaliseren. Wanneer na een tijdje data hebt verzameld en meer inzicht hebt gekregen in welke producten het beter en slechter doen binnen een bepaalde campagne, dan zou je de goedlopende producten bijvoorbeeld kunnen opsplitsen in een eigen advertentiegroep en die weer apart aansturen en optimaliseren om daarmee het effect nog verder te vergroten. Je zou ook een mix van goedlopende producten überhaupt in je campagne kunnen zetten, maar dat vind ik altijd wat lastiger qua overzicht omdat je dan meerdere producten uit verschillende groepen in een campagne hebt staan. Daar zou je dan eigenlijk weer aparte advertentiegroepen binnen die losstaande campagne moeten aanmaken en daarmee heb je dat weer los staan van je standaard productcampagnes die je al had gedefinieerd, dus ik kies er liever voor om dan de goed lopende producten binnen dezelfde productcampagne aan te maken in een aparte advertentiegroep. Naast het feit of je dan hardlopende producten in een aparte advertentiegroep gaat zetten binnen je google Shopping productcampagne, kun je sowieso toewerken naar een betere opsplitsing van je subcategorieën per productgroep. Dus als je een campagne hebt per productgroep en dat is een grote hoop van allerlei producten die in die categorie vallen, dan zou je ook daar opsplitsingen in kunnen maken op basis van specifieke kenmerken zoals kleur, vorm of grootte, en die dan opsplitsen in advertentiegroepen die weer los van elkaar zijn. Het voordeel daarvan is, is dat je nog beter je zoektermen kunt beheren. Je kan bijvoorbeeld in de ene advertentiegroep een specifieke zoekterm uitsluiten die je juist wel een andere advertentiegroepen wilt tonen, maar je hebt hiermee ook sneller overzicht binnen de diverse subcategorieën binnen je producten. Dit is natuurlijk een stuk specifieker, zo kun je dus steeds verder toe werken na een wat meer specifieke benadering en optimalisatie van je producten.
Filters gebruiken
Wanneer je nu een hele flinke campagne hebt met veel producten die je via Google Shopping wilt tonen, dan adviseer ik ook altijd om te werken met filters op het moment dat je gaat optimaliseren. Om je een kort voorbeeld te geven: als ik binnen al mijn Shopping-campagnes de producten eruit wil pikken die een keer zijn verkocht of vaker, dan kan ik heel makkelijk in het productgroepen overzicht binnen mijn Shopping-campagnes een filter toevoegen, bijvoorbeeld ‘conversies’ klik je dan aan, ‘meer dan één’ en zo zie ik alle producten die ten minste een keer zijn verkocht. Mocht je nadat je een filter hebt ingesteld nog steeds heel veel producten zien en je wil je overzicht toch nog iets verder verfijnen, dan kun je meerdere filters toevoegen op basis van wat je wilt zien om zo het overzicht terug te krijgen en de juiste beslissingen te maken. Mocht je nu echt meer willen weten wat nu handige filters zijn je kunt gebruiken binnen Google Shopping of überhaupt binnen het optimaliseren van je Google Ads account, geef dat dan ook even hier onder aan in de comments, want wellicht kunnen we daar ook nog een video over maken.
Conclusie
Het optimaliseren van je Google Shopping campagne gaat stap voor stap, wees je goed van de ROI en met name per productgroep, kijk goed in Analytics en gebruik die data om je Shopping campagnes te optimaliseren. Wees je daarnaast ook bewust van het feit dat wanneer je nu iets in je Google Shopping campagne aanpast of optimaliseert, het even tijd nodig moeten hebben om de resultaten te behalen, dus kijk na een week of twee weken pas in hoeverre jouw wijzigingen het gewenste effect hebben bereikt.
Voor nu wil ik je bedanken voor het kijken en mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust hieronder in de comments en als je het leuk vindt volg ons videokanaal natuurlijk, vergeet niet even een duimpje op te steken en zeker ook niet om onze video te delen als je het leuk vindt voor anderen. Bedankt voor het kijken, doei!