Als je aan affiliate marketing denkt, denk je waarschijnlijk meteen aan geld verdienen! De een denkt aan een volledig inkomen, de ander wil met een passief inkomen een extra centje verdienen.

Mijn mening is dat je zeker geld kunt verdienen met affiliate marketing, maar dat dit niet een kwestie is van een website in de lucht krijgen met linkjes naar webshops etc. en dat de verdiensten dan vanzelf binnenkomen. Dan denk ik dat je snel teleurgesteld zult zijn. Je zal er serieus tijd in moeten steken om jouw website op termijn geld voor je te laten verdienen. Ben je bereid er moeite voor te doen? Lees dan rustig verder, want in dit blog help ik je op weg om een goede start te maken met affiliate marketing.

Nog een korte uitleg van wat affiliate marketing is

Als je start als affiliate verkoop je geen eigen producten of diensten. Jij bent slechts een tussenpersoon die bezoekers doorstuurt naar een andere website. Op het moment dat diegene daar over gaat tot conversie (bijvoorbeeld het boeken van een vakantie, het aanschaffen van producten uit de webshop, een verzekeringsaanvraag doet etc.) word jij beloond met een zogenaamde commissie. Hoeveel dat is, hangt echt per adverteerder af. De ene keer is het een vaste vergoeding, de andere keer is het een percentage over bijvoorbeeld de orderwaarde.

Hoe werkt affiliate marketing?

Nu je weet wat affiliate marketing is, is het ook goed om iets te weten over de achterliggende techniek. Want hoe weet de adverteerder nou bijvoorbeeld dat jij diegene bent geweest die een bezoekers naar de website heeft gebracht en dat deze conversie aan jou te danken is?

Het komt erop neer dat zodra jij een bezoeker doorstuurt naar een andere website, er een cookie wordt geplaatst zodat te herleiden is waar de bezoeker vandaan komt. Daarnaast wordt er ook vaak gebruik gemaakt van zogenaamde utm tagging. Je plaatst een stukje code (parameters) achter de link waar je naartoe verwijst die informatie bevat waar de bezoeker vandaan komt. Meer weten over utm tagging en hoe je dit doet? Bekijk onze YouTube video voor een goede uitleg hierover.

Hoe start je met affiliate marketing?

Nu je even je geheugen hebt opgefrist met wat affiliate marketing is, is het tijd om je op weg te helpen echt te gaan starten als een affiliate. Het hele traject van een website (laten) bouwen laat ik in dit artikel buiten beschouwing. Wat ik graag wil doen, is de stappen in de juiste volgorde benoemen en je tips geven waar je aan moet denken.

Op welke branche ga je je richten?

Een niet onbelangrijke vraag. Je kan heel enthousiast denken ‘ik richt me op vakanties’, maar mijn advies is om goed na te denken wat verstandig is om je op te gaan richten. Het voorbeeld van vakanties kan heel leuk zijn, omdat je graag op vakantie gaat, maar inmiddels zijn er talloze (affiliate) websites m.b.t. vakanties. Eén van de aspecten van affiliate marketing is vindbaarheid in de zoekmachine (Google).

Op het moment dat de concurrentie moordend is om enigszins goed gevonden te worden, moet je je afvragen of je je wel moet richten op deze branche. Daarentegen is ook zo dat als je totaal geen verstand hebt van een branche of hier geen affiniteit mee hebt, het ook weer heel moeilijk is om unieke content te gaan maken.

Mijn advies is om een niche te vinden waarbij ten eerste mogelijkheden zijn, en ten tweede waar je ook feeling mee hebt.

Je website

Zodra je weet op welke branche je je gaat focussen, is het zaak een domein vast te leggen. Probeer een zo sterk mogelijke domeinnaam te bedenken die betrekking heeft op de branche waarop je je richt.

Je kunt uiteraard een website laten bouwen, maar je kunt ook heel goed zelf aan de slag gaan met bijvoorbeeld een WordPress website. Kies een (betaald) thema dat pas bij je en ga aan de slag.

Hoe richt je je website goed in?

Een belangrijk onderdeel is een goede basis neerzetten voor je website. Een goede basis kun je creëren door te beginnen met een zoekwoordonderzoek. Via bijvoorbeeld de keywordplanner van Google (gratis te gebruiken) kun je onderzoek gaan doen naar interessante onderwerpen waarop je kunt gaan focussen. Op basis van zoekvolumes gaat zich een bepaalde site hiërarchie vormen. Die is voor Google heel belangrijk en logisch, maar ook voor de gebruiker, want je gebruikt tenslotte data gebaseerd op zoekgedrag van mensen.

Wil je nou meer weten over een goede SEO structuur voor je website? We hebben veel interessante SEO blog artikelen voor je op deze pagina.

Creëer waardevolle en unieke content

Zodra je een blauwdruk van je website hebt, is het zaak aan de slag te gaan met content. En ik adviseer je om die content zelf te gaan maken. Waarom? Omdat unieke, zelf geschreven content ten eerste vanuit jezelf komt en – niet onbelangrijk – ook door Google wordt gewaardeerd. Je kunt vaak via fabrikanten van producten ook teksten krijgen, maar hier heb je niets aan, omdat het duplicate content is. Google ziet dit soort content en het gevolg is dat je niet vindbaar zal zijn in de zoekmachine, een gemiste kans om traffic naar je website te krijgen.

Welk affiliate netwerk ga je kiezen?

Er zijn diverse netwerken waar je je website kunt aanmelden. Mijn advies is om jezelf bij meerdere netwerken aan te melden en via die netwerken te gaan adverteren voor adverteerders. Welke partijen je op je website op moet nemen kan ik je niet vertellen, simpelweg omdat ik niet weet op welke branche je je richt etc. Maar wat ik wel kan vertellen is dat netwerken vaak een goed beeld hebben bij welke adverteerders kwalitatief zijn en goede resultaten behalen qua conversie.

Inzetten van online marketing

Naast het feit dat je website goed gevonden moet worden op bepaalde zoekwoorden, is het aan te raden niet al je pijlen te richten op één kanaal. Een gezonde mix van kanalen waar traffic vandaan komt, maakt alles sterker.

Denk bijvoorbeeld aan het inrichten van social media kanalen (Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn, TikTok, Snapchat etc.). Post frequent interessante content omtrent de producten en diensten die je promoot, en laat je kennis hierover zien.

Naast het maken van content op je sociale kanalen, is het aan te raden ook te gaan werken aan een groep mensen die je gaat volgen, anders zal het effect ook weer minimaal zijn. Denk eens na over een social mediastrategie die bij je past. Advertentie campagnes gericht op het verkrijgen van volgers kan bijvoorbeeld een goed begin zijn. Stel vooraf bepaalde doelen en ga daarna aan de slag met campagnes. Meer hierover lees je hier.

Google Ads

Is je website in het begin nog niet heel goed vindbaar? Dat is niet gek! Het is onmogelijk om organische vindbaarheid in de zoekmachine met één druk op de knop te realiseren. Wat je wel prima kunt doen, is kiezen voor het adverteren op zoekwoorden die belangrijk voor je zijn. Daarmee kun je (betaald) direct zorgen voor zichtbaarheid in de zoekmachine en toch traffic naar je website krijgen.

E-mail

Je wilt graag in contact blijven met bezoekers op je website, je hebt hier immers veel (betaald) werk voor verricht. Via e-mail zou je dit kunnen realiseren. Stimuleer bezoekers op je website zich te abonneren op je nieuwsbrief. Mijn advies is wel om mensen een goede reden te geven waarom zich in te schrijven voor de nieuwsbrief. Wat zijn de voordelen voor die mensen? Laat dat goed naar voren komen en je vergroot je kans die e-mailadressen te verkrijgen.

Conclusie:

Aan de slag gaan met affiliate marketing is naar mijn idee absoluut interessant. Zoals aan het begin van dit artikel ook aangegeven, vraagt dit wel tijd en inspanningen als je dit goed wilt doen. Ben je bereid dit te doen? Dan is de kans het grootst dat je hier op (lange) termijn mooie resultaten mee gaat behalen. Daarnaast is het ook nog eens ontzettend leerzaam, omdat je met veel aspecten binnen online marketing te maken krijgt. Nog een extra reden wat mij betreft om ermee te starten.

Wil je nou meer weten over hoe je affiliate marketing aan moet pakken? Je kunt ons altijd een berichtje sturen, we staan voor je klaar om hierover van gedachten te wisselen.