Wil jij gaan starten met Google Optimize? Dan zit je hier op de juiste plek. Je leest hoe je Google Optimize installeert, hoe je een goede A/B test ontdekt en vervolgens hoe je hiermee je eerste A/B test opzet.

Google Optimize voor conversieoptimalisatie en website verbeteringen

Optimize is het gratis te gebruiken programma van Google voor het opzetten van A/B testen. Je kan het vervolgens gebruiken voor conversieoptimalisatie en andere website verbeteringen. Het fijne aan Google Optimize is dat het laagdrempelig te gebruiken is. Daarnaast is er een standaard integratie met andere Google producten, zoals Google Analytics en Google Ads. Erg handig dus wanneer je ook gebruik maakt van deze platformen.

Google Optimize installeren

Er zijn verschillende manieren om Google Optimize te installeren. De manier die ik hier ga behandelen, is via Google Tag Manager. Mocht je dit nog niet op je website hebben geïnstalleerd, dan is dat de eerste stap waarmee je kan starten. Bekijk hier hoe je Google Tag Manager installeert.
Naast Tag Manager heb je voor het gebruik van Google Optimize ook Google Analytics nodig. Mocht je dit nog niet hebben ingesteld en geïnstalleerd voor je website, dan lees je hier meer over Google Analytics aanmaken.

Volgens doorloop je de onderstaande stappen:

  1. Maak een Google Optimize account aan;
  2. Koppel Google Optimize met Google Analytics;
  3. Google Optimize installeren via Google Tag Manager;
  4. Tot slot: de installatie controleren.

Je eerste A/B test ontdekken via Google Analytics

Nu je Google Optimize hebt geïnstalleerd, is het tijd voor je allereerste A/B test. Het is verstandig iets van data te gebruiken om zo de test die je gaat opzetten te kunnen valideren. Onderbuikgevoel is ook iets waard, alleen is het mooie van online dat je het ook met data kan onderbouwen!
Mocht je al een A/B test hebben, dan kan je verder gaan bij het volgende stuk over “de eerste test in Optimize instellen”. Er zijn talloze rapporten om te raadplegen voor het ontdekken van een A/B test. In onderstaande rapporten van Google Analytics (Universal Analytics) heb je een goede kans er een op te duiken:

  • Uitstappagina’s

Dit rapport vind je onder ‘gedrag’ en dan ‘site content’. Je ziet hier welke uitstappagina’s website bezoekers gebruiken. Zitten hier onlogische plekken bij? Dan heb je een mooie plek te pakken voor een A/B test. Probeer een variant te verzinnen om mensen op de website te behouden.

  • Landingspagina’s

Dit rapport vind je ook onder ‘gedrag’ en dan ‘site content’. Je ziet hier de prestaties van verschillende pagina’s voor acquisitie, gedrag en conversie statistieken. Zijn er pagina’s die veel sessies hebben en slecht presteren? Dan heb je wellicht een goede A/B test gevonden.

  • Trechterweergave

Dit rapport vind je onder ‘conversies’ en dan ‘doelen’. Je ziet de trechter die website bezoekers doorlopen richting een bepaald conversiedoel. Je ziet ook de plekken waar mensen afhaken. Zijn er (onlogische) plekken met veel afhakers? Dan heb je een plek voor een goede A/B test gevonden.

De eerste test in Optimize instellen

Heb je de eerste A/B test te pakken, dan is het tijd om deze in Google Optimize in te stellen. In de meeste gevallen kan je hiervoor de visuele editor goed gebruiken. Deze krijg je te zien wanneer je de varianten van je A/B test gaat instellen. Hiermee kan je varianten voor een A/B test maken zonder de code van de site aan te passen. Bij wat meer ingewikkelde A/B testen zal deze editor niet altijd uitkomst bieden, in dat geval kan je ook codebewerking invoegen die je zelf hebt aangepast of hebt laten aanpassen.

Het instellen van een test werkt redelijk intuïtief. Hieronder zal ik kort de in te stellen onderdelen langs lopen.

Ga naar de container van je website en klik rechtsboven op de knop “Ervaring ontwikkelen”.

Google Optimize start met test

Geef vervolgens een naam van je experiment op en klik vervolgens A/B- test aan.

Google Optimize A/B test starten

Nu kom je in de testopzet omgeving waar je de onderstaande stappen moet doorlopen voor het instellen van de A/B test.

Google Optimize stappen

Maak varianten > voeg targetingregels toe > koppel aan Analytics > stel doelen in > begin.

Eigenlijk zijn al deze stappen makkelijk te doorlopen en wordt je in de interface aan de hand genomen om deze in te stellen. Kom je er op deze manier niet uit, dan kan je ook de uitgebreide uitleg van alle opties van Google raadplegen.

Wanneer je de test hebt ingericht en je het experiment kan starten, krijg je automatisch de rapporten te zien over de voortgang en significatie van de test. Hier kan je bijhouden hoe de varianten presteren en kan je het experiment verder beheren totdat je mogelijk significatie bereikt of het experiment wilt stopzetten.

Veel succes en plezier met het opzetten van je eerste A/B test in Google Optimize. Mocht je vragen hebben? Laat het ons gerust weten!