Hoe pas je effectieve storytelling toe op de social media kanalen van jouw merk? In een eerdere blog vertelde ik over wat social media storytelling inhoudt en over de bijbehorende basisprincipes (lees deel 1 hier). In dit blog ga ik meer de diepte in: het toepassen van social storytelling. Hoe valt dit het beste uit te leggen? Met voorbeelden! Ik bespreek enkele korte cases van sterke campagnes van merken die social storytelling op de juiste manier hebben aangepakt. Daarnaast geef ik een aantal tips om te gebruiken wanneer je social storytelling wilt toepassen voor jouw merk.

Twee ultieme voorbeelden van social media storytelling

Airbnb

We zijn allemaal wel bekend met Airbnb: een online marktplaats voor het verhuren en boeken van privé-accommodaties. Door de jaren heen heeft het bedrijf zich ontwikkeld als een community platform. Op social media worden dan ook verhalen gedeeld van Airbnb hosts, gasten, de accommodaties en locaties.

Airbnb maakt gebruik van de kracht van de community voor storytelling. Het bedrijf speelt daarbij in op kwesties zoals ethische dilemma’s, diversiteit en discriminatie, waarbij het voornaamste doel is om een geïntegreerd platform te bouwen voor een community waar iedereen zich thuis voelt. De kracht hierin ligt bij het inspelen op emotie en de waardes van individuen, hosts, gasten en van Airbnb zelf.

Naast het delen van de accommodaties en het bijbehorende verhaal wordt er ook veelvuldig gebruik gemaakt van #AirbnbExperiences. Hier ligt de focus op de hosts zelf: wie, wat en waarom de experience van deze host volgen. Op deze manier worden door middel van korte verhalen emoties opgeroepen die gasten overtuigen om een interesse in een experience te tonen of er een te boeken.

Always: #LikeAGirl

In 2014 onthulde Always een video van 3 minuten die tot op de dag van vandaag nog steeds zijn impact uitoefent: #LikeAGirl. Een campagne die draait om het zelfvertrouwen van jonge meisjes (in hun puberteit) te verbeteren. Met het gebruik van rolmodellen willen ze jonge meisjes positiviteit meegeven. Door middel van video’s worden verhalen verteld waarmee het merk het negatieve ‘…als een meisje’ om willen vormen tot de groei van zelfverzekerdheid en female empowerment.

Dagelijks wordt er door tientallen Instagrammers gebruik gemaakt van de hashtag #LikeAGirl. En ook Always blijft de campagne voortzetten in nieuwe berichten met nieuwe verhalen. Momenteel staat de teller van de hashtag op meer dan 1 miljoen berichten.

Wat heeft Always met deze campagne op de juiste manier aangepakt? Het merk weet alle basisprincipes op een zeer krachtige manier toe te passen. Ondanks de type producten die het merkt verkoopt, weet Always heel goed een boodschap over te brengen naar de doelgroep. En dan met name zij die nieuw zijn binnen de doelgroep. Met de video’s en de boodschap die ze daarin meebrengen laat het merk zien waar zij voor staat.

Een aantal handige tips

Maak gebruik van functies binnen de platformen

Met Snapchat en Instagram Stories kun je foto’s (met tekst) of korte video’s delen met je publiek die voor maar een bepaalde tijd te zien zijn. Instagram Stories kun je ook bewaren als highlights bovenaan je feed. Zo kun je bovenaan je Instagram feed eenvoudig je verhaal delen opgesplitst in meerdere foto’s en/of video’s. Ook hiervoor geeft Airbnb het perfecte voorbeeld. Neem maar eens een kijkje bij de community highlights van Airbnb op Instagram.

Een ander voorbeeld van een krachtige tool is het inzetten van een hashtag, zoals Always met haar #LikeaGirl campagne. Daarnaast kun je met het gebruik van andere relevante hashtags communiceren met Instagram gebruikers, maar ook andersom: Instagram gebruikers stimuleren om met jouw merk te communiceren.

Geef je bedrijf of merk een gezicht

Effectieve storytelling hoeft niet per se te draaien om de promotie van een specifiek merk, product of dienst. Laat social media gebruikers en (potentiële) klanten de menselijke kant van jouw bedrijf zien. Toon je medewerkers en laat de omgeving zien. Zit er een bepaalde geschiedenis of verhaal aan het pand waarin het bedrijf zich bevindt? Vertel en laat zien! Door van mens tot mens te communiceren versterk je de binding met je volgers/klanten.

Maak gebruik van je klanten & community

Positieve ervaringen van klanten worden veelal gedeeld door middel van quotes of korte video’s, maar ze kunnen ook worden vertaald naar een (visueel) verhaal. Geef een indeling aan hetgeen wat je vertelt of in een video laat zien. Begin bijvoorbeeld met het pijnpunt van de klant, werk toe richting de oplossing en het resultaat en eindig met een call-to-action. Geef het verhaal zelf daarbij altijd een happy ending. De call-to-action kan bijvoorbeeld een simpele vraag zijn met betrekking op de herkenbaarheid in de pijnpunten.

Wat is jouw verhaal?

Ook bij Pure vertellen wij ons verhaal op social media. Onze Instagram feed bevat highlights die onze kernwaarden vertellen. Wat is jouw verhaal? Misschien maak je al onbewust gebruik van social media storytelling. De kern blijft: verbind met je publiek.