Een social media campagne opzetten ter promotie van je eerste single
“Benieuwd hoe een volledige Facebook-marketingcampagne voor een single eruitziet? Dat lees je in mijn volgende blog!” – Sjoerd Hutmacher
Zo eindigde ik mijn laatste blog en belofte maakt natuurlijk schuld. Dus bij deze ga ik jullie laten zien hoe je een succesvolle Facebook-campagne opzet ter promotie van je eerste single! Ik laat je zien hoe het afbakenen van de juiste doelgroep cruciaal is voor een eerste campagne opzet. Op deze manier spendeer je geen onnodig budget, maar krijg je wel genoeg data binnen om te leren. De promotie van je eerste single heeft namelijk als doel je doelgroep te leren kennen, achterhalen wat wel en niet aanslaat om vervolgens bij het uitbrengen van de volgende single ontzettend gericht te werk te kunnen gaan.
Kleine disclaimer: Bij het lezen van de titel denk je misschien dat deze informatie specifiek voor muzikanten is en dat jij hier niks van opsteekt. Niets is minder waar. De handelingen en denkwijze voor het promoten van een single zijn evengoed te vertalen naar het promoten van producten of diensten. Mocht muziek niet jouw ding zijn? Vervang dan het woord “single” door de naam van jouw product of dienst en ik weet zeker dat je hier wat van opsteekt*.
*In dit artikel ga ik ervanuit dat je de basics van een campagneopzet in Facebook beheerst. Zo niet, dan schreef Denise een blog over Instagram adverteren waarin de Facebook Editor ook wordt uitgelegd.
Randvoorwaarde #1: Landingspagina op orde?
Helaas ben je als artiest en adverteerder niet gemachtigd tot de backend van streamingdiensten als Spotify en Apple Music. Daarom is het noodzakelijk om je eigen website, of een 3rd-party website te gebruiken voor landingspagina’s. Je weet immers niet op welk platform je track het hardst gaat lopen. Een landingspagina met een link naar jouw track op alle beschikbare platformen is hierin de beste keuze.
Randvoorwaarde #2: Tracking op orde?
Als je mijn vorige blog hebt gelezen, dan weet je dat ik voorstander ben van tracking. Zo ook rondom single promotie. Het is namelijk belangrijk om te weten of kliks op je advertentie ook daadwerkelijk vertalen in streams. Ook hier geldt; we kunnen niet bij de data van streamingdiensten. We moeten het dus doen met de kliks op onze landingspagina om zo goed mogelijk af te bakenen dat we daadwerkelijk mensen doorlussen naar de verschillende platforms.
Vervolgens is het zaak om in je eigen Artist-pagina te kijken of de klikken naar een streamingdienst ook daadwerkelijk meer streams, saves en shares opleveren in de door jouw geselecteerde landen. Het doel van een promotiecampagne als deze is het algoritme van een streamingdienst zodanig te triggeren dat het platform jouw muziek uit zichzelf gaat pushen in algoritmische playlists zoals ‘Discover Weekly’. Dit gebeurt enkel als alle factoren juist zijn, genoeg streams, een goede ratio tussen saves en streams en een grote hoeveelheidgebruikers je nummer delen.
De juiste doelgroep bepalen
Cruciaal voor succesvolle Facebook-campagnes is de juiste targeting. Je wilt de potentieel meest converterende doelgroep bereiken tegen de laagste kosten. Echter is dit voor een beginnende campagne onmogelijk. Ja, er zijn randvoorwaarden waaraan je kunt voldoen zodat je de best mogelijke start maakt. Maar een goed lopende campagne staat pas na het verzamelen van data en op basis van deze data de campagne te optimaliseren.
De beste start is dan ook een campagne die het mogelijk maakt om zoveel mogelijk relevante data te verzamelen.
Om te bepalen wie je wilt bereiken met een campagne is het belangrijk om te achterhalen wie je doelgroep daadwerkelijk is. Is het je eerste single en heb je nog geen idee wie specifiek jouw doelgroep is, dan kun je het wat ruimer kaderen, maar wees alsnog gericht.
Target je namelijk iedereen in de wereld op een platform als Facebook, dan lukt het Facebook ook heel makkelijk om jouw budget zeer snel uit te geven door de goedkoopste kliks voor te schotelen aan een hele hoop mensen. Helaas zijn dit zonder de juiste targeting waarschijnlijk geen relevante mensen.
1. Leeftijd
Zeker met een onderwerp als muziek is vaak op basis van leeftijd al (deels) te bepalen wie je doelgroep is. Het is onnodig om een single te promoten richting een leeftijdscategorie die er waarschijnlijk niet veel aan zal vinden. Bepaal dan ook welk genre jouw track is en welke leeftijdscategorie hier het beste bij past om een gerichte keuze te maken.
2. Interesse & gedrag
Facebook-campagnes bieden ook de mogelijkheid om mensen te targeten op basis van interesses, beroep en/of gedrag. Grote muziekgenres, subculturen en bekende muzikanten zijn vaak in te stellen als targetingoptie. Wanneer je bij voorbaat wilt afbakenen op een zeer relevant publiek, dan is het noodzakelijk om in kaart te hebben wie soortgelijke muzikanten zijn en binnen welke genres of subculturen het nummer mogelijk zou aanslaan.
Op deze manier worden jouw ads getoond aan een publiek dat veel warmer is voor jouw sound dan een gerandomiseerd persoon. Het is verstandig om bij de start van je campagne ietwat ruimer in te schieten en ook soortgelijke artiesten en genres toe te voegen. Ook hier zal de data uiteindelijk moeten bepalen met welke interesses je verder gaat.
3. Locatie
In het begin wil je zoveel mogelijk van de wereld bereiken. Je kent de muzikale doelgroep immers nog niet. Later kun je dit verder afbakenen naar goed presterende landen en mede dankzij deze campagne een zeer gerichte doelgroep laten ontstaan.
Toch is het niet verstandig om in het begin daadwerkelijk alle landen te targeten en de locatie-instellingen op ‘wereldwijd’ te zetten. Zelfs in 2021 is een streamingdienst als Spotify namelijk lang niet in alle landen beschikbaar. Daarnaast rangschikt Spotify luisteraars op basis van het land waar de stream vandaan komt. Een stream uit Amerika is bijvoorbeeld meer waard dan een stream uit India. Dit heeft onder andere met adverteren op Spotify te maken alsmede het aantal betaalde gebruikers in een land. Dit is allemaal informatie die je bij voorbaat al mee kunt nemen, ondanks het feit dat je in het begin ruim wilt inzetten en zo veel mogelijk van de wereld wilt targeten.
Hoogste prioriteit
United States, Brazil, United Kingdom, Mexico, Germany, Spain, Italy, France, Canada, Australia, Sweden, Japan, Norway, Belgium, Netherlands, Sweden, Japan, Norway, Finland, Denmark, Switzerland, New Zealand, Ireland, Austria
Midden prioriteit
Argentina, Chile, Turkey, Poland, Peru, Colombia, Malaysia, Portugal, Singapore, Czech Republic, Hong Kong, Iceland, Latvia, Estonia, Luxembourg, Malta, Cyprus, Monaco, Uruguay
Lage prioriteit
Indonesia, Philippines, Taiwan, Ecuador, Israel, Costa Rica, Hungary, Vietnam, South Africa, Greece, Romania, Guatemala, Paraguay, Saudi Arabia, Dominican Republic, Bolivia, Panama, Slovakia, El Salvador, United Arab Emirates, Egypt, Honduras, Bulgaria, Morocco, Lithuania, Algeria, Nicaragua, Tunisia, Kuwait, Jordan, Qatar, Lebanon, Oman, Bahrain, Andorra, Palestine, Liechtenstein*
*Tip: je kunt deze lijsten met landen direct naar je advertentieopzet kopiëren en zo een groep landen in een keer instellen als doelgroep.
Door de locaties op basis van prioriteit in drie verschillende advertentiegroepen te verdelen, kun je vanaf de start van de campagne al enigszins in jouw voordeel sturen. Zo kun je het budget van je totale campagne bijvoorbeeld zo verdelen dat de landen met hoge en midden prioriteit de meeste aandacht krijgen en er maar een klein bedrag per dag besteed wordt aan de landen met lage prioriteit.
Heb je een budget van €5,- per dag te besteden, dan kun je het budget bijvoorbeeld zo verdelen over de drie groepen dat de lage prioriteit maximaal €1,- per dag uitgeeft en de rest van het budget geoptimaliseerd verdeeld wordt over de andere twee groepen.
Waarom is dit zo belangrijk? Je campagne krijgt standaard de biedstrategie ‘laagste kosten’ mee. Stel je jouw eerste campagne in op ‘wereldwijd’, dan zal het algoritme gaan zoeken naar de kliks met de laagst mogelijke kosten. Dit zijn vaak kliks uit India of andere landen waar veel botclicks actief zijn. Ook zijn dit vaak landen waar Spotify een lagere prioriteit aangeeft, mede door deze botclicks. Ondanks dat je deze landen niet wilt uitsluiten om een mogelijke fanbase op te bouwen, wil je wel enige sturing aanbrengen zodat het algoritme van Facebook ook daadwerkelijk aan de slag gaat met dataverzameling waar specifiek jij wat aan hebt.
Tot slot
Je bent nu hopelijk beter om de hoogte over de ins en outs van het opzetten van een campagne. In mijn vorige blog heb ik aangegeven welke copy en beeldmateriaal een goede keuze is voor het promoten van je muziek. Nog niet gelezen? Dan is dat zeker de moeite waard. Succes!
Benieuwd naar adverteren op Facebook voor jouw bedrijf? Neem gerust contact met ons op! Wat meer leesvoer? Bekijk onze blog categorie Social media.