Adverteren op social media met banners is niet meer simpelweg een kwestie van een kek plaatje (laten) maken en die vervolgens pushen met een budget richting jouw doelgroep. Er zijn tal van dingen waar je rekening mee moet houden bij beeldadvertenties, zoals het formaat, het bestandstype, waar de doelgroep te bereiken is binnen het kanaal en de hoeveelheid tekst die je in de afbeeldingen plaatst. Zo voorkom je dat een deel van jouw afbeelding niet zichtbaar is, of dat je advertentie minder wordt weergegeven omdat hij niet voldoet aan de actuele specificaties. Omdat we ons voor kunnen stellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet aangezien de specificaties nog weleens willen veranderen, hebben wij een makkelijke ‘quick reference blog’ voor je gemaakt waarin je de vereisten voor verschillende advertentietypen van Facebook, Instagram en LinkedIn in één overzicht hebt staan.

Facebook en Instagram advertentieformaten

Binnen Facebook heb je de keuze uit vier typen advertenties die je op tal van verschillende posities kan plaatsen. De typen zijn: video, afbeelding, carrousel en collectie.

1. Video

Overzicht | In-stream | In artikel

Beeldverhouding        16:9 tot 9:16
Bestandstype              de meeste worden ondersteund
Bestandsgrootte         tot 4 GB
Duur                             1 seconde tot 240 minuten
Aanbevolen duur       15 seconden
Tip: upload de bronvideo met de hoogst mogelijk resolutie zonder zwarte randen. Daarnaast is het aanbevolen om geluid toe te voegen en voor de personen die geen geluid gebruiken, bijschriften of ondertiteling toe te voegen.

Stories

Beeldverhouding        1,91:1 tot 9:16
Bestandstype              De meeste worden ondersteund
Bestandsgrootte         tot 4 GB
Duur                             Tot 15 seconden
Tip: houd rekening met een 14% marge vanaf de boven- en onderkant, om wegvallen van elementen te voorkomen.

2. Afbeelding

Overzicht | Marketplace | Expresartikelen

Beeldverhouding         1:1
Bestandstype               .jpg of .png
Minimale resolutie     500 pixels
Tip: zorg voor zo min mogelijk ‘overlay tekst’ in jouw afbeelding.

Stories

Beeldverhouding        1,91:1 tot 9:16
Bestandstype               .jpg of .png
Minimale breedte       500 pixels
Tip: houd rekening met een 14% marge vanaf de boven- en onderkant, om wegvallen van elementen te voorkomen.

3. Carrousel

Met een carrousel kan je tot 10 afbeeldingen of video’s in één advertentie laten zien. Je plaatst je content op zogenoemde ‘kaarten’. Zo kan je verschillende producten uitlichten, of van één product meerdere aspecten. Aan elke kaart kan je een titel, omschrijving en unieke URL toevoegen. 

Beeldverhouding       1:1
Beeldformaat             1080 x 1080 pixels
Bestandstype              .jpg, .png of een videobestand
Bestandsgrootte         tot 30 MB per afbeelding tot 4 GB per video
Aantal                           minimaal 2, maximaal 10 kaarten
Tip: zorg voor samenhang tussen de afbeeldingen en video’s. Dat kan door ze hetzelfde gevoel uit te laten stralen door o.a. gebruik te maken van hetzelfde kleurenschema.

4. Collectie

Zoals Facebook het zelf omschrijft: ‘Collectie is een advertentie-indeling waarmee mensen eenvoudiger op een visuele, meeslepende manier producten en diensten kunnen ontdekken, bekijken en kopen’. Een collectie laat eerst een afbeelding of video zien als omslag. Daaronder zie je productafbeeldingen staan die komen uit jouw Catalogus op Facebook. Dit advertentietype is alleen geschikt voor mobiele apparaten.

De aanbevolen specificaties voor de omslag afbeelding of video zijn:

Afbeelding                 Afbeeldingsbreedte van 1080 pixels
Video                          Maximale duur van 2 minuten

Afbeeldingstekst

Voor alle afbeeldingen, dus ook videominiaturen, geldt: hoe minder tekst hoe beter. Afbeeldingen mogen maximaal voor 20% uit tekst bestaan. Bij meer tekst kan de advertentie minder worden weergegeven en bereik je niet je volledige doelgroep. Wil je weten hoeveel procent van jouw afbeelding tekst bevat? Check het dan met de Controle voor afbeeldingstekst tool van Facebook.

Meer weten over de specificaties voor Facebook en/of Instagram? Een gedetailleerd overzicht van alle specificaties vind je in de Style-guide van Facebook Ads via: https://www.facebook.com/business/ads-guide

Mock-up van advertenties maken

Maak gebruik van de ‘Creative Hub for Business’ van Facebook, en ga aan de slag met het maken van je eigen mock-up van advertenties. Met deze tool kan je stap voor stap advertenties opbouwen, en zie je de Facebook- en Instagram-advertenties vorm krijgen. En het mooie is: je kan de mock-ups ook nog eens verzenden naar jouw team of nog beter: samenwerken! Probeer het zelf eens uit via: https://www.facebook.com/ads/creativehub/home/?act=371752367

LinkedIn advertentieformaten 

Ook binnen LinkedIn kan je op tal van manieren adverteren en bij jouw doelgroep onder de aandacht komen. Ik leg hieronder de vier advertentietypen stuk voor stuk aan je uit met de daarbij horende specificaties zodat jij meteen aan de slag kan gaan.

1. Gesponsorde content

Dit is een update die op jouw LinkedIn pagina staat, en die je vervolgens gaat pushen met mediabudget. Hiermee bereik je ook leden die jouw bedrijf niet volgen. Je hebt drie advertentietypen:

Afbeelding

Beeldverhouding        1,91:1
Beeldformaat              1200 x 627 pixels
Bestandstype              .jpg of .png
Bestandsgrootte         tot 5 MB

Video

Bestandstype              MP4
Bestandsgrootte         tussen 75 kb en 200 mb
Duur                             3 seconde tot 30 minuten
Aanbevolen duur       korter dan 15 seconden
Tip: upload de bronvideo met de hoogst mogelijk resolutie zonder zwarte randen. Daarnaast is het aanbevolen om geluid toe te voegen en voor de personen die geen geluid gebruiken, bijschriften of ondertiteling toe te voegen.

Carrousel

Beeldverhouding        1:1
Beeldformaat              1080 x 1080 pixels
Bestandstype              .jpg, .png of .gif. Animaties zijn niet mogelijk.
Bestandsgrootte         tot 10 MB per afbeelding
Aantal                           minimaal 2, maximaal 10 kaarten
Tip: zorg voor samenhang tussen de afbeeldingen. Dat kan door ze hetzelfde gevoel uit te laten stralen door gebruik te maken van hetzelfde kleurenschema.

2. Direct gesponsorde content

Deze optie wordt vaak verward met gesponsorde content, maar verschilt toch net in de plaatsing. De direct gesponsorde content komt namelijk niet op jouw LinkedIn pagina te staan als update, maar wordt direct gepusht naar leden van LinkedIn. Voor direct gesponsorde content heb je keuze uit dezelfde advertentietypes als bij gesponsorde content. 

3. Gesponsorde InMail

Dit worden binnen LinkedIn ook wel ‘advertentieberichten’ of ‘berichtadvertenties’ genoemd. Hiermee kan je prospects benaderen via privéberichten. Hoewel een afbeelding maar een onderdeel is van dit type advertentie, raad ik je wel aan om deze te benutten. Je kan tenslotte maar één keer een eerste indruk maken.

Beeldformaat              300 x 250
Bestandstype              .jpg, .png, .gif. Animaties en Flash is niet mogelijk.
Bestandsgrootte         tot 40 kb
Tip: koppel meteen een relevante URL aan deze afbeelding, want hij is aanklikbaar.

4. Tekstadvertenties

Tekstadvertenties zijn precies wat je denkt, maar toch net even iets anders: ja, ze bestaan voor een groot deel uit tekst, maar toch is er ook ruimte voor een afbeelding.

Beeldformaat             100 x 100 pixels
Bestandstype              .jpg of .png
Bestandsgrootte         tot 2 MB

Hopelijk heb ik je met dit quick reference blog snel op weg kunnen helpen. Kom je er toch even niet uit? Of wil je meer uit je advertenties halen? Neem dan contact met ons op.