Een trage website bezoeken is niet meer van deze tijd. Vroeger, met een 33k6 modem was wachten al niet leuk. Daarom ging je de upgrade aan naar de 56k modem. Voor de echte snelheidsduivels kwam er iets later ISDN, of zelfs dual ISDN. Het kostte twee keer het KPN tarief per minuut, maar met een beetje geluk vloog je met 14kb/s over het web. Behoefte aan een stukje nostalgie? Luister naar het inbelgeluid via YouTube.

Die tijd hebben we ondertussen, gelukkig, achter ons gelaten. Wanneer we nu iets willen zijn we gewend om het nu te krijgen. Binnen een klik, zonder (noemenswaardige) wachttijden. Duurt het lang, dan kiezen we voor een alternatief. Een andere website in dit geval, want er zijn nagenoeg altijd voldoende alternatieven beschikbaar. Snelheid van de website is dus belangrijk.

De gebruiker die jouw site bezoekt

Er zijn twee zeer goede redenen waarom een site snel moet zijn. Ten eerste: gebruikers vinden een snelle website fijner om te bezoeken. Ten tweede: Google houdt om reden één meer van snelle websites. De eerste reden zou al goed genoeg moeten zijn. Je hebt immers een website om je relevant bezoek te faciliteren in een (informatie)behoefte. Vaak wordt er via Google Ads ook geld uitgegeven om relevant bezoek binnen te halen. Deze bezoekers teleurstellen door iets banaals als een trage website is meer dan zonde.

Twee seconde wachten op het laden van een pagina vindt men gemiddeld acceptabel. Bij drie seconden wordt overwogen de site te verlaten.

In de regel moet een pagina sneller laden dan drie seconden. Daarna wordt men ongeduld en wordt overwogen de site te verlaten. Uiteraard zijn er veel nuances te verzinnen, maar dit gemiddelde geeft wel wat aan. Namelijk dat een trage website niet bijzonder goed ontvangen wordt. Eigen ervaring is in deze ook wel een goede leermeester. Ik ken tenminste maar weinig mensen die een trage website als bijzonder fijn ervaren.

Wat ouder onderzoek, maar daarmee niet minder relevant en interessant, komt voort uit onderzoek door Google.com en Amazon.com. Google onderzocht van snelheid van Google.com deed met gebruikers. Het bleek dat als de zoekmachine laadde in 0,9 sec in plaats van 0,4 seconde er 20% minder op advertenties werd geklikt.

Onderzoek van Amazon.com toonde gaf ook zeer interessante data. Het gaf namelijk antwoord op de conversiedaling wanneer de site steeds langzamer wordt. Het bleek dat per 0,1 sec vertraging de conversie afnam met 1%. Lijkt dat weinig? Het is heel veel. Tussen 2 en 3 seconde zit dus 10% conversieverschil. En dat is zomaar te winnen voor wat langzamere websites. Of eigenlijk terug te winnen, want het is gewoon altijd verloren gegaan. Snelheid is dus belangrijk!

Google

En wat vind de grote zoekmachinegigant uit Silicon Valley ervan? Google geeft aan dat snelheid een rol speelt. Zie ook de video met Matt Cuts waarin hij een vraag omtrent snelheid toelicht en dat letterlijk zegt. Moz heeft dieper onderzoek gedaan en met name gekeken welk deel van snelheid belangrijk is voor rankings. Het blijkt dat de tijd voor het volledig renderen van alles op een pagina geen correlatie heeft met organische positie. De Time-To-First-Byte (TTFB), oftewel het moment tussen een pagina openen (enter drukken na URL intypen bijvoorbeeld) en het moment dat de server data naar jou stuurt, lijkt wel uit te maken.

Conclusie

De laadtijd van een website en de pagina’s daarop zijn van invloed op de gebruikerservaring. Om die reden moet (doet) Google ook wat met die informatie. Een snelle website heeft zelfs invloed op de conversie van je website en dus is het zaak om je tijd en aandacht te besteden aan je website als de snelheid tegenvalt. Hoe je kunt bekijken of je website snel genoeg is, en waar de pijnpunten liggen, behandel ik in deel 2.