Smart Display campagnes: uitleg en de voor- en nadelen
Smart Display campagnes zijn al enige tijd beschikbaar als campagnetype binnen Google Ads. In dit blog leg ik je alles uit over de Smart Display campagnes binnen het Google Display Netwerk! In mijn vorige blog heb je wellicht al gelezen over de voor- en nadelen van het automatiseren van je Google Ads. Smart Display campagnes zijn ook een vorm van automatiseren binnen Google Ads. Meer weten? Let’s go!
Wat is een Smart Display campagne?
Een Smart Display campagne is een vorm van een ‘slimme’ campagne waarmee je gebruik maakt van de machine learning van Google om te optimaliseren op basis van conversies. Hierdoor kan je meer bestaande- en potentiële klanten bereiken binnen het Google Display Netwerk. Zijn er bijvoorbeeld bepaalde segmenten (of combinaties) die goed presteren? Dan zal het algoritme van Google deze segmenten qua biedingen ophogen en vice versa, van slecht presterende segmenten worden de biedingen verlaagd of zelfs gepauzeerd. De biedingen en targeting zijn geautomatiseerd. De biedstrategieën die je dan ook kan kiezen voor een Smart Display campagne zijn: doel-CPA, doel-ROAS of conversies maximaliseren. Ook het aanmaken van advertenties is gemakkelijker door de responsieve display advertenties. Zo hoef je enkel een titel, afbeeldingen/video’s en logo’s toe te voegen. Volgens Google wordt er gemiddeld 20% meer geconverteerd tegen dezelfde CPA in vergelijking met de ‘normale’ display-campagnes.
Let op: dit campagnetype is gericht op conversies en heeft ook vereisten qua hoeveelheid conversies. Je moet namelijk in de afgelopen 30 dagen minimaal 50 display conversies of 100 conversies via de search campagnes hebben behaald. Meet je dus geen conversies of kom je niet in de buurt van bovenstaande aantallen, dan is het advies om geen gebruik te maken van Smart Display campagnes. Het algoritme zal dan namelijk niet voldoende in staat zijn om de resultaten te kunnen waarborgen.
Wil je meer weten over de Smart Display campagnes? Check dan onderstaande video!
Wat zijn de voordelen van Smart Display campagnes?
- Google gaat automatische potentiële klanten benaderen waarbij de kans het grootst is dat ze tot een conversie overgaan.
- De campagnes zijn makkelijk te managen en worden geoptimaliseerd door Google. Er zijn maar enkele ‘knoppen’ waar je aan kunt draaien, zo heb je o.a. (natuurlijk) invloed op het budget, de doel-ROAS of doel-CPA, het uitsluiten van plaatsingen en kun je de advertenties A/B testen. Het aanmaken van advertenties is een stuk makkelijker en als je zelf een beetje handig bent, heb je vaak geen designer of externe partij nodig om een display campagne op te zetten.
- Het bespaart tijd aangezien je het meeste werk uit handen geeft aan Google.
Wat zijn de nadelen van Smart Display campagnes?
- Je kan uitsluitend gebruik maken van responsive display ads. Dit zijn advertenties waarbij je je merk minder goed tot uiting kan brengen, de advertenties zien er immers grotendeels hetzelfde uit.
- Je hebt een minimaal aantal conversies nodig (50 in de afgelopen 30 dagen binnen het Google Display Netwerk of 100 conversies via het zoeknetwerk).
- Je hebt minder controle over de campagne dan bij een ‘standaard’ display campagne.
- Het kan 2 weken tot een maand duren voordat de ‘leerfase’ is afgerond afhankelijk van het aantal behaalde conversies voordat Google de campagne kan optimaliseren op basis van artificial intelligence en machine learning. Het systeem heeft dus tijd nodig om te leren wat wel en niet werkt. Geef de campagnes daarom ook minimaal een maand de tijd.
- Je krijgt weinig inzichten in de prestaties van de doelgroepen, zo kan je bijvoorbeeld niet zien wie je target. Hierdoor kan je weinig learnings halen uit dit campagnetype.
Hopelijk ben je wat meer te weten gekomen over de Smart Display campagnes. Mocht je vragen hebben of aan de slag willen gaan met dit campagnetype, neem dan contact met ons op!