Sitelinks zijn krachtige extensies waarmee je je advertentie(s) een flinke boost kan geven. Met sitelinkextensies maak je een advertentie aantrekkelijker om op te klikken voor potentiële klanten, doordat ze vanuit je advertentie direct kunnen doorklikken naar meerdere pagina’s op je site. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikers direct door laten klikken naar je contactpagina, informatie over je openingstijden of een bepaald product of dienst promoten.

In dit blog leg ik je alles uit over sitelinks in Google Ads en geef ik je een aantal tips die wij bij Pure gebruiken voor betere site-extensies, helemaal gratis en voor niets!

Meer van dit soort tips ontvangen in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze Pure nieuwsbrief!

Sitelink extensie vs. Geen sitelink extensie

Met een “standaard” Google Ads tekstadvertentie heb je maar één link waar iemand op kan klikken. Dat is natuurlijk prima, maar het kan beter! Wanneer je gebruik maakt van sitelink extensies in Google, kun je verschillende extra links toevoegen aan je advertentie, helemaal gratis en voor niets! In onderstaande afbeelding is het effect hiervan goed te zien.

Sitelink-extensies-Google-Ads-voorbeeld

Met sitelinkextensies kun je dus extra informatie communiceren naar je klant, voordat ze überhaupt op je advertentie klikken. Bij bovenstaande variant met sitelinkextensies zie je bijvoorbeeld direct extra informatie over Pure Internet Marketing. Je weet direct dat de consultants gemiddeld 7 jaar marketingervaring hebben, dat we in Arnhem zijn gevestigd, dat we een eigen Pure Lab hebben en onze klant-NPS onze nummer 1 KPI is. Allemaal waardevolle informatie voor iemand die op zoek is naar Pure Internet Marketing.

Zo kan iemand die op zoek is naar het Pure Lab direct klikken op ‘Ons eigen Pure Lab’ en op de juiste websitepagina terecht komen, allemaal zonder dat we een hele nieuwe advertentie moeten opzetten en onderhouden én zonder daar extra voor te betalen.

Sitelink-extensies-Google-Ads-voorbeeld-mobiel

Eigenschappen van sitelink extensies

Het aantal sitelinkextensies dat vertoond wordt onder je Google Ads advertentie is vooraf niet exact te bepalen. Afhankelijk van wat het algoritme van Google juist lijkt, wordt die hoeveelheid bepaald. Google geeft ons hiervoor echter wel guidelines.

Op desktopapparaten laat Google tot maximaal 6 sitelink extensies tegelijkertijd zien. Dat zijn zes extra pagina’s of snippets aan informatie die je kan toevoegen zonder extra kosten!

Bij de mobiele variant wordt het verhaal zelfs nóg beter. Op mobiele apparaten laat Google tot wel maximaal 8 sitelink extensies tegelijkertijd zien.

Wanneer je meer sitelinkextensies hebt dan Google kan weergeven, rouleert Google de verschillende sitelinkextensies. Het is dus niet erg om meer dan acht sitelinkextensies te hebben, maar houd er rekening mee dat je dan geen controle hebt over welke sitelink extensies getoond worden.

Kortom, met de sitelinkextensie kun je relevante links naar pagina’s toevoegen aan je advertenties, zonder daar een aparte advertentie voor te hoeven aanmaken. Zo verhoog je de CTR van je advertentie én kun je je advertentierelevantie vergroten.

Sitelink aanmaken, instellen en prestaties bekijken:

Om een sitelink aan te maken ga je in je Google Ads account naar ‘Advertenties en extensies’, vervolgens klik je op ‘Extensies’. Klik vervolgens op het blauwe plus-icoontje en selecteer ‘Sitelinkextensie’ en je kunt beginnen met het maken van je sitelinkextensie.

Waar kan ik sitelinks aanmaken

Vervolgens moet je de gemaakte sitelinks toevoegen aan je advertentie. Om dit te doen selecteer je de sitelink die je wilt toevoegen, klik je op ‘Toevoegen aan’ en selecteer je het niveau waar je de sitelinkextensie wil toevoegen.

Hoe voeg ik sitelinks toe aan advertentie campagne

Hebben je sitelinks effect?

Wanneer je sitelinkextensies al een tijdje live staan, wil je natuurlijk graag weten wat het resultaat is en of ze werken. Dit kan je het beste zien in het ‘Table’ overzicht. Zo kun je per extensie bekijken wat de resultaten zijn. Op basis van deze informatie kun je vervolgens sitelinkextensies laten staan in het geval ze werken zoals je verwacht had en ze aanpassen of uitzetten in het geval ze niet werken.

Hoe bekijk ik resultaten van Sitelink extensies Google Ads

Belangrijkste voordelen sitelinks

Eén van de belangrijkste voordelen van sitelinks is het feit dat je meer advertentieruimte inneemt op de resultatenpagina. Dat doet twee dingen:

  1. Je advertentie springt meer in het oog;
  2. Je concurrenten worden verder naar onderen weggedrukt.

Daarnaast zorgen sitelinkextensies voor gemiddeld 10-20% hogere CTR, aldus deze blogpost van Google. Wanneer je normaal uit 10.000 impressies zo’n 1.000 kliks zou krijgen, krijg je met ingeschakelde sitelinkextensies dus zo’n 1.100 of 1.200 kliks.

8 tips voor betere sitelink extensies

1. Maak ze kort en krachtig en duidelijk omschrijvend

En dat ze duidelijk omschrijven wat de pagina inhoudt waar de gebruikers op terechtkomen. Als mensen wel op een advertentie klikken, maar de pagina blijkt vervolgens niet aan te sluiten bij wat ze verwachten, heb je als adverteerder wel betaald voor een klik maar daar niets uitgehaald.

2. Stel algemene sitelinks in op accountniveau voor een directe boost in CTR

Wanneer je algemene sitelinks instelt op accountniveau wordt iedere keer dat je een campagne of advertentie aanmaakt automatisch een sitelinkextensie erbij geplaatst. Zo verhoog je makkelijk je CTR zonder daar extra moeite in te hoeven steken.

Een bijkomend voordeel daarvan is dat je de sitelinkextensie-teksten op deze manier makkelijk in één keer kan aanpassen. Dat bespaart weer tijd! Wil je bij een bepaalde campagne of advertentiegroep deze sitelinks niet laten zien? Dan kun je de sitelinks op accountniveau in die groep gewoon uitzetten.

3. Google kijkt hiërarchisch

Om te bepalen welke sitelinkextensie getoond wordt, kijkt Google eerst naar of je een sitelinkextensie op advertentiegroep-niveau hebt, daarna op campagneniveau en als laatste pas op accountniveau. Wil je dus andere sitelinkextensies gebruiken voor een campagne of advertentiegroep? Dan kan dat dus zonder problemen.

4. Optimaliseer voor mobiel

Als een groot deel van je websiteverkeer van mobiele apparaten afkomstig is, maak dan aangepaste sitelinks voor mobiele weergave. Met een vinkje onder ‘Geavanceerde opties’ kun je bij het maken van een sitelinkextensie aangeven dat deze is geoptimaliseerd voor weergave op mobiele apparaten.

5. Plan een start- en einddatum in

Een start- en einddatum inplannen geeft je de ruimte om sitelinkextensies weer te geven op bepaalde momenten. Bijvoorbeeld het weergeven van een sitelinkextensie voor kerst in de maand december. Dit kan worden ingesteld voor de dagen van de week en zelfs per uur van de dag waarop je sitelinks weergegeven mogen worden. Ook dit kun je aanzetten en instellen onder de knop ‘Geavanceerd’.

6. Teksten veranderen en optimaliseren zonder gegevensverlies

Je kan sitelinkextensies bewerken zonder je verzamelde gegevens te verliezen. Zo kun je je advertentieteksten constant blijven verbeteren.

7. Maak ten minste acht sitelink-extensies aan

Zorg ervoor dat je acht sitelink-extensies aanmaakt, ook al zullen ze bijna nooit allemaal gelijktijdig worden weergegeven. Google biedt je de ruimte (op mobiel) om tot acht sitelinkextensies per ad te vertonen.

8. Vergeet ze niet!

Het is makkelijk om ze 1 keer in te stellen en vervolgens te vergeten.