Sinterklaas heeft de boot terug naar Spanje genomen en de pepernoten in de supermarkten zijn in de aanbieding. Zwarte pieten maken ruimte voor rendieren. Ook de Intertoys catalogus heeft de reis van brievenbus naar prullenbak al ruime tijd terug afgerond.

Wie is populairder?

De elk jaar sterke aanwezigheid van kerstartikelen, zelfs tijdens de Sinterklaas periode, doet vermoeden dat de Kerstman zelfs rijzende is boven Neerlands trots. Tijd om Sinterklaas en Kerst tegen elkaar af te zetten! De Kerstman populairder dan Sinterklaas? Zeker niet! De meest recente jaren zijn we zelfs nationalistischer geworden volgens de keyword planner van Google Ads. Van 2004 tot 2009 daalde zowel de Sinterklaas als Kerst in populariteit. De ommekeer kwam in 2010 en dit jaar was Sinterklaas alweer zo populair als in 2006. sinterklaas-kerstman-kerst-trends

En wist je dat…

  • Zowel Sinterklaas als Kerst, logischerwijs, kunnen rekenen op het meeste zoekvolume in november en december. Ruim 82,5% van de jaarlijkse zoekopdrachten vinden in de laatste maanden van het jaar plaats.
  • In november en december bijna 1,5 miljoen Nederlandse kinderen online hoopvol aan het zoeken zijn naar Sinterklaas. Kerst kan rekenen op slechts 250.000 zoekopdrachten.
  • Zelfs Zwarte Piet (120.000 zoekopdrachten per jaar) populairder is dan de Kerstman, met bijna 100.000 zoekopdrachten. De arme Kerstman is zelfs voorbijgestreefd door een kerstboom (ruim 140.000).
  • De rendieren van de Kerstman (Donner, Comet, Cupid, Vixen, Dancer, Dasher, Prancer en Blitzen) grote onbekende zijn in Nederland. Donner wordt het meest gezocht, maar dat komt wellicht door Piet Hein Donner.
  • Blitzen is het minst populair met 28 zoekopdrachten per jaar.
  • Spanje veel populairder is dan de Noordpool.
  • Men zich liever lijkt te vervoeren per de boot dan met een rendier.

Er mag dus geen twijfel over bestaan. Sinterklaas was, en is, veel populairder dan de Kerstman, kerst, de kerstboom en zijn impopulaire rendieren (tezamen). Het mag geen verassing heten dat ik ook ‘fan’ ben van Sinterklaas. Ondanks dat mijn schoen al enige jaren leeg blijft.