SEO voor webshops 2021 – 5 tips voor webshop zoekmachine optimalisatie!
Zoveel mogelijk bezoekers naar je webshop krijgen zonder ook maar een cent te betalen aan advertenties, het klinkt vaak te mooi om waar te zijn. Met SEO is dit echter realiseerbaar en kun je ervoor zorgen dat je vanuit een zoekmachine als Google veel verkeer naar je webshop kunt krijgen dat uiteindelijk je producten bekijkt én koopt.
In dit blog wil ik stil staan bij SEO voor webshops en geef ik je 5 tips (én een bonustip) om zoekmachine optimalisatie voor jouw webshop toe te passen!
Ik ga er voor het gemak even vanuit dat je de SEO basis voor jouw webshop op orde hebt. Hiermee bedoel ik dat nagedacht is over de structuur van een webshop aan de hand van een zoekwoorden onderzoek en dat je content hebt geschreven over jouw markt om deze pagina’s binnen Google, Bing of een van de andere talloze zoekmachines te laten ranken. Dit met als doel om zoveel mogelijk verkeer naar je webshop te genereren.
Tip 1: Focus je op intent
Stel, je hebt een webshop waar je de beste hardloopschoenen van de markt aanbiedt. Uit een zoekwoorden onderzoek blijkt dat op het woord ‘beste hardloopschoenen’ maar liefst 2900 keer per maand wordt gezocht, top! Jouw focus zoekwoord wordt ‘beste hardloopschoenen’ maar toch rank je niet op de eerste pagina, je had toch alles goed gedaan?
Wat is nou de intentie achter ‘beste hardloopschoenen’? Wat wil iemand die dit zoekt weten? Die intentie bepalen, dat doet Google ook om uiteindelijk de gebruiker het beste resultaat te geven voor die zoekopdracht. Door te kijken naar de SERP (Search Engine Results Page) zien we al gauw dat Google denkt dat iemand zoekt naar informatie over de beste schoenen, Google laat namelijk een featured snippet zien waar direct in een overzicht te zien is wat de beste hardloopschoenen zijn.
Hoe goed je het zoekwoord op jouw webshop ook verwerkt, je zult nooit ranken voor dat zoekwoord. Je gaat pas kunnen ranken wanneer je inspeelt op de intentie van de zoeker en een pagina maakt met een lijst met allerlei hardloopschoenen, en hebt omschreven waarom dit de beste hardloopschoenen op dit moment zijn.
De intentie achter een zoekwoord is onder te verdelen in drie categorieën:
- Informational
- Transactional
- Navigational
De intentie van een gebruiker verandert continu in de klantreis. Stel een klant is op zoek naar hardloopschoenen omdat hij graag een marathon wil gaan lopen. Deze klant kan dus beginnen met een zoekwoord als ‘beste hardloopschoenen’ (informational), via het zoekwoord ‘nike hardloopschoen x kopen’ (transactional) te kijken waar hij de hardloopschoen kan kopen om vervolgens via het zoekwoord ‘jouw webshop’ (navigational) bij jouw webshop een aankoop te doen.
Op een pagina waar je deze Nike hardloopschoen kunt kopen is men dus niet op zoek naar de historie van Nike en wat een hardloopschoen is. De gebruiker wil kopen en je zal op basis van die intentie je content moeten schrijven.
In die klantreis van begin tot eind wil je overal zichtbaar zijn met je webshop. Houd daarom rekening met de intentie van de gebruiker gedurende de gehele klantreis.
Google heeft onlangs een rapport gepubliceerd over het gedrag van kopers in – hoe Google het noemt – de ‘messy middle’ in de customer journey. Het gedrag van gebruikers op het internet is door de jaren heen flink veranderd, kijk maar eens naar het verschil tussen ‘best’ en ‘cheap’ wereldwijd door de jaren heen!
Tip 2: Optimaliseer je afbeeldingen
Op een webshop krijg je al gauw te maken met productafbeeldingen, sfeerimpressies of andere afbeeldingen. Deze afbeeldingen zijn super belangrijk voor je user experience, maar vergeet deze ook niet te optimaliseren voor de zoekmachines.
Allereerst door middel van de alt-tag. Door middel van de naam van een afbeelding en de alt-tag geef je Google informatie over de afbeelding. Vervolgens kan Google deze afbeelding begrijpen en deze ook ranken in bijvoorbeeld Google Afbeeldingen.
Voor bovenstaande afbeelding is de naam van de afbeelding header-bol-webshop.png en de alt-tag “De header van de Bol.com webshop”. In de meeste CMS systemen kun je, wanneer je een afbeelding op een pagina plaatst, ook gelijk de alt-tag invullen. Voor elke nieuwe afbeelding vul je dus een alt-tag in maar vergeet ook je huidige afbeeldingen op de site niet te optimaliseren!
Ook kun je afbeeldingen optimaliseren voor snelheid. Hoe groter het bestand, hoe trager jouw website wordt en dat vinden gebruikers niet fijn. Om ervoor te zorgen dat afbeeldingen zo klein mogelijk worden, kun je kijken naar 2 elementen: afmetingen en compressie.
Als je een afbeelding hebt en je deze op jouw website verkleind naar een kleinere afmeting kun je i.p.v. de originele afmetingen de afmetingen gebruiken die je op de website gebruikt. Een handige tool vind ik de browser extensie ‘view image info’ waar je gemakkelijk de grootte van een afbeelding kan zien en of deze afbeelding kleiner geschaald is.
Deze afbeelding heeft de originele afmetingen 763×509 pixels maar op de website wordt deze geschaald naar 590×394 pixels, hij is dus eigenlijk te groot voor de plek waar de afbeelding staat. Door een afbeelding zelf kleiner te schalen naar 590×394 pixels in bijvoorbeeld Photoshop met de ‘save for web’ functie kun je je afbeelding optimaliseren voor jouw webshop, wordt het bestand kleiner en jouw website sneller.
Ook een handige tool hiervoor is WebSpeedTest. Deze website analyseert jouw afbeeldingen op een website, geeft aan of ze geschaald kunnen worden en biedt gelijk de optie aan om deze afbeelding te downloaden.
Om de bestandsgrootte te verkleinen, kunnen we de afbeelding ook comprimeren. Comprimeren betekent dat je een stukje kwaliteit van jouw afbeelding inlevert om van jouw afbeelding een kleiner bestand te maken, vaak gebeurt dit op minimale wijze waardoor je als gebruiker niet ziet dat een afbeelding kwaliteit verliest. Er zijn verschillende online tools en programma’s om je afbeeldingen te verkleinen.
Lees ook: 3 manieren om foto’s op jouw website te verkleinen
Tip 3: Werk aan je interne linkstructuur
Door middel van een goede interne linkstructuur kun je ervoor zorgen dat de crawlers van Google en alle andere zoekmachines al jouw pagina’s gemakkelijk kunnen vinden. Ook voor een webshop is het dus belangrijk dat je aan deze interne linkstructuur werkt.
Dit doe je door interne links op je pagina te verwerken waarbij je de gebruiker dus de mogelijkheid geeft om naar deze pagina te browsen. Belangrijk hierbij is de anchor tekst, dit is de klikbare tekst die voor de gebruiker zichtbaar is.
Net als bij de alt-tag geef je met de anchor tekst informatie aan Google over de pagina waar je naartoe linkt. Gebruik daarom voor de anchor tekst een tekst die aansluit bij waar de pagina over gaat. In plaats van ‘koop hier’ of ‘lees meer’ kun je ‘koop hier deze nike schoen x’ of ‘lees meer over de beste hardloopschoenen’.
Tip 4: Voeg structured data toe
Door gestructureerde data toe te voegen aan jouw website maak je met jouw webshop kans op rich snippets binnen de SERP van Google. Rich snippets kunnen zorgen voor een hogere CTR en dus voor meer verkeer naar jouw website.
Structured data voeg je toe door JSON-LD code in de <head> van de pagina te zetten of door microdata in je HTML code verwerken. Google raadt aan JSON-LD code toe te voegen, hiermee kan Google gemakkelijk lezen welke informatie op de website te vinden is. Voor een webshop kun je gestructureerde data toevoegen om mogelijk de volgende rich snippets te krijgen in Google:
- Boek (als je boeken verkoopt)
- Breadcrumb
- Carousel (voor een recept, cursus, restaurant of film)
- Cursus (als je cursussen verkoopt)
- FAQ (als je een pagina hebt met veelgestelde vragen over je product)
- How-to (als je een pagina hebt over het in elkaar zetten van je product o.i.d.)
- Local Business
- Logo
- Product (misschien wel de belangrijkste voor een webshop)
- Recept (als je recepten op je website hebt)
- Review snippet
- Video (als je een pagina hebt met een video over jouw product)
Voeg zoveel mogelijk structured data toe aan jouw webshop maar houd wel rekening met alle voorwaarden die Google stelt aan het toevoegen van deze structured data.
Mocht je structured data toegevoegd hebben op een pagina kan je met de Rich Results Test tool van Google gemakkelijk kijken of je de structured data op de juiste manier toegevoegd hebt.
Tip 5: Technische SEO voor webshops
Als webshop wil je natuurlijk vindbaar zijn in Google, maar om vele technische redenen kan het zijn dat je webshop niet of slechts gedeeltelijk zichtbaar is in de zoekresultaten van Google en dat wil je niet.
Het is daarom belangrijk dat Google al jouw webpagina’s kan crawlen zodat Google deze kan indexeren in hun database om ze vervolgens te kunnen ranken. De googlebot moet daarom permissie hebben om jouw pagina te mogen crawlen, dit geef je aan in de robots.txt. Zorg te allen tijde dat alles door Google gecrawld kan worden (mits je dit wilt uiteraard 😉 ).
Niet alleen geef je aan of Google je website kan crawlen, Google moet van jou ook de pagina mogen indexeren. Op een pagina kun je hiervoor de meta tag <meta name=“robots” content=“index” /> toevoegen maar dit hoeft niet. Staat deze tag er niet? Dan indexeert Google jouw pagina ook.
Het kan ook zijn dat je pagina’s niet wilt opnemen in Google. Denk hierbij aan alle pagina’s die achter een inlogpagina zitten, pagina’s met een parameter, je zoekpagina en zoekresultatenpagina. In plaats van ‘index’ gebruik je nu de meta tag <meta name=“robots” content=“noindex” /> waarmee je aangeeft dat Google deze pagina niet mag indexeren.
Naast no-index is ook de canonical-tag erg belangrijk voor een webshop. De canonical-tag is in het leven geroepen zodat jij aan Google kunt aangeven dat een pagina een kopie is van een andere pagina en daarmee geef je jouw voorkeur aan welke pagina zichtbaar moet zijn in Google. Neem onderstaande varianten van onze homepagina:
- https://www.pure-im.nl/ (origineel)
- https://www.pure-im.nl/ (geen HTTPS)
- https://www.pure-im.nl/ (zonder ‘www’)
- https://www.pure-im.nl/index.php
Deze pagina kan op alle varianten bereikbaar zijn. Voor een persoon is het 1 pagina maar voor Google zijn het 4 pagina’s. Wanneer je een canonical tag op de 3 varianten plaatst waarmee je aangeeft dat https://www.pure-im.nl/ de originele pagina is voorkom je dat Google jouw pagina als duplicate content gaat zien. Naast varianten van een pagina moet je hierbij ook denken aan bijvoorbeeld categorie pagina’s (categorie/voorbeeld/ en categorie/voorbeeld/1 etc.).
Een canonical voeg je toe door de canonical tag <link rel=”canonical” href=”https://www.pure-im.nl/” /> in de code van een pagina te plaatsen, hiermee refereer je dus naar de originele content.
Maar vergeet ook zeker Javascript niet. Javascript wordt steeds meer gebruikt bij webshops maar de googlebot kan lang niet alles lezen waardoor je problemen met je vindbaarheid gaat krijgen. Met de browser extensie ‘view rendered source’ kun je gemakkelijk zien welke code de Googlebot kan lezen en welke informatie later door Javascript ingeladen wordt die Googlebot niet kan lezen.
Ook kun je met de url inspectie tool in Google Search Console zien welke html Google heeft kunnen vinden op jouw website. Staat hier niet de code tussen die ingeladen wordt met Javascript weet je dat Google deze niet heeft kunnen vinden.
Bonustip: Lokale SEO voor webshops
Wanneer je naast een webshop een lokale winkel hebt kun je ook lokaal optimaliseren. Denk hierbij aan zoekwoorden met een lokale intentie als ‘online marketing bureau arnhem’ waar mensen specifiek op zoek zijn naar iets lokaal.
Ook kun je door middel van Google My Business zorgen voor een verbeterde lokale vindbaarheid, niet alleen in de zoekmachine maar ook binnen Google Maps. Door een profiel aan te maken binnen Google Mijn Bedrijf en het profiel zo compleet mogelijk in te richten kun jij jouw lokale vindbaarheid een boost geven.
Ik hoop dat je inmiddels genoeg inspiratie hebt gekregen om aan de slag te gaan met jouw webshop. Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog of wil je meer informatie over SEO, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen! 🙂