De canonical tag, oftewel “rel canonical” is in te zetten voor het gebruik van canonicalisatie (canonicalization). Wat mij betreft de grootste tongbreker binnen het online marketing landschap. Zeg het maar eens tien keer snel achter elkaar ;). Het verkeerd toepassen van deze lastige term breekt helaas meer dan alleen de tong van menig website. Met name webshops die canonicalization niet, of niet goed, toepassen krijgen snel te maken met duplicate (dubbele) content. En dat kan funest zijn voor een goede ranking in zoekmachines. Wil jij wél je producten aan de man brengen? Lees dan deze tips voor het correct toepassen van de canonical tag!

Wat is canonicalization?

Wil je het concept canonicalization begrijpen, dan moeten we terug naar de basis van het wereldwijde web. Het web bestaat uit URL’s, een concept dat voor ons als mens makkelijk in brede zin te zien is. Laten we zeggen dat jij een webshop opgezet hebt voor de verkoop van pure chocola. De URL naar jouw homepage is https://www.pure-chocola.nl/, helemaal goed. Maar jouw homepage is ook bereikbaar via https://pure-chocola.nl/ en zelfs via https://www.pure-chocola.nl/index.html. Gelukkig snapt ieder mens dat het hier in alle drie de gevallen om de homepage gaat. Geen probleem, toch? Nou, helaas zijn zoekmachines wat kritischer en heel wat minder conceptueel doordacht. Een zoekmachine denkt namelijk rechttoe rechtaan en ziet een verschil in de opbouw van de URL. Hierdoor ziet de zoekmachine niet meer dat het eigenlijk om dezelfde pagina gaat. Voor de zoekmachine zijn dit drie unieke pagina’s met allemaal dezelfde content, duplicate content dus; en dat levert problemen op. De zoekmachine gaat de waarde van jouw Pure Chocola homepage namelijk verdelen over die drie links. Dit is funest voor je backlinkprofiel, de autoriteit van je pagina, het levert vaak gebroken links op én zoekmachines crawlen (analyseren) jouw webshop waarschijnlijk niet zo grondig als nodig. Tegen de tijd dat jij jouw eerste chocolaatje verkoopt zijn ze waarschijnlijk allemaal al gesmolten.

Gelukkig is hier wat op bedacht; canonicalization! Elke pagina, afbeelding of video op jouw website moet een unieke URL hebben. Idealiter moeten er dus niet meerdere URL’s bestaan voor hetzelfde stukje content. Niet voor de homepage, niet voor de producten, niet voor de categorieën en niet voor de filters. Toch gebeurt dit heel vaak, meestal onbewust. De schuldige? De vele CMS-systemen van tegenwoordig, die het heel makkelijk maken om een webshop op te zetten en producten, categorieën en filters aan te maken. Helaas houden deze systemen vaak geen rekening met dit technische aspect van SEO. Duplicate content ontstaat namelijk niet alleen door meerdere URL’s te hebben voor een pagina, zoals in het bovenstaande homepage voorbeeld. Duplicate content ontstaat bijvoorbeeld ook door productfilters. Die filters leveren namelijk voor zoekmachines meerdere nagenoeg identieke pagina’s op, waardoor de zoekmachine deze pagina’s als duplicate content gaat zien. Laten we zeggen dat jouw pure chocolade gefilterd kan worden op specifieke vormpjes. Deze filters zijn enorm handig voor je bezoekers, maar voor zoekmachines is het een ramp! Helaas zit jij op dit moment wel met een enorme voorraad chocola die niet verkoopt. Dus laten we hier snel wat aan doen!

Canonical tag vs. 301 redirect

Ja, je kunt dubbele content voorkomen door de juiste redirects in te stellen. Op die manier vertel je de zoekmachine als het ware: deze link verplaats ik permanent naar een andere link en ik zet alle waarde van de oude link over naar de nieuwe link. Voor het homepage voorbeeld zou dat betekenen dat deze enkel te vinden moet zijn op bijvoorbeeld https://www.pure-chocola.nl/. Hiermee is het probleem echter nog niet opgelost. Wat er nu gebeurt, is dat de oude link die je hebt verplaatst, verdwijnt. De oude pagina bestaat namelijk niet meer nadat de redirect is ingesteld. Dit is iets wat je niet wilt voor bijvoorbeeld de filterpagina’s binnen jouw webshop. Deze hebben namelijk weldegelijk een functie voor de gebruiksvriendelijkheid en moeten blijven bestaan! Precies dat stukje conceptuele kennis hebben wij als mens dus wel, maar een zoekmachine niet.

Rel=”Canonical”

Hoe moet het dan wel? Er is een link attribuut in te stellen dat ervoor zorgt dat jij makkelijk tegen de zoekmachine kunt zeggen: geef alle waarde van deze kopietjes aan de originele pagina én behoudt deze kopietjes. Dat attribuut is de Rel=”canonical”, oftewel een canonical tag. Een canonical tag zet alle linkwaarde van de kopietjes over naar de originele link. Op deze manier vertel je eigenlijk waar de focus moet liggen, zodat de zoekmachine weet: ‘Hé, deze pagina is het origineel en deze moet ik laten zien in mijn zoekresultaten. Al die andere pagina’s zijn eigenlijk kopietjes hiervan en moeten bijdragen aan de waarde van de originele pagina!’ Met een kleine omweg begrijpt ook de zoekmachine waarom jij jouw bezoekers zo graag wil laten filteren in je webshop, ook al levert dat volgens die zoekmachine duplicate content op.

Hoe stel ik deze canonical tag in?

Om het wat tastbaarder te maken volgt hier een voorbeeld voor de chocoladebonbons. Je hebt een categoriepagina www.pure-chocola.nl/bonbon/ en deze bonbons zijn te filteren op unieke vormen. Deze filter creëert bijvoorbeeld de link www.pure-chocola.nl/bonbon/rond/. Deze filterpagina heeft voor de zoekmachine min of meer dezelfde content als www.pure-chocola.nl/bonbon/. Om dit tegen te gaan plaats je het attribuut rel=”canonical” in de <head> van deze filterpagina www.pure-chocola.nl/bonbon/rond/. Dit doe je met het volgende stukje code <link rel=”canonical” href=”www.pure-chocola.nl/bonbon/”/>.

Stel je dit in voor al je filterpagina’s, dan zorg je ervoor dat jouw webshop een geweldige gebruikerservaring heeft voor zowel je klanten als voor de zoekmachine! De zoekmachine weet welke pagina’s waarde hebben en de gebruiker kan naar hartelust filteren op zijn chocola naar keuze! Nu we toch bezig zijn: stel er ook gelijk een in voor de homepage. Het komt namelijk heel vaak voor dat er meerdere links naar de homepage van een site leiden.

Mijn CMS stelt automatisch canonical tags in!

Het klinkt op deze manier vrij simpel: alle min of meer dubbele content op mijn webshop geef ik een rel=”canonical” en zoekmachines weten precies welke pagina ik wil ranken. Mijn CMS-systeem voor mijn pure-chocoladewebshop doet dit zelfs al automatisch voor mij! Helaas levert dit juist vaak weer andere problemen op. Vaak wordt het door een CMS te pas en te onpas toegepast, waardoor je het voor de zoekmachine alsnog onmogelijk maakt om jouw pagina’s op waarde te schatten. Slechte code zorgt er soms zelfs voor dat juist voor alle duplicate content links een unieke canonical tag geschreven wordt, wat precies niets oplost! Deze gemixte signalen doen eigenlijk meer kwaad dan goed. Kortom, het handmatig controleren van duplicate content en het correct verwerken ervan is een must voor het goed laten ranken van jouw webshop! Tijd om die chocola te verkopen!

Moeite met het correct toepassen van de canonical tag? Of denk je: van die rel=”canonical” is geen chocola te maken. Laat het ons gerust weten. Wij sparren graag een keer om ook jouw webshop tot een succes te maken!

Meer informatie over SEO voor webshops?

Verder lezen? Dat kan! Laat je e-mailadres achter en je ontvangt naast onze nieuwsbrief ook gratis onze nieuwste “On-Page SEO Checklist 2021”. Een whitepaper voor iedereen die een beter beeld wilt krijgen van de on-page optimalisatie mogelijkheden op het gebied van SEO en content en streeft naar hoge organische posities..