Schrijven voor het web is echt wat anders dan het schrijven voor print. Rekening houden met zoekmachines, ofwel SEO teksten schrijven, is een bijkomende moeilijkheidsfactor. In dit artikel hoop ik je wat handvaten te bieden voor het schrijven van je SEO teksten.

Teksten SEO proof schrijven

Wat is dat eigenlijk? SEO proof. Zoekmachines worden steeds intelligenter en begrijpen  de context en lading van stukken content steeds beter. Het algoritme van een zoekmachine is niets meer dan een mix van diverse factoren om te bepalen welke webpagina het beste antwoord geeft op de gestelde vraag. Bij SEO copywriting houd je rekening met deze twee factoren: de vraagstelling én het algoritme.

Woordkeuze van jouw doelgroep

Allereerst wil je begrijpen wat jouw doelgroep wil weten. Wat voor vragen hebben deze mensen en weet jij een antwoord op deze vraag? Om dit in kaart te brengen dien je een zoekwoorden onderzoek te doen. Google heeft voor het Ads advertentieprogramma een zoekwoorden hulpmiddel ontwikkeld. Via deze zogenaamde Google Ads Keyword Planner kun je analyseren welke zoektermen veelvoudig worden gebruikt. Zodra je een duidelijk beeld hebt van de vraagstellingen van jouw klanten kan een onderwerp gekozen worden. Hierbij dien je een afweging te maken tussen mogelijke woordkeuzes. Gebruikt jouw doelgroep bijvoorbeeld: “vliegveld” of “luchthaven”?

Het antwoord op de vraag

Nu is het zaak om het best mogelijke antwoord op de vraag te formuleren. Hiervoor kun je de topische vragen stellen: wie, wat, waar, waarom, waartoe? Om de concurrentie te verslaan is het absoluut essentieel dat jij het beste antwoord op de vraag geeft, dus zorg dat je voldoende tijd neemt voor dit deel van het SEO schrijven.  Als je een goed beeld hebt voor het beantwoorden van de vraag is de structuur van de tekst van groot belang. Een goede structuur zorgt ervoor dat je tekst logisch en leesbaar wordt. Online lezen mensen anders dan bijvoorbeeld de offline krant of een boek. Veel mensen scannen de tekst en beoordelen in de eerste seconden (onbewust) of de pagina een kanshebber is voor meer aandacht. Probeer daarom de tekst scanbaar te houden, aan te kleden met ondersteunende afbeeldingen en gebruik duidelijke headers en alinea’s. Zoals aangegeven is online lezen anders dan offline lezen. Mensen haken veel sneller af bij het lezen van de tekst. Je wilt voorkomen dat bezoekers je site verlaten zonder het antwoord op hun vraag in Google te hebben gekregen. Probeer daarom, indien mogelijk, het belangrijkste van je geschreven tekst in het begin van de pagina te verwerken.

Wat niet doen

Een tekst schrijf je niet voor Google of Bing. Nee een tekst is bedoeld voor jouw doelgroep. Zorg er dan ook voor dat je de doelgroep in gedachte houdt tijdens het schrijven van de tekst. SEO zaken dienen enkel als randvoorwaarden te gelden voor je copywriting. Daarbij geldt dan ook dat keyword stuffing (overmatig zoekwoord gebruik) in de tekst absoluut niet meehelpt. Zodra het irritant wordt voor een bezoeker, dan weet je dat je bezig bent met keyword stuffing. Schrijf simpelweg het allerbeste antwoord op de vraagstelling voor jouw doelgroep.