SEO-teksten schrijven kan iedereen, even wat slimme zoekwoorden toevoegen en klaar. Als je er zo instaat, gaat die tekst je zeker lukken – maar of het een goede SEO-tekst is, is nog even de vraag. Copywriting is al een vak apart en als je dan ook nog aan de slag wilt met het schrijven van SEO-proof teksten, is het belangrijk dat je op een aantal punten let. Heb jij op je planning staan om SEO-teksten te schrijven? Lees dan zeker dit blog met 8 tips over SEO-copywriting.

1. Bepaal je zoekwoordfocus

Allereerst is het belangrijk dat je zoekwoordenonderzoek doet. Op basis van een uitgebreid zoekwoordonderzoek kan je je zoekwoordfocus per pagina bepalen, wat je sturing geeft bij het schrijven van je tekst. Zo baken je onderwerpen af. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Google Ads Zoekwoordplanner. Daarbij kijk je naar interessante zoekwoorden die je doelgroep gebruikt en waar je organisch graag op gevonden wilt worden. Doe ook onderzoek naar je huidige organische posities, de concurrentie, de markt, trends in zoekvolumes en leg bijvoorbeeld je Google Ads data er eens naast. Hoe je een zoekwoordenonderzoek aanpakt, legt Ralph je in deze video stap voor stap uit. Ga je aan de slag met de zoekwoordenplanner? Bekijk dan deze slimme functies eens.

Tip: maak vooraf een globale indeling van de structuur van je tekst. Welke zoekwoorden zijn belangrijk om te gebruiken op de pagina die je wilt schrijven? Wat wordt je H1? Kan je misschien een tussenkopje gebruiken met een zoekwoord, als H2?

2. Houd het doel voor ogen

Daarna kan je beginnen met schrijven. Daarbij is het belangrijk om je doel voor ogen te houden: wat wil je de lezer van jouw tekst meegeven? Verwacht je een actie van de lezer? Dan wil je dat dus goed verwerken. Leg uit en beantwoord vragen vanuit jouw expertise. Bied oplossingen voor problemen en draag de boodschap over die je voor ogen hebt. Hierbij kan je bovendien terugvallen op de intentie van je zoekwoordfocus die je hiervoor hebt bepaald. Graadmeter kan zijn om te checken of je echt een vraag hebt beantwoord en of je je doelgroep echt kunt vasthouden. Laat iemand met een frisse blik eens naar jouw opzet kijken, of nog beter: iemand uit de doelgroep.

Tip: zoek zelf eens op de zoektermen die je hebt uitgekozen op basis van je onderzoek in de zoekmachine. Welke content krijg je te zien? Kan je zelf een onderscheidende tekst maken en meerwaarde bieden? Dit is een fijne manier om inspiratie te krijgen én je tekst beter te maken dan je concurrenten.

3. Wees uniek

Je bent inmiddels hard aan de slag, maar beseft tegelijkertijd dat een goede SEO-tekst nog een tijdrovend klusje is. In combinatie met het rondkijken naar informatie van anderen, is het goed om baas te blijven van je eigen content en je eigen meerwaarde. Wees daarom uniek in je tekst. Dit betekent dat je ook niet zomaar een tekst kunt kopiëren van een ander stukje op je website (of van een andere website), dit heet duplicate content en gaat je alleen maar tegenwerken op SEO-gebied.

Tip: denk vanuit je USP’s en schrijf vanuit jouw eigen kennis en kunde.

4. Schrijf zoals je vertelt

Dit brengt ons bij de volgende tip: schrijf zoals je vertelt. Ondanks dat werken op basis van zoekwoordfocus belangrijk is, is het aan te raden tijdens het schrijven juist de gebruiker in gedachten houden. Dit betekent dat je op een natuurlijke manier je verhaal vertelt en je zelf goed aanvoelt wanneer je tekst klaar is. Een lange tekst schrijven, omdat je denkt dat dat beter is, is zonde van je tijd. Daarnaast is het aan te raden om de schrijfstijl aan te houden die je op bijvoorbeeld andere pagina’s ook hanteert, zodat je SEO-teksten één samenhangend geheel worden.

Tip: doe alsof je een uitleg in persoon doet. Wat zou je een potentiële klant in jouw showroom of winkel vertellen?

5. Speel in op je doelgroep

Bedenk goed voor wie je schrijft en wat voor tekst daarbij past. Het helpt om hier persona’s voor op te stellen. Hierbij kan je denken aan een profiel van jouw ideale klant(typen), die representatief is voor je doelgroep. Vaak bevatten persona’s ook waarden of prioriteiten, en gaat dit veel verder dan puur wensen en behoeften. Door je tekst af te stemmen op jouw persona(‘s), gaat dit je het schrijven makkelijker en waardevoller maken. Tips om je content te richten op verschillende persona’s lees je hier.

Tip: bedenk in welke fase de persona zich bevindt – probeer een persona in een oriënterende fase vast te houden en in een latere fase een actie te laten voltooien. Verwijs bijvoorbeeld door naar andere relevante pagina’s, wat voor de zoekmachine ook nog eens verstandig is.

6. Help de zoekmachine

Over de zoekmachine gesproken, hoe ziet je pagina er verder eigenlijk uit? Optimaliseer je url-structuur, je title tag en meta-description. Dit zorgt ervoor dat je een gebruiker in de zoekmachine kunt overtuigen om door te klikken naar jouw pagina en je zo gebruikers én de zoekmachine van a – z aan het handje neemt.

Tip: bekijk deze video over on page SEO verbeteren van Ewoud eens, zodat je precies weet waar je op kunt letten.

7. Vergeet de tekst bij afbeeldingen niet

Gebruik je afbeeldingen in je tekst? Vergeet dan geen beschrijving of bron te vermelden. Bovendien is het belangrijk om een alt-tekst in te voeren. Hiermee help je een zoekmachine te begrijpen wat er te zien is op je afbeelding. Ook helpt dit om getoond te worden bij Google Afbeeldingen. Je kunt je zoekwoord(focus) ook meenemen in je alt-teksten.

Tip: In een tool als Screaming Frog, waar je je website mee kunt crawlen, kun je precies zien welke afbeeldingen nog een alt-tekst nodig hebben. Bekijk onze video over Screaming Frog analyses eens. Wil je nog sneller te werk gaan?  In Google Spreadsheets kun je de functie =image() gebruiken om een afbeelding in te laden. Exporteer je Screaming Frog uitdraai en kopieer deze naar je spreadsheet. Voeg een kolom toe met die image functie en tada: schrijf je alt-teksten in bulk. 

8. Inspireer met context en ideeën

SEO-copywriting is écht een vak apart zoals je inmiddels al hebt begrepen. Als je eenmaal je lezer te pakken hebt, wil je die natuurlijk niet meer verliezen. Daarom als laatste tip: verras met aanvullende en relevante content. Link door naar relevante pagina’s, vergelijkbare thema’s en denk bijvoorbeeld aan tof videomateriaal of het verwijzen naar een uitgebreid whitepaper waar je je SEO-tekst mee kunt verrijken. Zo toon je je expertise en zorg je ervoor dat je niet alleen de juiste doelgroep aanspreekt, maar ook vasthoudt!