Wat zijn Responsive Display Ads?
Ik hoor je denken: “Wat maakt mij dat uit?”. Nou, dat zal ik je vertellen. Responsive Display Ads (RDA’s) zijn namelijk een interessante manier om gebruik te maken van het Google Display Netwerk. Vooral omdat het een relatief laagdrempelige manier is om dit netwerk op te zetten. Veel wordt namelijk voor je geautomatiseerd door Google en dat scheelt weer tijd. In dit artikel vind je meer informatie over deze RDA’s – en uiteraard ook hoe je zelf gebruik kunt gaan maken van de mogelijkheden.
Hoe werken RDA’s?
Eigenlijk werkt het heel eenvoudig. Je voegt in de interface van Google Ads een aantal koppen, beschrijvingen, bedrijfsnaam, landingspagina en afbeeldingen / logo’s toe. That’s it! Moeilijker kunnen we het niet maken – en leuker trouwens ook niet. Google voegt vervolgens de RDA’s toe aan de gekozen advertentiegroep en – na goedkeuring – staat je ad binnen enkele minuten live. Dat is wel wat anders dan wanneer je zelf ads uploadt, daar komen namelijk een behoorlijk aantal voorwaarden bij kijken.
Voor- en nadelen van RDA’s
Een belangrijk voordeel van RDA’s is bereik. Omdat je dus een heleboel verschillende titels, afbeeldingen, logo’s, etc. uploadt, heeft Google ook enorm veel te kiezen. Dat wil zeggen, ze pretenderen dat een advertentie voor vrijwel elke mogelijke plaatsing (ruimte op een website waar jouw ad wordt weergegeven) aangepast kan worden. Dat is een groot voordeel, zeker als je weet hoe enorm het bereik van het Google Display Netwerk is.
Een ander voordeel is dat je altijd gebruik kunt maken van het Google Display Netwerk, ook als je dus geen ‘eigen’ advertenties uploadt. Een eigen advertentie maken vergt wat meer specialisme en vooral meer tijd. Daar heb je eigenlijk ook direct een nadeel te pakken. In tegenstelling tot het zelf uploaden van een ad, heb je via deze manier minder vrijheid. Google bepaalt namelijk hoe je ad er in praktijk uit komt te zien. Wanneer merkbeleving een belangrijk onderwerp is voor jouw bedrijf, dan zijn RDA’s wellicht niet de juiste keuze. Het zijn namelijk niet de mooiste ads op het web en vaak relatief simpel ogend. Dat brengt direct ook een ander nadeel naar voren, namelijk de macht die je hebt om als marketeer optimalisaties door te voeren. Eigenlijk heb je die bijna niet, omdat Google automatisch optimalisaties doorvoert. Dat is voor een SEA-expert niet ideaal. Echter voor het gros van de mensen die gebruik maken van Google Ads geen enkel probleem.
Tot slot is de mogelijkheid om dynamische remarketing toe te passen in combinatie met RDA’s een belangrijk voordeel. Dat zorgt weer voor interessante mogelijkheden op het gebied van personalisatie van een ad. Door de inzet van een feed kan heel specifiek content worden weergegeven aan de doelgroep. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een advertentie van een tweedehandsauto die je gezien hebt bij een bepaalde autodealer. Vervolgens krijg je in de RDA exact dezelfde auto te zien in het Google Display Netwerk. Dat werkt vaak uitstekend bij de doelgroep, omdat het een heel specifieke boodschap is.
Inzetten van RDA’s in Google Ads
Overtuigd? Dan gaan we over naar het inzetten van een RDA in Google Ads. Zoals je al hebt kunnen lezen in de paragraaf ‘Hoe werken RDA’s?’, werkt dit heel eenvoudig. Hierbij dan ook kort de te doorlopen stappen.
#1 Kies ‘nieuwe campagne’
#2 Kies ‘campagne maken zonder vooraf ingesteld doel
#3 Kies ‘Display’ bij campagnetype
#4 Kies ‘Slimme display-campagne’
#5 Kies de instellingen
#6 Voeg vervolgens bij ‘uw advertentie maken’ de verschillende advertentie onderdelen toe
#7 Kies ‘toevoegen aan advertentiegroep’
En klaar! Een kind kan de was doen.
Is Responsive Display Ads inzetten Iets voor mij?
Dat is de vraag die je zult moeten beantwoorden aan de hand van bovenstaande info. Eigenlijk zijn hierbij twee dingen belangrijk:
- Past de uiting (de visuele ad) bij hoe jouw bedrijf zich wil profileren? Vergelijk het ook – voor de oudere gebruikers van Google Ads onder ons – met de oude tekst ads die je in het Google Display Netwerk kon zetten. Dat was ook niet voor iedereen weggelegd, omdat het niet bepaald een mooie manier was van het inzetten van een advertentie.
- Welke controle wil je hebben als SEA-marketeer? Oftewel, wil ik Google laten optimaliseren i.p.v. zelf de touwtjes in handen te houden?
Het testen met RDA’s kan in ieder geval nooit kwaad. Dus ook al ben je van het laatste soort – ik reken mijzelf hier overigens ook bij – test vooral of het wellicht positieve invloed heeft op de prestaties. Daar gaat het toch uiteindelijk om?