Remarketing mogelijkheden voor webshops
Iedereen heeft wel eens kennis gemaakt met remarketing. Dit zijn namelijk de banners die je ‘achtervolgen’ wanneer je op een site bent geweest en/of een product hebt bekeken. Met name webshops zetten remarketing in, en niet zonder reden. Er zijn namelijk veel rendabele methoden om remarketing in te zetten. In dit blog zet ik de voornaamste mogelijkheden uiteen. Wanneer je nog onbekend bent met remarketing raad ik aan eerst het ‘wat is remarketing’ blog te lezen van mijn collega fhoogland. Twee remarketing methoden liggen aan de grondslag om jouw relevante bezoekers opnieuw te benaderen:
1. Bezoekers van specifieke producten/productgroepen
2. Algemenere ‘corporate’ targeting
Remarketing op productniveau
Remarketing op productniveau inzetten heeft een aantal voordelen, zoals hoge relevantie en hoge herkenbaarheid. Voor oriënterende bezoekers die hun beslissing simpelweg nog niet gemaakt, of uitgesteld, hebben kan deze mogelijkheid van adverteren zeer rendabel zijn. Toch kan de hoge relevantie zich ook uiten als nadeel. Bijvoorbeeld wanneer een product ‘afgewezen’ is door de bezoeker en men bewust niet gekocht heeft. Belangrijk om te achterhalen is dan of dit komt door een productcategorie, merk of type. Met die informatie kan de remarketing campagne vervolgens geoptimaliseerd worden.
Remarketing op corporate niveau
Algemenere remarketing kan ook zeer rendabel zijn. Bijvoorbeeld wanneer remarketing ingezet wordt met als doel bezoekers terughalen naar jouw webshop. Dus niet naar een specifiek product. Relevantie op specifieke interesse is dan laag, maar redenen om alsnog voor jouw webshop te kiezen des te hoger. Mogelijk UBR’s voor deze remarketing zijn:
- Positieve reviews
- Ruim aanbod
- Hoge kwaliteit producten
- Goede garantievoorwaarden
- Gratis verzendkosten (vanaf € ..)
- etc.
Oftewel; duidelijke redenen waarom voor jouw webshop gekozen moet worden.
Optimaliseren remarketing campagnes
Zowel remarketing op productniveau corporate niveau kunnen goed werken. Het is dan ook zaak om beide te testen. Indien (een van) beide niet direct rendabel is zijn er veel meer opties dan het verlagen van de CPC biedingen.
Bezochte pagina’s
Remarketing voor producten wordt getriggerd wanneer één of meerdere productpagina’s bekeken is. Voor exacte producten in een dynamische banner is dat gemakkelijk. Maar wat toon je als bezoekers meerdere productcategorieën hebben bezocht? De data moet dan uitwijzen welke categorie het meest relevant is. Mogelijk de laatste, terwijl men in meerdere remarketing lijsten is opgenomen. Analyseer je data en besluit wanneer je mensen die wel of juist niet wilt benaderen aan hand van de bezochte pagina’s.
Aantal bekeken pagina’s
Naast de bezochte pagina’s geeft ook het aantal bekeken pagina’s een goede indicatie van gebruikersinteresse. Neem zeker niet het aantal bekeken pagina’s getal uit Google Analytics, maar jouw selectie van bekeken pagina’s. Het winkelmandje of afrekenproces bijvoorbeeld. Meerdere pagina’s binnen een categorie, reviews, de adrespagina, etc.. Dergelijk klikgedrag kan duiden op onzekerheid en twijfel. Dit zou deels weggenomen kunnen worden door juiste USP’s in advertenties. En daarbij; hoe verder men het afrekenproces is ingekomen hoe hoger de koopintentie is. Remarketing inzetten op elke stap van het afrekenproces kan dus zeer rendabel zijn.
Remarketing in combinatie met contextuele targeting
Afhankelijk van je product zijn er momenten waarop je bezoekers juist wel of juist niet zit te wachten op een herinnering aan jouw webshop. In het geval van een online drogist wil je wellicht niet de producten omtrent sexualiteit overal remarketen. Datzelfde gaat op voor bijvoorbeeld anti-schimmelcreme. Er is dus een moment waarop je een boodschap wilt tonen, en wanneer niet. Denk dus aan het combineren van de remarketing voor anti-schimmelcreme aan contextuele targeting. Wanneer men een forum bezoekt en leest over oplossing voor uitslag, schimmel, infecties of besmetting bijvoorbeeld. Relevantie van jouw product op dat moment zal veel hoger zijn en conversie dus ook.
Niet irriteren
Een veelgehoord argument om geen remarketing in te zetten zijn negatieve persoonlijke ervaringen. Een negatieve associatie wil je niet opwekken bij jouw (mogelijke) klanten. Dat hoeft ook niet en dat moet ook niet. Aan hand van data is goed te zien hoeveel interactie er met jouw remarketing banners is. Dat kan dan bijvoorbeeld tot gevolg hebben dat banners stopt na zeven vertoningen in een week vertonen. Na die zeven keer kan er nagenoeg geen interactie of sale meer zijn, waardoor de meerwaarde afgelopen is. Dat punt zoeken en instellen is zeer belangrijk en dus ook absoluut mogelijk. Stuur dus op een efficiënt aantal vertoningen met hoge relevantie om het conversiepercentage te doen stijgen. Op dat moment ben je goed bezig met remarketing op een rendabele manier, zonder dat je jouw bezoekers irriteert.