Waarschijnlijk ben je bekend met het begrip remarketing. In je hoofd schiet waarschijnlijk de gedachte direct naar de display variant. Dus het tonen van een specifieke banner aan een persoon die je website (of bijv. een bepaalde pagina) al heeft bezocht. Op remarketing gebied is er echter nog veel meer mogelijk, denk aan het inzetten van bijvoorbeeld het social kanaal. Maar ook search kan goed worden gebruikt voor remarketing. In dit artikel daarom een uitleg wat remarkting for search is en een aantal voorbeelden van mogelijkheden die er zijn om het rendabel in te kunnen zetten.

RLSA

Remarketing for search, ook wel RLSA (Remarketing for Search List Ads) genoemd, staat voor het opnieuw benaderen van een opgebouwde doelgroep door middel van het zoeknetwerk van Google. Zo, dat is een hele mond vol. Het komt in grote lijnen overeen met remarketing via het Google Display netwerk waar je waarschijnlijk al mee bekend bent. Alleen is er nu dus het belangrijke onderscheid dat je gebruik maakt van het genoemde zoeknetwerk. Daarnaast is er nog een essentieel verschil te benoemen, namelijk de grootte van de remarketingljst, of te wel de grootte van de doelgroep. Voor RLSA moet de lijst namelijk bestaan uit ten minste 1000 unieke bezoekers (cookies). Voor het Google Display netwerk zijn tenminste 100 unieke bezoekers vereist. Een belangrijk verschil dus waar je rekening mee dient te houden wanneer je RLSA wilt gaan inzetten. Het moet per slot van rekening natuurlijk wel mogelijk zijn.

Opnieuw contact

Het opnieuw in contact komen met de doelgroep die al eerder interesse heeft getoond middels een bezoek aan je website, is het belangrijkste kenmerk. Stel je hebt een elektronica webshop en een bezoeker heeft interesse getoond in een laptop door het bezoeken van een specifieke pagina. Je weet dus dat deze bezoeker op zoek is en waarschijnlijk in de oriëntatiefase zit. Door RLSA in te zetten kun je bijvoorbeeld keywords omtrent ‘laptop kopen’ van hogere biedingen voorzien. Concreet, wanneer de bezoeker wederom gaat zoeken in Google, na je website bezocht te hebben, zal je advertentie prominenter weergegeven worden. De kans op een nieuw contact (en hopelijk aankoop) stijgt daardoor aanzienlijk, vooral doordat de relevantie hoger is in combinatie met herkenning. Remarketing-for-search-2

Meer mogelijkheden

Binnen remarketing for search zijn er nog veel meer mogelijkheden voor het toepassen hiervan. Maak bijvoorbeeld een remarketinglijst aan van mensen die producten in het winkelwagentje hebben gestopt, maar niet hebben afgerekend. Door vervolgens hoger te bieden, omdat deze mensen zeer relevant zijn, kun je hierop inspelen. Een andere of extra mogelijkheid is het instellen van een andere advertentie voor deze groep bezoekers om op die manier aan te zetten tot een aankoop of om simpelweg twijfel weg te nemen. Maar er is meer:

#1.Zoekwoord type

Een andere mogelijkheid is het aanpassen van biedingen op basis van het zoekwoord type. Het kan namelijk zo zijn dat een brede zoekopdracht zoals bijvoorbeeld ‘goedkope laptop’ normaal gesproken niet rendabel is voor je website vanwege bijvoorbeeld de hevige concurrentie. Echter, personen die op jouw website reeds goedkope laptops hebben bekeken zijn waarschijnlijk eerder geneigd een aankoop te doen in relatie tot jouw bedrijf. Het is daarom mogelijk biedingen omtrent dit gedrag in te stellen. Zo kun je op brede (algemene) termen opeens mee met de concurrentie. Hierbij natuurlijk altijd het uitgangspunt rendabele conversies te genereren.

#2. Cross-sell

Nog een interessante optie voor het toepassen van RLSA is inspelen op een specifieke aankoop van de doelgroep. Stel een bezoeker koopt een koffiezetapparaat in je webshop. Vervolgens kun je met aardige zekerheid zeggen dat de bezoeker ook koffiefilters nodig heeft. Een mooie manier om op die manier aan cross-sell te genereren middels RLSA. De lijst die je hebt samengesteld van alle bezoekers die een koffiezetapparaat hebben gekocht, gebruik je vervolgens weer bij biedingen op keywords omtrent koffiefilters. Voilà, een uitstekende manier om optimaal gebruik te maken van de beschikbare data.

#3. Huidige klanten en fans

De nieuwsbrief van je bedrijf kan meer functies hebben dan alleen (direct) het informeren en overtuigen van de lezer. Maar ook indirect heeft dit in relatie tot RLSA een mooie functie. Stel bijvoorbeeld een lijst samen met bezoekers die zich hebben ingeschreven voor de nieuwsbrief. Vervolgens kun je heel mooi boodschappen die je in de nieuwsbrief communiceert combineren met het gericht bieden op bepaalde zoekwoorden. Zelf zo specifiek dat je wellicht een andere boodschap wilt vertonen aan deze doelgroep vanwege de relevantie hiervan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een speciale aanbieding voor volgers/fans, één ding weet je dan namelijk zeker: ze kennen je al, hoe handig en relevant is dat.

#4. Meerdere websites

Wanneer je in de (luxe) positie bent met betrekking tot het hebben van meerdere websites zijn er op RLSA gebied ook mooie mogelijkheden. Stel je hebt een webshop waar je iPods verkoopt, dan is er een mooie combinatie te maken met de webshop voor MacBooks die je ook hebt. Iemand die een iPod heeft en vervolgens op zoek gaat naar een laptop is wellicht eerder geneigd tot aankoop van een MacBook (vanwege merk, kwaliteit,etc). Het verhogen van biedingen of veranderen van de boodschap voor deze doelgroep kan dus zeker effect hebben. Een voorbeeld van hoe ‘voorkennis’ kan bijdragen aan meer rendabele conversies. Remarketing-for-search-3

#5. Service

Het kan natuurlijk ook omgekeerd. In de vorige mogelijkheden is het namelijk altijd zaak op een strategische manier biedingen te verhogen om zo meer (rendabele) conversies te genereren. Maar ook wel eens gedacht aan het strategisch verlagen van biedingen? Waarschijnlijk denk je nu: ‘waarom zou ik dat nu doen’, wel uit service oogpunt dus.

Bijvoorbeeld bezoekers die een klacht hebben ingediend over een bepaald product of dienst. Deze groep heeft waarschijnlijk een meer negatieve houding in relatie tot je bedrijf. In dat geval wil je juist minder zichtbaar zijn in de zoekresultaten, omdat de bezoeker waarschijnlijk minder geneigd is een product of dienst bij je te kopen. Zo bespaar je kosten en nog belangrijker tast het niet je Click Through Rate (CTR) aan. Een belangrijke nuance hierbij is wel dat je minder zichtbaar wilt zijn omtrent keywords die verwijzen naar een product. Keywords omtrent branding en klachtafhandeling wil je wel zichtbaar op zijn, zodat je aangeeft klaar te staan in het geval er een mindere ervaring is met je bedrijf. Geen verstoppertje spelen dus. Die zag je niet aankomen hé? Het laat perfect de verscheidenheid aan mogelijkheden zien van RLSA. Dat klinkt allemaal vast reuze interessant, het is echter een greep uit de mogelijkheden van remarketing for search.

Kern is dat dit absoluut een mooie meerwaarde kan hebben voor de website van jouw product. Zaak is wel dat je voldoende verkeer hebt om het te laten werken. Daarnaast is het van belang dat je relevante remarketinglijsten samenstelt waarmee je vervolgens de juiste boodschap aan de doelgroep kunt overbrengen. Een bijzonder gave manier dus om je huidige online (re)marketing activiteiten een boost te geven. Zoek je hulp bij het op de juiste manier instellen van RLSA of wil je sparren over de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Neem dan eens contact met ons op.