Regular expressions in Google Analytics – How-to gids
Regular expressions; je bent er vast weleens mee in aanraking gekomen tijdens de opzet van je Google Analytics account. Zo niet, dan komt dit vast nog wel wanneer je in Analytics net die extra stappen gaat maken.
Voor zowel marketeers als technische personen zijn regular expressions erg nuttig. Zo kun je bijvoorbeeld een hele hoop data filteren met 1 regel tekst. Normaal gesproken zou je hier meerdere filters voor moeten gebruiken. Daarnaast is het ook erg handig wanneer je een doel wilt meten waarbij meerdere criteria mogen voldoen om het doel te laten slagen.
11 regular expressions in Google Analytics
Pipe (I)
Het pipe symbool (ook wel sluisteken of verticaal streepje genoemd) is het makkelijkst van alle reguliere expressies. De pipe heeft als betekenis of.
Stel je wilt de pagina’s /contact/ en /over-ons/ als 1 conversiedoel instellen. Dan zou je de volgende reguliere expressie kunnen gebruiken: /contact/|/over-ons/
Punt (.)
De punt kun je zien als een wildcard. Stel je gebruikt .oek als regular expression. Dan worden de woorden boek, koek en doek gematcht, maar de woorden vloek, broek en koekje niet. De punt staat namelijk voor 1 leesteken. Woorden met meerdere leestekens worden daarom niet meegenomen in deze expressie.
Asterisk (*)
Een asterisk staat er om 0 of meer van het vorige karakter te matchen. Bijvoorbeeld Goo*gle word gematched met gogle, google, gooogle, goooogle, etc.
Punt-Asterisk (.*)
Deze combinatie matcht nul of meer willekeurige karakters. In andere woorden; alles wordt gematcht. Dit kan bijvoorbeeld in de volgende situatie handig zijn. Je hebt in je webshop de volgende categorieën:
/producten/heren/schoenen/
/producten/vrouwen/schoenen/
/producten/kinderen/schoenen/
Je kunt de volgende reguliere expressie gebruiken om al deze pagina’s te matchen: /producten/.*/schoenen/.
Backslash (\)
De backslash is een handige regular expression die je waarschijnlijk vaak gaat gebruiken. De backslash zorgt ervoor dat speciale tekens in normale karakters worden omgezet. Je hebt zojuist geleerd dat de punt een regular expression is. Nu is het geval dat een IP adres meerdere punten bevat. Stel, je gebruikt het IP adres 192.168.178.20. Dan zou dit normaal gesproken niet goed gaan omdat de punt dient als regular expression. Je kunt het IP adres inclusief backslashes op de volgende manier gebruiken: 192\.168\.178\.20.
Dakje (^)
Het dakje wordt gebruikt om aan te geven dat iets moet beginnen met bepaalde letters.
Bijvoorbeeld: ^trui zorgt ervoor dat trui, truien en trui van wol worden gematched. Daarentegen worden de woorden warme trui en warme truien niet gematched.
Dollarteken ($)
Nu je weet hoe het dakje werkt, is het ook eenvoudig om het dollarteken te begrijpen. Het betekent juist dat iets moet eindigen op bepaalde letters.
Bijvoorbeeld: $trui zorgt ervoor dat trui en warme trui worden gematched maar niet trui van wol.
Vraagteken (?)
Een vraagteken betekent dat het karakter voor het vraagteken optioneel is. Dit is bijvoorbeeld handig voor misspellingen. Mocht je de regular expression vindt? Gebruiken, dan matcht hij zowel op het woordje vindt als vind.
Ronde haakjes ()
Met de ronde haakjes kun je tekens groeperen. Het volgende voorbeeld is een alternatief op een regular expression die we hiervoor al besproken hebben bij het onderdeel Punt-Asterisk. Deze keer laten we hem 100% matchen.
^/producten/(heren|vrouwen|kinderen)/schoenen/$
De URL start met /producten/ en eindigt op /schoenen/. Het middelste gedeelte bevat heren, vrouwen of kinderen.
Blokhaakjes []
Met de blokhaakjes kun je een lijst maken met tekens die mogen matchen zonder dat de positie van het karakter een rol speelt. Zo kunnen bij de regular expression b[aeo]l de woorden bal, bel en bol gematcht worden.
Streepje (-)
Met een streepje kun je uitgebreide lijsten maken. Deze kun je heel goed combineren met blokhaakjes.
- [a-z] – match alle kleine letters
- [A-Z] – match alle hoofdletters
- [0-9] – match alle getallen
- [a-zA-Z0-9] – match alle kleine letters, hoofdletters en getallen
Welke reguliere expressies gebruik jij?
Ik heb zojuist 11 reguliere expressies die ik regelmatig gebruik aan je laten zien. Het leuke ervan is, dat je ze kunt combineren, zodat je ze voor praktisch elk doel kunt inzetten. Daarbij ben ik natuurlijk erg nieuwsgierig op welke manier jij reguliere expressies inzet. Ga er mee aan de slag en deel ze hieronder!