Voor diverse bedrijven bevinden klanten zich in hun regio, stad of misschien zelfs buurt. Zeer logisch, want bij sommige producten en diensten moet de reistijd wel opwegen tegen het te kopen product. In deze gevallen kan regionaal adverteren zeer sterk zijn en met name het adverteren via Google.

Case 1: Loodgieter

Een loodgieter in Arnhem wil graag zijn doelgroep bereiken in een straal van 50km. Om dat zo efficiënt mogelijk te doen denkt hij na over de inzet van Google Ads. Naamsbekendheid ziet hij als een leuke extra, maar het doel is om klanten te werven via online om zo meer omzet te halen. In Google Ads zijn er dan twee zaken nodig om een vliegende start te maken:

1. Doelgroep

De doelgroep maakt gebruik van internet en is dus te benaderen via internet. Het belangrijkste van de campagne is dus het bereiken van mensen die een koopintentie hebben. Daarvoor zijn grofweg twee mogelijkheden:

Search
Advertenties boven de zoekresultaten werken zeer goed om relevante bezoekers en klanten te krijgen. Deze loodgieter kan dus adverteren op woorden als: “loodgieter arnhem”, “loodgieter gelderland”, “cv onderhoud” en andere relevante zoekopdrachten.

Display Netwerk
Voor de relevante zoekopdrachten voor een loodgieter zijn de kosten per klik vrij hoog en is er veel concurrentie. Wat ook kan is zijn doelgroep bereiken via het display netwerk. Omdat Google van haar gebruikers gegevens bijhoudt weet Google waar mensen geïnteresseerd in zijn. Deze mensen kunnen dan benaderd worden door adverteerders. Wanneer iemand dus verschillende keren zoekt op een loodgieter dan is daar bijvoorbeeld interesse in. Via interesse categorieën zijn bezoekers te targetten. Met deze instelling kunnen tekst en beeldadvertenties vertoond worden op andere sites, maar wel aan de relevante doelgroep. Voordeel: de prijs per klik ligt in dit geval veel lager dan bij de search advertenties Tip: gebruik banners. Deze werken bijna altijd beter dan tekstadvertenties in het display netwerk. Wanneer de doelgroep niet genoeg converteert kan je altijd zoekwoorden toevoegen om de doelgroep in de juiste context te benaderen.

2. Regio

adverteren regio arnhemWanneer beide campagnes (search en display) zijn opgezet is er nog de wens om enkel in de relevante regio te adverteren. In de Ads campagne instellingen moet dus gekozen worden, zoals gewenst, voor een straal van 50km van Arnhem. Daar ontstaat een probleem, want dit betreft ook een deel Duitsland. Wanneer de loodgieter besluit zijn regio uit te breiden zal het bereik in Duitsland nog groter worden. Daarom dient Duitsland uitgesloten te worden van de campagnes, wat gemakkelijk kan. Op deze manier bereikt de loodgieter zijn relevante doelgroep regionaal en kan hij zijn omzet vergroten via regionaal adverteren.

Case 2: Bakker op de hoek

Een voorbeeld wat regelmatig genomen wordt als “niet zinvol om online te adverteren” is de ‘bakker op de hoek’. Toch zijn zelfs daar mogelijkheden.

1. Doelgroep

Een zelfstandige bakker voorziet vaak zijn buurt van brood en banketwaren. Een specifieke doelgroep is niet aan te wijzen, want iedereen moet eten. Wel kan het moment heel belangrijk zijn. In het weekend zijn omwonende mensen wellicht makkelijker te verleiden tot iets extra’s en lekkers. De bakker kan dan ‘speciaal’ brood en banketwaren, of misschien aanbiedingen goed stimuleren. Zeker wanneer er beeldmateriaal is! De juiste doelgroep benaderen gaat in dit geval dus meer om het moment dan een specifieke interesse. Een bakker die dus op zaterdagochtend zijn overheerlijke verse broodjes onder de aandacht wil brengen moet enkel voor dat moment adverteren. Adverteren van vrijdagmiddag tot zaterdagochtend kan dan het juiste moment zijn. Oftewel; zichtbaar zijn op het moment dat de keuze gemaakt wordt. Adverteren op tijd Tip: als je iets moois of lekkers aan te bieden hebt gebruik dan beeldmateriaal wat dit goed overbrengt

2. Regio

Evenals de loodgieter kadert de bakker zijn regio. De bakker kiest wellicht voor maximaal 5 kilometer of misschien zelfs maar 1km. Geheel afhankelijk van de omgeving waarin hij zich bevindt. Regionaal adverteren kan dus voor nagenoeg elke bedrijf wat regionaal opereert zorgen voor extra klanten. De manier van inzetten is wellicht anders, maar met de juiste instellingen kan regionaal adverteren via Google zeer effectief en rendabel zijn.