De meeste mensen denken bij online marketing gelijk aan adverteren in Google of een SEO campagne. Niet onlogisch gezien het marktaandeel van Google en het ongelofelijk aantal gebruikers van de dienst. Desalniettemin zijn er tal van andere reclame mogelijkheden op het internet. In dit blog wil ik je een introductie geven in het online reclamelandschap en hopelijk inspireren voor mooie nieuwe campagnes.

Zoekmachine adverteren

Zoals reeds benoemd is het adverteren in zoekmachines als Google en Bing een van de meest gebruikte reclame netwerken op het internet. Het grootste voordeel van een dergelijk netwerk is dat de bezoekers actief op zoek zijn naar producten of diensten en hierdoor is de stap tot een conversie vaak kleiner dan bij de overige reclame mogelijkheden.

Display reclame

Het weergeven van banners op websites is wellicht een van de oudste vormen van reclame op het internet. Inmiddels zijn er tal van netwerken waarbij verschilde type van display reclame wordt aangeboden. Hierbij kun je denken aan gespecialiseerde netwerken, retargeting of volledige homepage takeovers. Het menu aan display advertentiemogelijkheden is dan ook bijzonder uitgebreid.

E-mail marketing

Adverteren in een nieuwsbrief kan een bijzonder effectieve reclamevorm zijn. In veel gevallen bieden partijen zeer nauwkeurig gesegmenteerde targeting opties aan, waardoor de effectiviteit van de campagne wordt verhoogd. Ook is het voordeel van een nieuwsbrief dat je in de meeste gevallen een (kort) verhaal kunt vertellen om jouw doelgroep te overtuigen.

Affiliate marketing

Samenwerken met partijen op basis van een performance deal is een vorm van affiliate marketing (en vice versa). We hebben op ons blog als eens vaker een artikel gewijd aan dit onderwerp, want voor veel bedrijven is affiliate marketing een zeer effectieve reclame vorm. Enkel betalen voor een sale of een andere doelstelling kan, mits goed ingezet, zorgen voor veel additionele en rendabele conversies.

Content marketing

Veel internetters krijgen last van “banner blindheid”, waardoor een display campagne soms wat minder effectief kan zijn. Hetgeen wat mensen wel doen is content consumeren. Content marketing is daardoor een goede vorm van reclame op internet aangezien het een hoge mate van interactie met de bezoeker vereist. Naast advertorials kun je ook denken aan co-creatie of het publiceren van kennisartikelen of blogs.

Social media

De social media consumptie is gigantisch en daardoor een enorm potentieel om je doelgroep te bereiken. Netwerken als Facebook, LinkedIn en Twitter weten zo veel van de gebruikers dat er tal van interessante targeting opties beschikbaar zijn of komen. Een aandachtspunt bij reclame op social media is het feit dat mensen over het algemeen in een sociale en ontspan mindset zijn, waardoor pure reclame vormen wat minder effectief kunnen zijn voor directe conversies.

Apps

Als je tegenwoordig een beetje om je heen kijkt dan zie je dat vrijwel iedereen naar zijn smartphone staart. Een iPhone of Android toestel wordt dan ook gevuld met interessante apps. Hierdoor is een heel nieuw reclame landschap op mobiele apparaten ontstaan. Adverteren in apps is dan ook een markt die enorm snel ontwikkeld en steeds nieuwe vormen aanbiedt. Zo kun je naast banner impressies inkopen ook reclame video’s laten afspelen of gebruikers van de applicatie belonen voor het voltooien van een actie zoals het installeren van jouw app.

Video reclame

Een steeds meer gebruikte vorm van reclame op het internet is video reclame. Zeker pure content publishers als nieuws of game-portals verdienen goed geld aan video reclame. Je kunt jouw boodschap tonen voordat een artikel of andere video wordt weergegeven. Zoals een opkomende markt betaamt zijn het aantal netwerken ook erg groeiende.

Zoals je leest zijn er tal van mogelijke vormen van reclame op internet op de markt. Wat ons vak zo leuk maakt is de enorm snelle ontwikkeling van deze vormen. Elk jaar komen er nieuwe targeting opties of reclamevormen bij. De kunst is het zoeken van de meest effectieve mix voor jouw marketing doelstellingen. Hopelijk heb ik je met dit blog inspiratie gegeven voor jouw meest effectieve invulling. Mocht je eens willen sparren over dit onderwerp, neem dan eens contact op voor een kop koffie en een goed gesprek.