Enige tijd geleden kondigde Google de vernieuwing van de map dienst aan. Vandaag kreeg ik bericht dat ik toegang heb gekregen tot de nieuwe Google Maps. Tijd dus om eens lekker rond te kijken en in deze flink aangepaste kaartenbak te spelen. In dit blog zal ik beschrijven wat mij is opgevallen.

Nieuw design

In het nieuwe design is een zoekbox linksboven in je scherm gebouwd. Wat je ook zoekt, je kunt het nu in deze zoekbox plaatsen, en dat voelt veel natuurlijker aan dan in de vorige situatie. Wat ik persoonlijk erg gaaf vind geworden is het effect wanneer je op het streetview voorbeeld klikt. Het is niet erg nuttig, maar maakt het design wel enorm interactief. Omdat ik dit effect moeilijk kan omschrijven heb ik hiervan een filmpje gemaakt.

Het gebied verkennen

Gebied verkennenZodra je bij een plaats of buurt bent, geeft Google Maps je de keuze om de buurt te verkennen. De eerste drie opties die je voorgeschoteld worden zijn: restaurants, cafés en bars. Een klik hierop geeft je een overzicht van de volgens Google belangrijkste horeca gelegenheden. Maar wanneer je bijvoorbeeld een bioscoop selecteert op de kaart, dan worden op de kaart andere bioscopen in de buurt uitgelicht. Grappig is dat Google begrijpt dat dit een uitgaansgelegenheid is en toont dan ook gelijk andere opties, zoals een dansschool of een discotheek.

Google+ speelt een belangrijke rol

Als je de nieuwe Google Maps een tijdje gebruikt, dan merk je gewoonweg dat ze veel doen met de data van Google+. Zo worden in eerste instantie voornamelijk mijn check-ins in Google+ weergegeven op de kaart. Maar ook worden resultaten eerder weergegeven wanneer mensen uit mijn circles hier zijn geweest of een review hebben achtergelaten.

Informatie kaarten

Restaurants in nieuwe Google MapsDe informatie kaartjes is iets wat Google steeds meer laat zien in de nieuwe designs. Ook in Google Maps komt dit veelvuldig voor. Zodra je op een van de weergegeven locaties klikt dan verschijnt er in de linkerbovenhoek een informatiebox met het adres, telefoonnummer, routebeschrijving, streetview en foto’s.

Google wijst de weg

Navigeren via Google maps was al mogelijk, maar in het nieuwe design ziet het er nog veel beter uit. Je kunt eenvoudig je thuislocatie of werkadres opslaan, waardoor je razendsnel de route naar je volgende bestemming kunt plannen. Ook geeft Google nu nog veel betere suggesties voor het openbaar vervoer, alternatieve routes en zelfs fietspaden.

Video preview van nieuwe Google Maps