Wil je graag adverteren op Pinterest, maar weet je niet hoe je dit het beste aan kunt pakken? Perfect, want dan gaat dit blog je zeker verder helpen. Mijn collega Tim schreef eerder een uitgebreid blog over Pinterest, waarin precies wordt uitgelegd hoe Pinterest werkt en wat de advertentie-opties zijn.

In dit blog vind je een concreet stappenplan dat je kunt volgen als je wilt gaan adverteren op Pinterest. Ik neem je graag mee aan de hand van een voorbeeld, waarin je stap voor stap kunt lezen hoe je met Pinterest adverteren aan de slag kunt gaan.

Stap 1: kies de juiste doelstelling

Stel, je hebt een webshop met handgemaakte sieraden en je bent al actief bezig op Pinterest (organisch). Je bent al goed bezig met het promoten van je sieraden en je Pinterestkanaal zorgt al voor wat bezoekers naar je shop. Je zou graag meer bezoekers naar je webshop willen genereren en denkt aan Pinterest adverteren. Zeker interessant, want Pinterest is een geschikt kanaal om inspiratie op te doen en voor een webshop is het een goed hulpmiddel om met behulp van een Pinterestcampagne bezoekersgroei te realiseren.

Campagnedoel PI

De eerste stap is om je campagnedoel te selecteren. In dit voorbeeld wil je graag meer verkeer naar de webshop, dus dan zou je kunnen kiezen voor ‘Overweging’. Dit is al wel een stapje verder. Mocht je de webshop enkel onder de aandacht willen brengen en merkherkenning willen creëren, dan kan je beter kiezen voor ‘Merkherkenning’.

Stap 2: bepaal je budget & looptijd

Nadat je een campagnenaam hebt ingevuld, is de volgende stap het bepalen van het campagnebudget. Je kunt geen budget op advertentiegroepniveau afstemmen, enkel op campagneniveau. Dat heeft Pinterest met een reden gedaan: “Campagnebudgetten voor ‘Overweging’-campagnes optimaliseren de uitgaven voor de onderliggende advertentiegroepen. Het kan gebeuren dat er meer budget wordt besteed aan advertentiegroepen met een lagere CPC dan aan advertentiegroepen met een hogere CPC. Dit is normaal. Op deze manier wordt je budget geoptimaliseerd, zodat je meer klikken ontvangt tegen een lagere prijs”. (Bron: Pinterest)

Dit betekent dat je zelf niet hoeft na te denken over de budgetverdeling. Het nadeel is echter dat je geen controle over de budgetverdeling hebt. Advertentiegroepen met interessante targetinginstellingen kunnen bijvoorbeeld worden onderdrukt door advertentiegroepen waarvan Pinterest vindt dat die meer aandacht verdienen. Daarom is het goed om hiermee te experimenteren en eventueel meerdere campagnes aan te maken, om zo zelf de splitsing te kunnen maken en hierdoor meer budgetsturing te hebben.

Je hebt de keuze uit het instellen van het budget per dag of over de gehele looptijd.

PI - planning

Ook voer je bij deze stap de planning in. In het geval van de webshop zou je bijvoorbeeld kunnen beginnen met 1 campagne van €10,00 per dag, met een totale looptijd van 4 weken.

Stap 3: stel je doelgroep samen

De volgende stap is het instellen van je doelgroep. Hiervoor kan je eventueel op voorhand doelgroeplijsten aanmaken en die nu gaan selecteren. Doelgroepen aanmaken kan onder Advertenties > Doelgroepen. Je hebt hierbij de keuze uit vier opties:

  • Remarketing bezoekers: bezoekers van je website
  • Remarketing klanten: een lijst met klanten die je uploadt
  • Betrokkenheid: een betrokkenheidsdoelgroep met mensen die iets hebben gedaan met pins van je bevestigde domein (mensen die eerdere pins van je hebben bewaard bijvoorbeeld)
  • Look-a-like audience: een doelgroep met personen die zich op Pinterest gelijkwaardig hebben gedragen als degene die je al hebt

Terugkomend op het voorbeeld van de webshop zou een interessante doelgroeplijst een look-a-like audience kunnen zijn van eerdere webshopbezoekers. Dit betekent dat Pinterest op zoek gaat naar vergelijkbare gebruikers die mogelijk ook jouw sieradenwebshop gaan bezoeken.

Gaan we even terug naar de campagne. Bij het instellen van de doelgroepen kan je kiezen uit vaste strategieën van Pinterest, zoals ‘nieuwe klanten vinden’. Hierbij geeft Pinterest een voorzet en tips wat betreft targetingopties die interessant voor je kunnen zijn. Ook kan je zelf kiezen. Ik kies ervoor om zelf een doelgroep samen te stellen.

In het voorbeeld van de webshop zou alleen de look-a-like doelgroep genoeg kunnen zijn om door te gaan naar de volgende stap. Dat zou een prima advertentiegroep kunnen zijn. Echter wil ik in dit blog ook de overige targetingopties laten zien, dus kies ik daar nu niet voor.

Je kunt namelijk ook targeten op basis van interessegroepen en trefwoorden. Interessegroepen kan je doorbladeren of direct zoeken met behulp van de zoekbalk bovenaan de pagina.

PI - interesses

Er is genoeg keuze uit interessegroepen. Ook is het mogelijk om trefwoorden toe te voegen én/of uit te sluiten (met de ‘–‘ ervoor) met betrekking tot verschillende zoektypes. Voor de webshop zou je bijvoorbeeld hier aan kunnen denken:

PI - trefwoorden

Je kunt hier een klein zoekwoordenonderzoek voor doen, mocht je inspiratie nodig hebben. Bovendien is dit het moment om de demografische targetinginstellingen in te voeren. Dit gaat om: geslacht, leeftijd, locatie, talen en apparaten. Geslacht en talen spreken voor zich, de andere instellingen lees je hieronder om te laten zien waar je uit kunt kiezen.

Leeftijden

Je hebt de keuze uit alle leeftijden en uit leeftijdsgroepen:

PI - leeftijden

Locaties

Op het gebied van locaties kan je targeten op landen, regio’s en stadsgebieden (kan alleen in de VS en Verenigd Koninkrijk). Daarnaast kan je targeten op postcodeniveau. Je kunt maximaal 2500 postcodes per advertentiegroep toevoegen.

Apparaten

Verder kan je onderscheid maken in het apparaat waar je advertenties op vertoond gaan worden:

PI - apparaten

Stap 4: kies je plaatsing

Waar wil je je advertenties weergeven? Je hebt op Pinterest twee opties:

1. Zoeken

De advertenties zijn te zien in de zoekresultaten en bij gerelateerde pins.

2. Browsen

De advertenties zijn zichtbaar voor gebruikers die op hun startpagina en bij gerelateerde pins kijken.

Ook is het mogelijk om voor beide opties te kiezen. Terugkomend op het voorbeeld van de sieradenshop zou ik in dit geval gewoon beide opties gebruiken en later eventueel experimenteren met enkel één van de opties als eventuele optimalisatie.

Stap 5: stel je bod in

Nadat je je doelgroep hebt bepaald en hebt gekozen waar jouw ingestelde doelgroep de advertenties gaat zien, is de volgende stap het instellen van je bod. Je kunt kiezen uit een automatische en handmatige biedstrategie. Bij een handmatige strategie bepaal je zelf wat je wilt betalen. Pinterest geeft je daarbij een schatting. Aangeraden wordt om vooral te kijken naar de grootte van de doelgroep en je doel.

PI - bod

In dit geval kan je je als webshop afvragen: wat ben ik bereid om te betalen per klik? Gezien de geschatte doelgroep die Pinterest weergeeft aan de kleine kant is (dit zie je aan de rechterkant van het overzicht in Pinterest steeds staan), zou ik er in dit geval voor kiezen om de bieding in te stellen op €0,50 cent. Bij latere optimalisaties kan je deze bieding altijd wijzigen.

Stap 6: maak een advertentie

We zijn er bijna! De laatste stap is het vormgeven van je advertentie(s). Je kunt hierin helemaal losgaan: van statische afbeeldingen, carrousels en video’s tot speciale winkeladvertenties en verzamelingsadvertenties. Alle soorten advertenties vind je hier.

In het voorbeeld van de sieradenwebshop kunnen er bijvoorbeeld verschillende sieraden uitgelicht worden in een carrousel of video:

Maak altijd gebruik van meerdere advertenties om te kijken wat beter presteert. Je kunt bij deze stap meerdere advertenties achter elkaar maken. Experimenteer met verschillende advertentievormen, maar ook binnen dezelfde advertentievormen (zoals een carrousel) kan je verschillende typen afbeeldingen of teksten gebruiken. Benadruk je call-to-action goed, zodat je gebruikers laat zien wat je van ze verwacht.

That’s it! Je hebt je eerste Pinterestcampagne klaarstaan! Ik sluit af met nog wat laatste tips om jouw campagne tot een écht succes te maken.

Tips voor de perfecte Pinterestcampagne

  • Vergeet geen doelgroepen uit te sluiten, zoals al eerdere geconverteerde klanten bij een campagne waar je mensen op de hoogte wilt brengen van jouw aanbod
  • Blijf bij het bouwen van een campagne de grootte van de doelgroep in de gaten houden. Doelgroep te groot? Misschien kan je dan wat meer opsplitsen in bijvoorbeeld advertentiegroepen of losse campagnes. Doelgroep te klein? Houd je bod in de gaten en ga eventueel op zoek naar meer interessante doelgroepen. Schakel eventueel doelgroepuitbreiding in
  • Maak je doelgroeplijsten van tevoren aan omdat die de tijd nodig hebben om te vullen
  • Voeg tracking-url’s toe, dit kan met behulp van UTM-tagging. Op deze manier zie je de data na livegang van de campagne terug in Google Analytics en kan je achterhalen wat gebruikers die op een advertentie hebben geklikt verder op de website doen.
  • Vergeet de Pinterest-tag niet te installeren, zodat je van bijvoorbeeld remarketing gebruik kunt maken.
  • Maak visueel aantrekkelijke pins – Pinterest heeft zelf een aantal best-practices voor je op een rijtje gezet

Hopelijk heb je na het lezen van dit blog inspiratie gekregen om een Pinterestcampagne op te zetten! Neem contact met ons op als je nog vragen hebt, we helpen je graag verder!

Meer lezen over Pinterest

Bekijk ook eens onze dienst Social Media.