Personeel werven anno 2021? Zo doe je dat!
Pak ‘m beet tien jaar geleden was het als werkgever eenvoudig om personeel te werven. Er kwamen namelijk genoeg sollicitanten op jouw vacature af. Je kon selectief zijn in wie je wilde aannemen; je had immers keuze in overvloed. Een Push and Pray strategie was doorgaans voldoende om de vacature te vervullen.
Hoe anders is dat nu?
Tegenwoordig zijn de rollen en de daarbij behorende machtsposities van werknemer en werkgever omgedraaid. Iemand die anno 2021 op zoek is naar een baan, heeft doorgaans buitengewoon veel opties om uit te kiezen. Welk (groeiend) bedrijf is nou niet op zoek naar nieuw personeel? Deze verschuiving vraagt om een alternatieve vorm van recruitment. Het juiste bericht, op het juiste moment, bij de juiste doelgroep. Dát is waar het om draait. Val door slim gebruik te maken van Social Media Advertising op tussen al jouw concurrenten. Een Candidate Journey (inderdaad – afgeleid van de Customer Journey) is hierbij essentieel. Verschillende contactmomenten om het uiteindelijke doel te verwezenlijken: solliciteren.
“Het juiste bericht, op het juiste moment, bij de juiste doelgroep. Dát is waar het om draait.”
De Candidate Journey
De Candidate Journey is de complete ‘reis’, inclusief alle contactmomenten, die jouw sollicitant aflegt tijdens het vinden van een nieuwe baan. Deze reis is onder te verdelen in een See, Think en Do fase. Door dit model vis je niet alleen in de vijver van mensen die weten dat ze een nieuwe baan willen, maar bereik je ook de mensen met een latente behoefte. Professionals die al wel een baan hebben, maar ook (onbewust) openstaan voor een nieuwe uitdaging. Afhankelijk van waar jouw doelgroep zich bevindt, bepaal je welke kanalen ingezet worden. Facebook, Instagram of toch LinkedIn? Middels de Social Media campagnes laat je jouw ideale kandidaat op een laagdrempelige manier kennismaken met jouw bedrijf. Je bouwt heel voorzichtig een band op. Je plant het zaadje, dat in de laatste fase geoogst kan worden.
Oké, maar hoe gaat dat in de praktijk?
Wie is jouw doelgroep nou precies? Wat is de ideale leeftijd? Hoe ver mogen ze van jouw organisatie vandaan wonen? Welke interesses hebben ze? Je kunt heel ver gaan in je targeting en het beste is om een duidelijk persona op te stellen. Op deze wijze reduceer je zoveel mogelijk kosten, omdat je de campagnes enkel af wil stemmen op jouw beoogde doelgroep.
Om het wat tastbaarder te maken, ga ik een voorbeeld gebruiken voor Pure. Stel, we zoeken een online marketeer. In een brainstormsessie met collega’s komen we er achter dat we op zoek zijn naar het volgende profiel:
- Tussen de 21 en 39 jaar
- Woont in een straal van +30 km rondom Arnhem
- Affiniteit met (online) marketing
- HBO afgestudeerd
Vervolgens verdelen we de campagne in de drie fases van de Candidate Journey:
- See
Middels een video stellen we Pure voor. Vooral ons DNA en de werksfeer komt hier aan bod. We zoeken mensen die passen bij onze filosofie en denkwijze. - Think
Mensen die meer dan 75% van de video bekeken hebben, gaan we opnieuw benaderen. Zij toonden immers bovengemiddelde interesse! We stellen ons verder voor op een daarvoor ingerichte landingspagina. We laten o.a. een werknemer aan het woord die uitlegt hoe tof het is om voor Pure te werken. - Do
De warme leads (video bekeken + landingspagina bezocht) worden naar een landingspagina gestuurd die volledig gericht is op conversie. Dit kan een sollicitatie zijn, maar ook een invulformulier waarmee ze aangeven dat ze meer informatie willen ontvangen.
Dit is natuurlijk heel summier samengevat; in de praktijk gaat er echt wel wat tijd in zitten. Dat begint al met de afweging welk kanaal je selecteert. Zo is adverteren via LinkedIn relatief duur, maar kun je wel gebruik maken van hyper targeting. Facebook en Instagram zijn relatief goedkoper. Je bereikt er meer mensen met minder budget.
Uitgangspunt is dat het belangrijk is om de kandidaat écht een gevoel te laten krijgen van jouw organisatie. Een grote stap zetten om voor een nieuwe werkgever te kiezen, gaat lang niet altijd over één nacht ijs. Middels de juiste mix van doelgroepen en content, probeer je de juiste kandidaten aan te trekken. Achter de schermen test je uiteraard verschillende kanalen, doelgroepen, advertentieteksten en visuals. Alles om het budget zo efficiënt mogelijk in te zetten en de kosten per lead zo laag mogelijk te houden.
“Achter de schermen test je uiteraard verschillende kanalen, doelgroepen, advertentieteksten en visuals. Alles om het budget zo efficiënt mogelijk in te zetten en de kosten per lead zo laag mogelijk te houden.”
Onderschat je Google Analytics data niet
In 2020 kwam ruim 54% van het (wereldwijde) websiteverkeer via mobiel en de verwachting is dat dit in 2025 zelfs 70% zal zijn. Hoe groot is dan de kans dat zij bij het eerste contactmoment solliciteren? Een CV staat lang niet altijd op iemands telefoon, om maar te zwijgen over een motivatiebrief. Google Analytics geeft je waardevolle informatie over het gedrag van je huidige bezoekers. Bekijk maar eens hoeveel mensen er momenteel via mobiel/tablet en hoeveel via desktop jouw website bezoeken. Ontzettend interessante informatie waar je je campagnes op af kunt stemmen. Dit kun je doen door naar je Google Analytics account te gaan. Vervolgens ga je naar Doelgroep > Mobiel > Overzicht.
“In 2020 kwam ruim 54% van het (wereldwijde) websiteverkeer via mobiel en de verwachting is dat dit in 2025 zelfs 70% zal zijn. Hoe groot is dan de kans dat zij bij het eerste contactmoment solliciteren?”
Aan de slag!
Mijn conclusie? Sollicitanten komen anno 2021 echt niet meer aanwaaien. Onderscheidend vermogen creëren en jezelf als werkgever op een doordachte wijze etaleren bij méér mensen dan alleen de werkzoekenden, is écht van essentieel belang. Maak persona’s. Verplaats je in jouw doelgroep. Stem hier je communicatie op af. Besef hierbij goed dat het gros van de mensen jouw vacature op mobiel bekijken en – als dat het enige contactmoment is – de kans dan groot is dat je ze niet meer terug op je website krijgt. Gebruik de drie verschillende fases van de Candidate Journey om al vroeg in aanraking te komen met jouw beoogde kandidaat. Succes!