Online reviews: wat, waarom en hoe?
Recent onderzoek van Zendesk liet zien dat 88 procent van de respondenten tijdens het aankoopproces reviews een belangrijke rol toeschrijven. Waarschijnlijk check je zelf ook weleens reviews voordat je een reis boekt, een boek bestelt of een restaurant reserveert. Online reviews zijn een belangrijk onderdeel geworden van het huidige aankoopgedrag van consumenten.
Hoe werken reviews voor consumenten?
Lang niet voor elk type product of dienst zijn reviews even belangrijk. In de basis kan het beslissingsproces van consumenten voor een groot gedeelte worden bepaald door de influence mix. Dit model, ook wel de PMO mix genoemd, geeft drie punten van beïnvloeding voor een consument:
- Bestaande voorkeuren, overtuigingen en voorgaande ervaringen van de consument (Prior preferences = P);
- Informatie vanuit marketeers (M);
- Input van andere mensen en informatieve diensten (other people = O)
Voor elk product kan de invloed van een van deze punten anders zijn. Zo is voor het kopen van een pak melk de input van andere mensen (reviews) minder belangrijk. Ook wanneer je een bekend fastfood restaurant gaat bezoeken zijn beoordelingen niet hetgeen waar men naar kijkt. Of wat te denken van een bekend automerk of chique juwelen; ook daar is de input van andere mensen minder van toepassing. Hoe anders is dat bijvoorbeeld bij de aanschaf van een computer van een minder bekend merk? Of het reserveren van een tafeltje bij een restaurant waar je nooit eerder bent geweest of van hebt gehoord? In dat soort gevallen wordt de factor reviews belangrijker.
Reviews voor je website inzetten
Eigenlijk zijn er drie opties om reviews weer te geven op je website:
- Zelf klantbeoordelingen vragen (kunnen wat minder betrouwbaar overkomen);
- Een externe onafhankelijke beoordelingsmodule gebruiken (bijvoorbeeld Trustpilot of Feedback Company);
- Simpelweg een grote bron gebruiken (denk aan een Zoover of Iens.nl).
Wanneer je je reviews ook in de zoekresultaten van Google wilt laten verschijnen, dan is het verstandig om te kiezen voor een externe onafhankelijke partij. De reden hiervoor is dat Google deze partijen ziet als betrouwbare bronnen, waarvandaan de zoekmachine ook zijn data haalt voor het weergeven van reviews. Op moment van schrijven haalt Google voor de Ads review-extensies data van de volgende bronnen:
- Ausgezeichnet.org
- Avis-Verifies
- Bazaarvoice
- Bizrate
- eKomi
- E-Komerco
- The Feedback Company
- Feefo
- FIA-NET
- Hardware.info
- KiyOh
- Klantenvertellen
- Poulpeo
- PriceGrabber
- ResellerRatings
- Reviews.co.uk
- Reevoo
- Shopper Approved
- ShopVote.de
- Shopzilla.co.uk
- ShopAuskunft
- StellaService
- Trusted Shops
- TrustPilot
- Yopi.de
Maar je komt niet zomaar in aanmerking voor het tonen van reviews in Google zoeken. Voor Google Ads geldt dat je ten minste 30 unieke reviews moet hebben, met een gemiddelde beoordeling van 3,5 ster of hoger. Daarnaast moet iemand zoeken in Google.com, Google.co.uk, Google.de, Google.fr of Google.nl. Tegenwoordig hoef je je niet meer aan te melden voor deze dienst, opt-out is mogelijk via deze link.
Wil je je reviews ook in het organische gedeelte van Google tonen, dan is kun je je score doorgeven aan Google middels een markeringsindeling. Simpel gezegd geef je in de code van je website aan wat je score is en op basis van hoeveel beoordelingen dit is. Google herkent vervolgens dat je een verrijking van de zoekresultaten voorstelt en beslist dan zelf of deze getoond worden. Een volledige beschrijving van de verschillende markeringsindelingen vind je hier.
Kom je er niet uit? Neem dan contact met Pure IM op voor meer informatie.