12 online marketing tools die het leven van een marketeer makkelijker maken
Ik ben zelf een groot fan van zo snel en effectief mogelijk werken. Daarom voer ik op de computer het liefst zo veel mogelijk handelingen uit met het toetsenbord in plaats van met de muis. Ik ken inmiddels vrijwel alle shortcuts op mijn laptop. Dit bespaart mij redelijk wat tijd (en frustratie) op een dag.
Naast het werken met shortcuts, ben ik ook altijd op zoek naar tools die mijn leven als online marketeer makkelijker maken. Ik weet zeker dat jij als online marketeer ook liever niet moeilijk doet, als het makkelijk kan. Ik laat je daarom graag 12 tools zien die ik regelmatig gebruik.
Spectacle
Met deze tool kun je vliegensvlug de vensters op je scherm verplaatsen en verkleinen/vergroten. Na het installeren van de app, kun je met een nieuwe set shortcuts veel sneller de vensters verplaatsen. Dit is bijvoorbeeld erg handig wanneer je snel 2 vensters naast elkaar wilt zetten of juist weer terug wilt naar een volledig scherm. Niet meer klikken en slepen met de muis dus. Het verbaasde mij hoe vaak ik deze app gebruik. Echt een aanrader!
Mercury Reader
De add-on Mercury Reader is gemaakt voor Google Chrome en zorgt ervoor dat elk blog makkelijker leesbaar is. Als online marketeer lees ik regelmatig interessante blogs waarmee ik mijn kennis vergroot. Het lezen van een blog kan nogal verstoord worden wanneer er allerlei banners en afbeeldingen in en omheen knipperen. Na een klik op het Mercury Reader icoontje krijg je een witte pagina met uitsluitend de tekst en afbeeldingen uit het blog. Direct een stuk rustiger voor je ogen.
Hunter
Met Hunter vind je e-mailadressen van websites die je op dat moment bezoekt. Zelfs wanneer het e-mailadres niet op de website staat, kan Hunter je voorzien van de juiste e-mailadressen. Probeer bijvoorbeeld eens de zoekopdracht naar e-mailadressen van Pure: . Naast een lijst met e-mailadressen, laat hij ook het mogelijke patroon zien. Het klopt namelijk dat wij altijd het patroon [voornaam]@pure-im.nl gebruiken. Maak een gratis account aan en je kunt 100 zoekopdrachten per maand doen!
Majestic Backlink Analyzer
Wij gebruiken Majestic veel om de autoriteit van een website te bekijken. Daarnaast toont hij ook een groot deel van de backlinks die een website heeft. Ontzettend handig als inspiratiebron voor een outreach strategie. Omdat add-ons voor internetbrowsers het allemaal net iets makkelijker maken, wil ik je aanraden om de add-on van Majestic te installeren. Bij het bezoek van een website kun je met 1 klik op het icoontje de autoriteit bekijken van deze website. Dit scheelt weer een aantal handelingen.
Google Tag Assistant
Als online marketeer krijg je weleens te maken met technische instellingen op een website. Zo ook met diverse tags die geïnstalleerd kunnen worden. Denk hierbij aan Google Analytics of Google Tag Manager. Met de tool Google Tag Assistant kun je in een add-on heel snel en overzichtelijk zien welke tags actief zijn op een website. Zo komt het ook weleens voor dat een code 2 keer is geplaatst. Dit maakt hij ook inzichtelijk.
Facebook Pixel Helper
Deze tool is vergelijkbaar met Google Tag Assistant. Deze is echter gemaakt voor het checken van de Facebook pixel. Hij laat zien of de pixel op een juiste wijze is geïnstalleerd, wat er mogelijk fout gaat en welke acties hij afvuurt.
Ubersuggest
Tijdens een zoekwoordenonderzoek zoek je zoveel mogelijk inspiratie omdat je alle mogelijke zoekwoorden wilt meenemen in het onderzoek. Ubersuggest helpt je bij het krijgen van nieuwe ideeën. Hij kijkt namelijk naar de suggesties die Google geeft. Het mooie is dat deze tool onlangs een flinke upgrade heeft gekregen en nu ook zoekvolumes direct zichtbaar zijn!
Keywords Toaster
Een andere tool die erg handig is tijdens een zoekwoordenanalyse is Keywords Toaster. Wanneer je de zoekvolumes van zoekwoorden gaat ophalen, is het belangrijk om alle mogelijke variaties mee te nemen. Via het tabblad ”Mixer” in de Keywords Toaster, kun je meerdere woorden mixen en zo alle mogelijke varianten exporteren. Wil je ze uiteindelijk toevoegen aan Google Ads? Dan is het tabblad ‘Wrapper’ ideaal om er [exact match], +broad +modified, “phrase match” en broad match zoekwoorden van te maken. Dit kan natuurlijk ook met Excel, maar mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar deze tool.
HTTP Status Code Checker
Stel: je hebt een hele reeks landingspagina’s die je wilt gebruiken, maar je weet niet zeker of de URLs correct werken. Je kunt ze natuurlijk één voor één aanklikken om te kijken of ze werken. Nadeel is dat hier veel tijd in gaat zitten. Vooral als de aantallen richting de 100 gaan. In dat geval kan ik HTTP Status Code Checker aanraden. Je kunt namelijk 100 URL’s tegelijk controleren en wanneer een pagina niet goed werkt, geeft hij de juiste foutcode terug. Toch fijner om maar één keer te klikken i.p.v. 100 keer!
Ontdek HTTP Status Code Checker
Google Markup Helper
Als je de technische kant van een website gaat aanpakken om beter organisch vindbaar te worden in Google, dan krijg je te maken met Google Markups, waarmee je bijvoorbeeld een rich snippet voor de productpagina’s wilt opzetten. Om dit gemakkelijker te maken is de tool Google Markup Helper in het leven geroepen. Voer de URL van je website in, en na een aantal simpele stappen heb je het stukje code waarmee de rich snippets geïnstalleerd worden.
Google Structured Data Testing Tool
Na het installeren van rich snippets vraag je je vast af of alles goed is ingesteld. In plaats van wachten tot Google je website opnieuw heeft gecrawld, kun je gebruik maken van de Google Structured Data Testing Tool. Voer de URL van een pagina in en je ziet direct welke snippets zijn geïnstalleerd. Mocht er een fout in de code staan, dan is dit direct inzichtelijk.
Ontdek Google Structured Data Testing Tool
Google HTML5 Validator
Net als de vorige 2 tools, is de laatste tool die ik laat zien gemaakt door Google. Je ziet tegenwoordig steeds meer HTML5 banners op websites verschijnen. Wanneer je via het Google display netwerk een HTML5 banner gaat inzetten, moet deze voldoen aan een aantal criteria. Voordat je hem upload kun je hem laten controleren in de Google HTML5 Validator. Mocht er iets fout gaan, dan kun je dit direct zien.
Welke handige tools gebruik jij?
Dit waren de 12 tools die ik regelmatig gebruik en waarmee alles voor mij een stuk makkelijker en sneller gaat. Ik hoop dat je aan de slag gaat met deze tools om te ontdekken hoe handig en snel ze werken. Gebruik je zelf al tools die hier niet bij staan maar wel een echte aanrader zijn? Deel ze dan hieronder in een opmerking!