Online marketing in de reisbranche. 7 tips als je werkt in de travel industrie.
Werk jij in de reisbranche of travel industrie en wil je aan de slag met online marketing? Dan kan je er tegenaan lopen dat er in deze branche sommige zaken net iets anders zijn dan bij de gemiddelde online marketing campagne. Er spelen bepaalde factoren mee die je niet altijd in andere branches tegenkomt. Met deze 7 tips voor online marketing in de travel industrie maak jij van de klantreis een succes!
1. De invloed van de seizoenen, de wereld en de customer journey
Misschien wel de meest voor de hand liggende tip voor online marketing in de travel industrie is de invloed van seizoenen (hoogseizoen vs laagseizoen) en de omstandigheden en ontwikkelingen in de wereld. Bij bijna alle reizen heb je te maken met hoogseizoen, laagseizoen en alles wat daar tussen in zit. Het is dus belangrijk om bewust te zijn op welke momenten je absoluut maximaal zichtbaar moet zijn. Dat is niet alleen in het hoogseizoen zelf, maar vaak op het natuurlijke beslismoment (op basis van de lengte van de customer journey) van een bepaalde doelgroep in aanloop naar het hoogseizoen. Daarnaast zijn ook zeker andere piekmomenten belangrijk. Zo zijn mensen bij terugkomst van een supergave reis of vakantie eerder geneigd hun volgende avontuur vast te leggen.
Ook zijn invloeden als klimaat, wereld politiek, reistrends en niet te vergeten de coronapandemie van invloed op de online marketing in de reisbranche. Het is daarom verstandig om deze ontwikkelingen op de voet te volgen wanneer je een online marketing campagne gaat opzetten. Niemand kan de toekomst voorspellen, maar er is toch aardig wat informatie te vinden over mogelijke scenario’s of aanstaande trends en ontwikkelingen.
2. Beleving en ervaring zijn heel belangrijk
Reizen zijn bij uitstek producten waar beleving en ervaring een grote rol spelen. Je kent waarschijnlijk wel de voorpret die je bij een vakantie of reis kan voelen wanneer je in je hoofd al op de geplande bestemming bent. Weet je dit gevoel al in de campagnes en op de website van je reisorganisatie op te wekken, dan geef je de potentiële klant de ultieme motivatie voor het boeken van de reis.
Gebruik dus bij voorkeur zo veel mogelijk (authentieke) beelden om duidelijk te maken hoe de reis en bestemming eruit gaat zien. Je kan ook met mooie teksten en ervaringen van anderen het gevoel bij de bezoeker opwekken. Misschien is er wel een vlog van een eerdere reiziger, of een video rondleiding van het park, de bestemming of de omgeving. Het gaat er om dat je het juiste gevoel bij de bezoeker weet op te wekken op alle momenten in de customer journey. Zeker de ervaringen van externe bronnen zijn hierbij belangrijk. Natuurlijk ben jij als organisator van de reis heel enthousiast, maar wanneer anderen of andere organisaties dat ook zijn, dan is dat het ultieme bewijs.
3. Prijstransparantie (wat is wel en niet inclusief)
Misschien nog wel meer dan bij andere producten en diensten is het belangrijk dat er iets van prijstransparantie in de online marketing voor de reisbranche. Je kan goed mensen verleiden de site te bekijken met aantrekkelijke “vanaf prijzen”. Maar zodra je een bezoeker een reis wilt laten boeken moet het transparant zijn wat deze betaald voor een reis en wat wel/niet inclusief is. Bij producten uit een webshop weet een bezoeker gelijk wat hij of zij gaat betalen en wat je ervoor terugkrijgt (soms nog wat onduidelijkheid over inclusief/exclusief verzendkosten, maar niet veel meer). Bij reisproducten is het een stuk lastiger voor een bezoeker om overzicht te krijgen van dit plaatje. Daarom des te belangrijk dit duidelijk te maken, zowel op de landingspagina als bij het boekingsformulier.
4. De annuleringsvoorwaarden
Het was natuurlijk altijd al relevant, maar sinds de coronapandemie helemaal van belang: de annuleringsvoorwaarden. Reisproducten worden (vaak) niet gelijk ‘geconsumeerd’, het is een product dat je koopt voor een toekomstig moment. Voor de klant een extra factor van onzekerheid. “Ik ga nu betalen of een betaling toezeggen, maar ik weet niet wat er gebeurt als de reis om welke reden dan ook niet door kan gaan”. Je kan deze onzekerheid in de kleine lettertjes verwerken, maar dat zorgt niet bepaald voor geruststelling bij een (potentiële) klant. In mijn ogen werkt het beter om hier duidelijk over te zijn. Zolang het om redelijke annnuleringsvoorwaarden gaat, zal het de klant alleen maar motiveren om daadwerkelijk te boeken.
5. Long tail zoekopdrachten en alternatieve kanalen
Ga eens na waar jij de inspiratie voor een vakantie of reisbestemming vandaan haalt. Dat zijn gek genoeg vaak niet de meest voor de hand liggende plaatsen en momenten. Soms hoor je van iemand anders over een reis of vakantie, zie je iets op tv, op YouTube, hoor je iets in een podcast, lees je iets in een boek of blog, zie je een leuke aanbieding, heb je interesse in een land of ander stuk van de wereld, heb je spontaan tijd over, wil je naar de zon… en zo kan ik nog even doorgaan. Je begrijpt het al, inspiratie voor een reis of vakantie doen mensen op heel veel verschillende plekken op. Het is dus verstandig om goed onderzoek te doen naar de customer journey van jouw doelgroep. Welke (alternatieve) kanalen zitten daarbij? Soms zijn ook long tail zoekopdrachten heel interessant, naast de standaard “vakantie spanje”, “stedentrip milaan” en “rondreis zuid-amerika” zoekopdrachten. Schrijf bijvoorbeeld eens een inspirerend artikel over de lokale cultuur van een bestemming, voor mensen die daarnaar op zoek zijn. Of creëer andere content die niet direct samenhangt met de reis(bestemming), maar wel mensen kennis laat maken met jouw organisatie.
6. Het boekingsformulier
Het boekingsformulier is een belangrijke factor in de online marketing funnel van de travel wereld. Het is het equivalent van het winkelmandje van de webshop. Toch zijn er reisorganisaties die hiervan een complexe puzzel maken of die het een saai formulier laten zijn. Omdat een reis of vakantie in de meeste gevallen geen kleine aankoop is, en mensen er doorgaans veel waarde aan hechten (je gaat niet iedere week op vakantie), is het belangrijk de kosten en baten nogmaals duidelijk te maken. “Wat moet ik betalen en wat levert dat mij op?”. Dit geeft een potentiële klant een veilig gevoel. Daarnaast is ook hier ‘beleving’ een belangrijke factor. Je wilt ook hier inspireren en de bezoekers hun enthousiasme laten behouden. Een bevestiging van hoe mooi deze reis/vakantie gaat worden kan het laatste zetje zijn.
Daarnaast is ook – net als bij de checkout van een webshop – eenvoud en duidelijkheid een belangrijke factor. Een boekingsformulier waar je met minimale inspanning doorheen klikt zal het aantal boekingen ten goede komen.
7. Cross-selling en upselling mogelijkheden
Als laatste tip is het interessant om bij online marketing in de reisbranche ook altijd de cross-selling en upselling mogelijkheden in de gaten te houden. Wanneer bezoekers zich oriënteren op een reis, is het nog niet zeker dat ze ook precies weten naar welke bestemming ze willen of welk type vakantie of reis ze willen gaan boeken. Laat dus ook zeker andere vergelijkbare bestemmingen zien op landingspagina’s. Of doe een aanbod voor een ander type reis wat mogelijk wat meer luxe heeft.
Je bouwt als goede reisorganisatie een klantrelatie op. Zeker als iemand al vaker met jouw organisatie op reis is gegaan zal er een bepaalde relatie zijn opgebouwd. Je haalt op dat moment het meeste uit deze klant als je de zogenoemde “customer lifetime value” kan optimaliseren. Ook voor de klant is dat van meerwaarde. Weet je bijvoorbeeld dat deze klant door de jaren heen een gezinsuitbreiding heeft gehad, dan is het leuker om een kind/baby vriendelijke reis aan te bieden. Die avontuurlijke trekking in de bergen is dan waarschijnlijk niet meer de meest aantrekkelijke optie voor deze klant.
Met deze 7 tips ga jij zeker de online marketing van jouw organisatie kunnen verbeteren. Mocht je nu toch nog wat extra ondersteuning kunnen gebruiken, neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee!