Als echte muziekliefhebber, ben ik vaak in platenzaken te vinden om mijn verzameling LP’s aan te vullen met voornamelijk albums van de oudere artiesten. Voor mij hebben deze artiesten hun dienst al lang en breed bewezen en overtuiging om een plaat te kopen is dan ook niet echt nodig. Voor artiesten die momenteel nog actief zijn, spreekt de muziek natuurlijk ook voor zich, maar kunnen ze online nog veel doen om de fanbase zo groot mogelijk te maken en voor een langere tijd aan zich te binden.

Persoonlijk volg ik artiesten die ik graag beluister via diverse kanalen. Zo maak ik dagelijks dankbaar gebruik van het uitgebreide aanbod op Spotify. Waar er voorheen weleens een artiest niet te beluisteren was via Spotify (denk aan Neil Young of Prince) omdat de streaming kwaliteit in de ogen deze artiesten te laag was, mis ik tegenwoordig niets meer in het aanbod. Daarnaast is het altijd leuk om een concert op YouTube te bekijken of op Instagram te zien dat een band bezig is met een nieuw album.

In dit artikel wil ik natuurlijk breder kijken dan mijn eigen muzieksmaak. Ik trap daarom af met onderstaand overzicht waarin ik het aantal Instagram volgers, YouTube abonnees en Spotify luisteraars per maand heb verzameld van artiesten die het wereldwijd het best doen.

Artiesten met de grootste follower base

Artiest Instagram volgers YouTube abonnees Spotify luisteraars p/m
Ariana Grande 186 mln 41 mln 47 mln
Selena Gomez 177 mln 26 mln 36 mln
Beyoncé 146 mln 21 mln 39 mln
Justin Bieber 136 mln 54 mln 39 mln
Taylor Swift 136 mln 38 mln 33 mln
Jennifer Lopez 121 mln 13 mln 15 mln
Nicki Minaj 114 mln 21 mln 47 mln
Miley Cyrus 108 mln 14 mln 25 mln
Katy Perry 97 mln 37 mln 32 mln
Demi Lovato 83 mln 16 mln 33 mln
Drake 67 mln 21 mln 62 mln
Shakira 67 mln 29 mln 28 mln
Billie Eilish 63 mln 30 mln 45 mln
Dua Lipa 63 mln 14 mln 58 mln
Ed Sheeran 32 mln 44 mln 54 mln
The Weeknd 23 mln 19 mln 61 mln

Een aantal zaken springen er in mijn ogen heel erg uit:

  • De lijst met de meeste Instagram volgers wordt gedomineerd door vrouwelijke artiesten;
  • The Weeknd staat op de laatste plek met het aantal Instagram volgers, maar heeft wel de meeste Spotify luisteraars per maand;
  • Ed Sheeran laat vergelijkbare data zien als The Weeknd met veel meer Spotify luisteraars per maand dan Instagram volgers.

Deze punten vallen mij op, maar ik sta er ondertussen niet van te kijken. Feit is namelijk dat een groot deel van het publiek op Instagram bestaat uit de jongere doelgroep. Als ik kijk naar de bovenste twee artiesten, dan kan ik me voorstellen dat deze artiesten ook voornamelijk door de jongere doelgroep wordt beluisterd. Dit wil dus niet zeggen dat The Weeknd een matig Instagram account heeft, want eerlijk is eerlijk, hij post echt wel regelmatig leuke dingen.

Wat me nog meer opviel, is dat Jennifer Lopez verrassend veel Instagram volgers heeft. Naar mijn weten is het een artiest die jarenlang toch een beetje op de achtergrond is geweest. Ze lijkt nu weer helemaal terug te zijn. Ook daarbij zoom ik graag nog iets verder in op de data. Ik kan me namelijk nog herinneren dat ze begin dit jaar de Superbowl half time show heeft gedaan samen met Shakira. Als we kijken in Google trends, dan liegen de cijfers er niet om. Ze doet het overigens wel een stuk slechter dan Shakira als het gaat om aantal zoekopdrachten:

Naast zoekopdrachten, heeft ze ook een goede boost kunnen geven aan haar Instagram account. Zie hieronder de grote piek in zoekopdrachten naar ‘jennifer lopez instagram’:

Optreden op een wereldwijd groot evenement als de Superbowl is dus erg goed voor je Instagram account. Maar ook het uitbrengen van een wereldwijde hit is goed terug te zien in de data. Tussen 2004 en nu zien we in 2011 een hele duidelijke piek. Via Wikipedia kwam ik erachter dat ze samen met Pitbull het nummer ‘On the floor’ heeft uitgebracht op dat moment. Kijkend naar de trend van beide artiesten, zien we op hetzelfde moment de enorme stijging in het zoekvolume:

Hoe pas je online marketing toe als artiest?

De data die ik jullie zonet liet zien, is natuurlijk erg leuk om naar te kijken. Maar voor kleinere artiesten spelen er hele andere uitdagingen. Bekendheid opbouwen buiten je eigen geboorteland is daarvan een goed voorbeeld. In eigen land is dat vaak net iets makkelijker omdat je regelmatig op festivals kunt optreden en aandacht krijgt op TV. Om deze aandacht in het buitenland te krijgen, kan je gebruikmaken van diverse online kanalen.

Website

Als artiest moet je natuurlijk een goede website hebben waar de fans zich op kunnen vermaken en waar alle belangrijke informatie te vinden is. Daarnaast wil je een goede indruk maken op de toekomstige fans. Er zijn een aantal vragen die bij fans kunnen spelen waar je het antwoord op wilt geven via je website:

  • Wat is het laatst uitgebrachte album?
  • Wanneer wordt er een nieuw album verwacht?
  • Wat is het tourschema?
  • Waar kan ik platen kopen?
  • Waar kan ik merchandise kopen?
  • Op welke social kanalen kan ik je volgen?
  • Is er nog nieuws?
  • Kan je iets over het ontstaan vertellen?

Instagram en Facebook

Zoals ik al eerder heb laten zien in dit artikel, kan je met een actief social account een grote volgers base opbouwen. Omdat je als artiest op veel plekken komt, is het ook erg interessant om te delen. Persoonlijk vind ik het vooral gaaf als artiesten een kijkje achter de schermen geven met mooi geschoten foto’s. Zie hieronder een mooi voorbeeld van de Nederlandse band Kensington. Zij bouwen internationaal gezien steeds meer een naam op en hebben inmiddels bijna 89.000 volgers op Instagram.

Foto credits: https://www.instagram.com/kensingtonband/

YouTube

Naast Spotify wordt het kanaal YouTube ook ontzettend veel gebruikt voor het beluisteren van muziek. Omdat er beeld bij zit, heb je net iets meer beleving en kan je het bijvoorbeeld ook prima op TV afspelen terwijl je lekker op de bank zit. Zo kijk ik bijvoorbeeld graag naar de legendarische concerten van Pink Floyd.

Online festival

Naast het uploaden van archiefbeelden, kan je ook live gaan. Zo heeft radio 2 bijvoorbeeld onlangs een online festival georganiseerd. Omdat artiesten in tijden van het coronavirus geen optredens kunnen geven, hebben ze vanuit huis hun optredens verzorgd. Zo houd je toch nog binding met je fanbase.

One world: Together At Home

Een ander mooi initiatief via YouTube is het 8 uur durende concert ‘One world: Together At Home’. Dit concert is georganiseerd door Lady Gaga om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de bestrijding van het coronavirus. Een hele reeks aan grote artiesten waaronder Paul McCartney, Andre Bocelli, Billie Eilish, John Legend, Celine Dion, Elton John, The Rolling Stones en noem maar op hebben uiteindelijk ervoor gezorgd dat er 118 miljoen euro is opgehaald. En dit allemaal door op afstand samen te werken.

Mocht je de verschillende optredens nog terug willen kijken, dan kan dit via https://www.youtube.com/watch?v=cCNM706Iv8M&list=PLPDkqknt-rAjKJn2gjWSUcYcsNHep4wDK

Vloggen als artiest

Verder is YouTube natuurlijk hét kanaal om te vloggen. Ik zie dit steeds meer artiesten oppakken. Zo kijk ik af en toe graag een vlog video van Danny Vera via zijn YouTube kanaal. Zo laat hij bijvoorbeeld zien hoe hij een gitaar van Elvis in handen krijgt. Als muzieknerd, zijn dat leuke dingen om te zien.

E-mail Marketing

Een kanaal dat wellicht een beetje wordt vergeten, omdat het voor de buitenwereld niet direct zichtbaar is, is e-mail marketing. Ook voor artiesten is dit een perfect kanaal om binding te houden met je fans. Gebruik het dan niet alleen om je nieuwste album te promoten, maar ook om updates te geven over alles wat er speelt. Zo werd ik bijvoorbeeld deze week netjes op de hoogte gebracht over de tour van van de IJslandse band KALEO die dit jaar niet door gaat vanwege het coronavirus:

Conclusie

Als artiest kan je ontzettend goed gebruikmaken van de verschillende online marketing kanalen. Enerzijds om bekend te worden bij een breder publiek en anderzijds om binding te houden met je huidige fanbase. Met goed materiaal als foto’s, video’s en audiofragmenten kan je als creatief persoon helemaal los gaan en indruk maken. Daarnaast kan je het interactief maken door live te gaan op social media. Maar ook kan je een vlog bijhouden waarbij je fans iets meer van je leven laat zien en de weg die je aflegt als artiest.

Mocht jij nog mooie voorbeelden kunnen noemen van artiesten die het online goed doen, laat dan een reactie hieronder achter!

Door: Kay Bleekman