Onze wereld staat momenteel behoorlijk op zijn kop. Onduidelijkheid, angst en vergaande maatregelen overheersen het nieuws. Ook bij ons zitten onze consultants thuis en maken er het beste van voor onze klanten. In ons vakgebied hebben we het geluk dat we relatief makkelijk vanuit elke locatie ter wereld ons werk kunnen doen. Maar business as usual is het uiteraard niet. In dit blog wil ik jou als marketeer enkele handvaten of denkrichtingen geven in deze moeilijke tijden.

Er zijn ook nog kansen

Vandaag was het nog op het nieuws, bouwmarkten en tuincentra ervaren juist nu weer drukte. Mensen gaan, nu ze toch thuis zijn, even de trap verven of juist net dat terrasje achter in de tuin aanleggen. Zo is het in meer branches en zeker online wordt er nog veelvuldig gekocht. Tijd voor de creatieve online marketeer om te bedenken waar mogelijk kansen liggen in je assortiment. Wat zou nu goed kunnen lopen nu mensen zich vervelen en aan huis gekluisterd zijn?

NB: ik snap dat dit uiteraard helaas niet voor elke branche het geval is.

Pas je communicatie aan

Weet dat mensen in tijde van crisis angstig zijn, maar ook veel twijfels hebben. Probeer in je advertentieteksten en ook op de landingspagina’s rekening te houden met deze gevoelens. Als je winkel nog geopend is, laat dan zien welke maatregelen jullie treffen om zo transparant te communiceren richting je klanten. Als je het idee hebt dat mensen twijfelen over de levertijden van je producten, verwerk dit dan in je advertentieteksten en ook op de website.

Oh, en mocht je een ludieke actie hebben bedacht dan is dit misschien niet het moment om die te lanceren. Bedenk dat veel mensen nu op dit moment vechten tegen een onzichtbare vijand en communiceer daar gepast bij.

Snijden in kosten met beleid

Een initiële reactie van veel marketeers is: ik moet snijden in kosten of misschien wel alle campagnes pauzeren. Nu kan dit een logisch besluit zijn voor bepaalde branches, maar zoals ik hierboven al beschreef geldt dat niet voor elke tak van sport. Bekijk goed waar je in zou willen snijden zonder dat het te veel ten koste gaat van de omzet en resultaten. Belangrijk om daarbij verder te kijken en ook te kijken naar bijvoorbeeld campagnes die juist een ondersteunende rol hebben bij een conversie.

Voeg negatieve zoekwoorden en plaatsingen toe

Er wordt momenteel zo veel gepubliceerd over het corona virus en je wilt als merk niet overal bij weergegeven worden met een advertentie. Als je een zoekcampagne hebt draaien, zorg dan dat je je negatieve zoekwoordlijsten nog eens doorloopt. Hetzelfde geldt voor het Display Netwerk, waarbij je zo veel mogelijk controle over je plaatsingen wilt krijgen. Zeker nu.

Tijd om je backlog weg te werken

Als het goed is verzamel je gedurende het jaar heel wat ideeën om op een rustig moment eens op te pakken. Nu je sociale contacten geminimaliseerd zijn en je dus ook minder meetings hebt, is dit het perfecte moment om je backlog er eens bij te pakken en hiervan zaken weg te werken. Tijd om je voor te bereiden op betere tijden, door die nieuwe campagne vast uit te werken, dat blog te schrijven of die nieuwe producten toe voegen aan de website.

Focus op je organische vindbaarheid

Dit is ook de tijd om eens kritisch te kijken naar de puntjes op de i van je website als het gaat om de organische vindbaarheid. Je had voorheen weinig tijd voor het herschrijven van teksten of het aanpassen van de alt-teksten bij afbeeldingen. Pak eens de tijd om nu een grondig zoekwoord onderzoek te doen voor long-tail zoekopdrachten. Kortom, nu is het tijd om aan je SEO te werken.

Ik begrijp heel goed dat deze tips echt niet voor elke situatie kunnen gelden. Dat er in sommige branches echt paniek is. Toch hoop ik met deze denkrichtingen in ieder geval een andere groep enigszins te kunnen helpen.

Stay safe and take care!