Online marketing in Duitsland? Hier moet je aan denken
Veel Nederlandse bedrijven zijn ongetwijfeld aan het nadenken over een mogelijke uitbreiding naar de Duitse markt. Op online marketing gebied zijn er echter een behoorlijk aantal zaken om rekening mee te houden als je deze plannen hebt. In dit artikel vind je dan ook een aantal tips die je helpen het veroveren van de Duitse markt tot een succes te maken.
De basis
Met de basis op het gebied van online marketing bedoelen we natuurlijk het neerzetten van een platform, een etalage, oftewel de website. De simpele weg is het (letterlijk) vertalen van de Nederlandse website in het Duits (of soms zelfs in slecht Duits). Het probleem hierbij is dat je dan voorbij gaat aan één van de basiselementen in marketing, namelijk jouw doelgroep. De Duitse markt is, in veel gevallen, wel degelijk anders dan de Nederlandse markt op het gebied van bijvoorbeeld cultuur en gedrag. De doelgroep in Duitsland heeft soms dan ook andere behoeften dan de doelgroep in Nederland. Dit zorgt ervoor dat jouw website hier eigenlijk ook op aangepast dient te worden. Denk bijvoorbeeld eens aan:
- Vertaling: indien je gaat vertalen, dan dient dit absoluut foutloos te worden gedaan. Dat wil zeggen, gebruik hierbij bij voorkeur een native speaker die de markt begrijpt en in de tone of voice schrijft die aansluit bij jouw bedrijf en doelgroep.
- Zoekwoordenonderzoek: welke zoekwoorden gebruikt de potentiële klant in Duitsland? Het is essentieel om deze vraag te stellen en hier de website op aan te passen. Dit met als doel het volledige potentieel op het gebied van organische verkeer te bereiken. Voorkom dat je jouw Nederlandse boodschap vanuit je bedrijf zomaar vertaalt naar het Duits maar blijf vanuit de klant denken.
- Regels en wetgeving: verdiep je in de Duitse regels en wetgeving die voor jouw bedrijf relevant zijn. Op sommige onderdelen zijn de verschillen met Nederland namelijk behoorlijk groot. Denk hierbij bijvoorbeeld aan privacy regelgeving.
- Vertrouwen: een breed onderwerp, maar erg belangrijk op de Duitse markt. De term ‘Deutsche Gründlichkeit’ komt niet zomaar ergens vandaan. Het worden van een betrouwbare partner, ook online, is hier erg van belang. Denk aan o.a.:
- Domein: wordt jouw Duitse website een ‘.de’, ‘.com/de’ of bijvoorbeeld ‘.nl/de’ domein? Naast het feit dat dit best wat consequenties kan hebben op het gebied van SEO is ook vertrouwen een factor. Een ‘.de’ klinkt logischerwijs iets vertrouwder in de oren dan een ‘.nl/de’ domein.
- Adres: ga je het Nederlandse adres communiceren of is het mogelijk ook een Duitse ‘vestiging’ te laten zien? Dat geldt ook zeker voor het telefoonnummer. Net als in Nederland wordt je klant natuurlijk het liefste geholpen door een persoon die (vloeiend) dezelfde taal spreekt.
- GmbH: vergelijkbaar met de ‘BV’ in Nederland, maar zoals je al in kan schatten zegt ‘BV’ een Duitser mogelijk niet zoveel. De moeite waard dus te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.
(Online) strategie
Ook strategisch zijn er een behoorlijk aantal zaken om rekening mee te houden wanneer je tot de Duitse markt gaat toetreden. Zo is Amazon een enorme speler op het gebied van e-commerce; zij zijn dan ook actief in heel veel segmenten. Inmiddels zijn ze zelfs verantwoordelijk voor de helft (!) van alle e-commerce in Duitsland. Hoewel je dit zeker zou kunnen gaan merken in kanalen als bijvoorbeeld Google Ads (eerder AdWords genoemd), zijn er ook zeker kansen. Zo kun je jouw producten natuurlijk ook aanbieden via Amazon en zijn er voldoende mogelijkheden te adverteren om zo producten te pushen.
Branding
Een ander belangrijk onderwerp, dat sterk samenhangt met het zojuist genoemde onderwerp ‘vertrouwen’, is naamsbekendheid. Wanneer je een toetreder bent tot de Duitse markt zul je moeten werken aan branding om echt impact te kunnen maken. Zeker op het gebied van conversieratio zou je dit verschil goed kunnen merken. Als je in Nederland bijvoorbeeld een prominente plek hebt veroverd wat betreft naamsbekendheid, kan het zijn dat je in Duitsland eigenlijk weer op nul begint.
Online autoriteit
Wanneer je ervoor kiest een ‘.de’ domein op te zetten, dan begin je op het gebied van kwalitatieve verwijzingen (links) ook zonder historie. Om op organisch gebied (gratis zoekresultaten) impact te kunnen maken is dit, naast het neerzetten van de eerder genoemde basis wat betreft content (zoekwoorden), zeker nodig om impact te maken. Helaas het bij een nieuw domein tijd kosten om kwalitatieve verwijzingen op te bouwen; een belangrijk thema dus om eens over naar te denken wat betreft de te kiezen strategie. In dit geval is het namelijk zinvol je budget in de beginfase meer in te zetten op adverteren in de zoekresultaten. Daar heb je namelijk met ‘een druk op de knop’ zichtbaarheid, terwijl de organische manier dus een langere aanlooptijd nodig heeft.
Conversie optimalisatie
Ook op het gebied van conversie optimalisatie is rekening te houden met de expansie naar Duitsland. Indien je namelijk aan het A/B testen bent in Nederland, neem dan niet klakkeloos het resultaat over in Duitsland. Het kan namelijk heel goed zijn dat een bepaalde wijziging op jouw website wel werkt in Nederland, maar niet in Duitsland. Test dan ook altijd met de verschillende domeinen.
Tot slot nog de tip om een tag te gebruiken, waarmee je bijvoorbeeld Google een handje helpt om te bepalen op welke regio of taal een bepaald domein is gericht. Bekijk ook eens meer SEO tips rondom dit onderwerp.
Hopelijk heb je een goed beeld gekregen (en de checklist aangevuld) met zaken waar je eens over na wilt denken voordat je de Duitse markt (online) betreedt. Wees je vooral bewust van het toch wel grote verschil met de Nederlandse cultuur en doe onderzoek naar hoe jouw doelgroep in Duitsland is vormgegeven. Idealiter zorg je er zelfs voor dat jouw website is aangepast op deze doelgroep i.p.v. een kopie te maken van de Nederlandse website. Soms wellicht lastig met het beheer, maar hoogstwaarschijnlijk wel de moeite waard. Op die manier ga je in ieder geval mooie slagen kunnen maken op de Duitse markt.