De belangrijkste vraag van elke winkelier is natuurlijk hoe meer bezoekers naar de winkel te krijgen door gebruik van (online) marketing. Een voorbeeld hiervan zijn de bioscopen en theaters, die zo veel mogelijk zalen vol willen hebben. Daarom in dit artikel een aantal tips over hoe je dit met online marketing zou kunnen aanpakken. Specifiek als voorbeeld het bioscoop- en theatersegment, maar uiteraard ook toepasbaar op andere verkopers die dit als uitdaging zien. Doel is in ieder geval je te laten inzien welke gave mogelijkheden er zijn binnen de online marketing.

#1 Adverteren op interessecategorie

In het Google Display Netwerk zijn verschillen mogelijkheden om de doelgroep te bereiken. Zo kun je targeting instellen op basis van onderwerpen, plaatsingen, maar ook op interessecategorie. Google creëert een bepaald profiel van iedere gebruiker, dat wil zeggen zaken waarin je interesse toont. Dit doet Google om zo de gebruiker een betere ervaring te kunnen bieden op basis van zijn historie op het web. Het handige hieraan is dat je vervolgens in het GDN specifieke targeting kunt instellen op een bepaalde interessecategorie. Hierdoor kun je deze specifieke doelgroep benaderen met pakkende display advertenties op allerlei websites die deze doelgroep bezoekt. Denk bijvoorbeeld aan een advertentie voor de première van een nieuwe toneelvoorstelling over twee weken.

google-Interesse-categorie

#2 Remarketing silos

Laten we even blijven bij het Google Display Netwerk, want dit kan een uiterst krachtige tool zijn om jouw doelgroep te bereiken. Waar in de vorige tip vooral werd ingezoomd op het benaderen van de doelgroep zonder eerder contact, is bij deze tip remarketing aan de beurt. Oftewel, het opnieuw benaderen van een bezoeker van jouw website in het Google Display Netwerk of in Google search. Op zich niks nieuws, maar in relatie tot de bioscopen en theaters is het wel mogelijk een stapje te zetten. Bijvoorbeeld door het creëren van zogeheten silos. Met silos bedoelen we hier het vastleggen van een lijst bezoekers die voldoen aan een bepaald profiel. Hierdoor kun je vervolgens deze lijst inzetten om een hele specifieke boodschap middels bijvoorbeeld een banner te tonen aan een hele specifieke groep. Specifiek + specifiek = über-specifiek.

Google-remarketing-lijsten-aanmaken

Oké, nu zonder gekheid, dit biedt namelijk bijzonder interessante mogelijkheden voor in dit geval een bioscoop of theater. De kracht zit vooral in het samenstellen van de remarketinglijsten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het maken van lijsten met bezoekers die veelal interesse tonen in romantische comedy films. Interesse wil in dit geval zeggen, het bezoeken van pagina’s die aan deze voorwaarde voldoen. Deze lijst wilde je vervolgens misschien wel gebruiken om de première van Fifty Shades Darker te promoten, waarbij je een extra ‘openingsactie’ hebt staan. Zomaar een denkwijze, echter biedt dit wel bijzonder gave kansen om heel specifiek te adverteren.

#3 E-mail marketing

Ook met e-mail marketing zijn voor bioscopen en theaters bijzonder interessante dingen mogelijk. De basis ligt in eerste instantie bij het verrijken van je mailadressendatabase. Met verrijken wordt bedoeld het creëren van een zo volledig mogelijk profiel van je nieuwsbriefleden. Dit kun je doen door simpelweg meer gegevens te vragen bij het inschrijven voor de nieuwsbrief. Idealiter doe je dit achteraf, dus middels een specifieke e-mail na inschrijving, om zo de drempel niet te verhogen voor het inschrijven van de nieuwsbrief. Weet je hierdoor bijvoorbeeld dat een bepaalde groep nieuwsbriefleden kinderen heeft, dan is het wellicht zinvol om acties met korting op kindertickets/abonnementen te sturen naar deze groep.

Pure-nieuwsbrief

Maar ook op basis van frequentie zijn mooie kansen te pakken. Is bijvoorbeeld een bepaalde groep al meer dan een half jaar niet naar het theater geweest (dit blijkt namelijk uit de koppeling met jouw CRM-data)? Dan wil je deze specifieke groep wellicht een mail sturen met een bepaalde kortingsactie. Dit kan overigens ook andersom werken. Denk bijvoorbeeld eens aan de groep gebruikers die regelmatig een ‘bioscoopje pakt’. Deze mensen wil je wellicht een mail sturen waarin je ze erop wijst dat een ‘unlimited’ abonnement wellicht een betere optie is. Afijn, ook hier begrijp je ongetwijfeld de denkwijze, zaak is dus vooral om de data goed te ordenen.

En nu jij

Drie tips die je hopelijk laten inzien dat er een scala aan mogelijkheden op je ligt te wachten effectief online marketing in te zetten voor jouw winkel. De diepgang is hier vooral van belang; het adverteren op interessecategorie en het opstellen van hele specifieke remarketinglijsten zijn hier mooie voorbeelden van. Daarnaast biedt het e-mailkanaal uitstekende kansen om de doelgroep te benaderen met een persoonlijke en vooral specifieke boodschap. Uiteraard is het nu jouw beurt.