Hoe je online een concurrentieanalyse kunt maken
In de wereld van online marketing wordt er altijd gezocht naar kansen die nog onbenut worden gelaten. Vragen als ‘hoe kunnen we het aantal conversies laten groeien?’, ‘hoe kunnen we het conversiepercentage verhogen?’ etc. zijn allemaal zeer relevant, maar wel allemaal vragen die vanuit jezelf beredeneerd zijn. In mijn ogen zou het goed zijn om zo nu en dan eens goed uit te zoomen en hoog-over naar de markt te kijken. En daar hoort ook je concurrent bij. Vanuit traditionele marketing zijn er voldoende handvatten te vinden om een concurrentieanalyse te maken. Echter, vanuit online marketing oogpunt is het best lastig om online een goede analyse van je concurrent te maken. In dit blog neem ik je mee en geef ik je graag een aantal handvatten om een goed beeld van je concurrent te vormen.
SEA (Google Ads)
De eerste tip die ik wil geven is om het rapport ‘Veilinginzichten’ te gebruiken. Dit rapport is te vinden in Google Ads. Dit rapport geeft inzichten in de mate waarop concurrerende partijen actief zijn op de zoekwoorden waar jij op adverteert.
Eén van de metrics die het rapport laat zien is ‘Vertoningspercentage’. Deze wordt berekend door het aantal vertoningen dat je hebt gehad te delen door het geschatte aantal vertoningen waar je voor in aanmerking kwam. De tabel zou er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien:
Bovenstaande tabel geeft aan dat jij in 41,89% van de gevallen vertoond bent en je concurrenten minder vaak zichtbaar waren.
Verschillende veilinginzichten per campagne
Je kunt het rapport ‘Veilinginzichten’ om verschillende manieren raadplegen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om over het hele account dit rapport te kijken. Daarmee krijg je inzicht in je concurrent op alles waarop jij adverteert in het account. Maar hoe groter het account, hoe meer campagnes je zult hebben. En iedere campagne heeft vaak een ander onderwerp en het kan dus zijn dat concurrent A wel op de ene campagne actief is, maar bij de andere niet. Daarom adviseer ik in dat geval op campagneniveau dit rapport te bekijken. Je kunt namelijk opeens andere websites zien die je over het volledige account niet zag.
Google Trends:
Een mooie (gratis!) tool van Google waarmee je trends en populariteit van zoekwoorden kunt inzien. De tool geeft je de mogelijkheid om over een bepaalde periode (een jaar, laatste 7 dagen etc.) deze data te bekijken. Ook heb je de mogelijkheid om op land of regio te filteren of zoekwoorden met elkaar te vergelijken.
Je kunt dus inzichten vergaren omtrent zoekwoorden die betrekking hebben op de business waarin je je bevindt, maar ook kun je trends bekijken waarin je jouw (merk)naam vergelijkt met die van je concurrenten. Hieronder heb ik een voorbeeld toegevoegd om het een en ander te verduidelijken.
Bovenstaande grafiek laat de trend rondom een aantal grote bedrijven zien over het afgelopen jaar in Nederland. De trend laat bijvoorbeeld zien dat de populariteit rondom Mediamarkt in november toenam, harder dan de toename van de andere 3.
Je kunt jezelf dus goed vergelijken t.o.v. je concurrentie, maar je kunt de tool ook goed gebruiken om nieuwe zoekwoorden te ontdekken waarop steeds meer gezocht wordt. En daarmee kun je weer concurrentievoordeel verkrijgen.
Zoekwoordplanner (Google Ads):
We blijven nog even in het Google landschap doorgaan. Google is één grote bron van data, gebruik die data dan ook ten goede van jezelf zullen we maar zeggen. De zoekwoordplanner is een zeer krachtige tool die één van deze bronnen is. Het belangrijkste verschil tussen Google Trends en de zoekwoordplanner is dat Trends geen inzichten geeft in zoekvolumes, maar in trends uitgedrukt in percentages. En de zoekwoordplanner laat wél harde volumes zien.
Ook met de zoekwoordplanner kun je heel interessante inzichten verzamelen rondom zoekwoorden die betrekking hebben op de producten of diensten die jij aanbiedt. Hieronder weer een voorbeeld ter verduidelijking:
Links bovenin geef je de zoekwoorden op waar je informatie over wilt hebben. Vervolgens laat Google data zien mits er voldoende data te geven is op die woorden. Onderaan zie je de opgegeven zoekwoorden terug met daarnaast de gemiddelde zoekvolumes per maand. Het kleine grafiekje ernaast laat het verloop zien van de volumes. Haal hier je voordeel uit door bijvoorbeeld te anticiperen op periodes waar het zoekvolume hoger is. Denk aan budget voor je Google Ads campagnes, interessante acties in die periode etc. Op die manier kun je je onderscheiden t.o.v. je concurrentie.
Naast producten is ook zoekvolume op je merknaam wederom interessant. De zoekwoorden die ik opgaf in Google Trends, kun je ook in de zoekwoordplanner opnemen. Heb je bijvoorbeeld de afgelopen tijd aan je naamsbekendheid gewerkt? Dan zou dit kunnen resulteren in een toename in zoekvolume op jouw naam.
SEO:
SEO als bron om een beeld te krijgen van je concurrent? Jazeker! Er zijn diverse tools beschikbaar m.b.t. SEO om nuttige inzichten te verkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan het achterhalen van zoekwoorden waarop je nog helemaal niet de focus hebt gelegd, maar die wel overeenkomen met wat jij biedt en waar concurrentie wel actief op is.
Het geeft je een nuttig concurrentie inzicht om je rankings te gaan verbeteren om organisch beter zichtbaar te worden, waardoor je dus meer traffic en conversie kunt behalen. Daarnaast bieden deze tools ook heel nuttige inzichten in zoekwoorden waarop jij wel focus hebt gelegd. Het laat bijvoorbeeld zien welke rankings je concurrent gemiddeld behaalt op die zoekwoorden. Tools die je hiervoor kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld Semrush, Ahrefs, AWR.
Facebook:
Naast harde zoekvolumes, trends en populariteit is het ook goed om eens te kijken op welke manier jouw concurrent zich uit. Met welke boodschap treden zij naar buiten, welke usp’s benadrukken ze, wat voor visuals worden er gebruikt? Allemaal zeer terechte vragen en goed om daar eens antwoord op te krijgen. Facebook is ook zo’n bron met een enorme berg aan data. Zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om de zogenaamde ‘Ads Library’ te gebruiken. Je kunt heel simpel opgeven in welk land je uitingen wilt zien en vooral interessant; van wie!
Hieronder weer een screenshot ter verduidelijking waarbij ik heb aangegeven advertenties te willen zien van Sunweb. Stel dat je een reisbureau bent en je wilt weten wat zij bijvoorbeeld communiceren rondom ‘wintersport’, dan kun je eenvoudig zien waarmee ze adverteren, wat voor visuals en teksten ze gebruiken.
Een tip wil ik je nog graag extra meegeven en dat is om dit te gebruiken als inspiratie, niet om 1 op 1 over te nemen.
Pinterest:
Nog een mooie bron van inspiratie. Pinterest kent geen Ads Library zoals Facebook die heeft, maar dat wil niet zeggen dat je hier geen nuttige informatie kunt vinden. Ten eerste is het slim om zelf zoekwoorden op te geven, net zoals iedere andere gebruiker doet. Je krijgt vervolgens resultaten te zien. Kijk hier eens goed of je er concurrerende partijen tussen ziet staan en overweeg of je hier ook eens mee wilt gaan testen. Het is een perfect kanaal om awareness te creëren rondom jouw producten.
Daarnaast biedt Pinterest sinds een tijdje ook de mogelijkheid om trends te ontdekken, hetzelfde wat Google als het ware doet met Google Trends. Echter zit er naar mijn mening verschil tussen beide partijen.
Pinterest wordt veel gebruikt ter inspiratie, en het kan goed zijn dat uit inspiratie zoekgedrag komt in de zoekmachine. Je kunt in Pinterest dus ook zoekwoorden opgeven om te zien hoe de populariteit zich ontwikkelt. En mocht je inspiratie nodig hebben om woorden op te geven waar je trends van wilt zien? Gebruik dan nog eens de zoekbalk binnen het platform. Op het moment dat je begint met het invoeren van een woord, geeft Pinterest verschillende suggesties. En die suggesties doen ze niet zomaar, die zijn gebaseerd op gedrag van mensen. Gebruik deze inspiratie vervolgens in Trends en je kunt hier zeer interessante inzichten uithalen.
Websites:
De website moet het voor je doen. Traffic moet naar de juiste pagina’s worden gebracht, de bezoekerservaring moet optimaal zijn, je uitingen en informatievoorziening moet goed zijn. Allemaal factoren die ervoor moeten zorgen dat de bezoeker uiteindelijk voor jou kiest. Maar weet jij hoe jouw concurrent zich presenteert via de website? Misschien heb je er wel eens gekeken, maar vaak wordt dit vergeten onder het mom van ‘we weten wel wat zij doen en hoe ze zich positioneren’.
Mijn advies is om met behoorlijke regelmaat die websites te bezoeken. Bekijk de homepage, maar ook belangrijke landingspagina’s, product- of dienstpagina’s etc. Die kun je onder andere vinden via de navigatie op de website.
Kijk goed hoe zij pagina’s opbouwen, op welke manier zij de bezoeker meenemen in de klantreis etc. En helemaal interessant zou het zijn om van die pagina’s screenshots te maken. Er zijn diverse tools / extensies voor je browser om eenvoudig een goed screenshot te maken van die pagina’s. Probeer ervan te leren en laat je inspireren. Ook hier weer met het advies om niet klakkeloos hetzelfde te doen, want dat is ook een enorme valkuil. Misschien draaien zij wel diverse A/B testen om de pagina te optimaliseren en ben jij net op een variant gekomen die niet goed presteert. Niet doen dus! Altijd uitgaan van eigen kracht!
Conclusie:
Ik hoop dat ik met dit blog handvatten heb gegeven om je concurrentie goed in beeld te brengen en dat je hier tijd en aandacht aan gaat besteden. Alles met het doel om de markt, je concurrent en vooral je klant beter te gaan bedienen!
Veel succes en mocht je eens van gedachten willen wisselen over online marketing of hoe je dit nu goed aanpakt, je kunt altijd contact met één van onze consultants opnemen.