#1 – Je online doelstellingen worden verhoogd, hoe ga je om met je online marketingbudget?
Als (online) marketeer ben je wellicht gewend om je website en je (online) marketing campagnes te optimaliseren om met het beschikbare budget het maximale resultaat uit je doelstellingen te halen. Wellicht heb je al bepaalde keuzes gemaakt om budget het beste te alloceren of ben je flink aan het puzzelen met je krappe budget.
Maar wat nu als je doelstelling wordt verhoogd? Als doelstellingen 1 op 1 zouden meegroeien met budgetverhogingen, dan had je er waarschijnlijk allang voor gekozen om je budgetten te vertienvoudigen. Zo’n simpele rekensom is het vaak niet en dat betekent dat je het een en ander op een rijtje moet gaan zetten om tot de juiste strategie te komen.
In dit blog (opgedeeld in twee delen) geven we je graag tips hoe je je budget het beste kunt inzetten en handvatten om hiermee aan de slag te gaan. Andersom kan je juist ook meer budget inzetten, maar kan je wel wat inspiratie gebruiken om dit te vertalen naar vernieuwde doelstellingen. Dan zitten hier ook bruikbare tips voor je bij!
Wat is je doel?
Als eerste is het belangrijk om het doel voor ogen te houden. Vaak is het doel opstellen zelf niet zo moeilijk en dit kan je ook opgelegd krijgen vanuit een organisatie. Bijvoorbeeld een groei in naamsbekendheid, omzet of leads.
Probeer het doel af te kaderen of juist uit te strekken over de langere termijn. Wil je graag meer conversies, dan zullen mensen je wel eerst moeten kennen. Kennen ze je al, dan zullen ze je ook goed moeten vinden. Kunnen gebruikers je website vinden, dan zullen je conversies moeten werken (wel zo handig), goed te vinden zijn en moet de website in zijn totaliteit gebruiksvriendelijk zijn. Allemaal losse stappen die bijdragen aan je doel.
In de praktijk betekent dit dat je bijvoorbeeld heel goed op basis van het See-Think-Do-Care model (< meer uitleg) van Google kunt werken. Op die manier werk je in fases naar je uiteindelijke doel toe. Het is belangrijk om het doel in kaart te brengen en af te kaderen, gezien je vervolgens KPI’s kunt opstellen om het doel te gaan behalen.
Waar ga je op sturen?
In dit blog gaan we uit van een makelaar die graag wil groeien in het aantal leadafspraken voor het kopen van een huis. Bij dit type conversie kan je bijvoorbeeld werken op basis van een vaste CPA. Dit wil zeggen dat je kunt sturen op een vast bedrag wat je mag uitgeven om een nieuwe lead binnen te halen. Binnen e-commerce is dit vaak de ROAS. Meer over deze typen KPI’s vind je in onderstaande blogs met uitgebreide uitleg:
- CPA Google Ads bepalen
- ROAS uitgelegd: wat is het en waarom is het belangrijk?
- Wat is ROI? En verschillen tussen ROI, CPA & ROAS
Het handige aan een CPA-sturing is dat je direct heel duidelijk weet wat een conversie mag kosten. Stel je CPA is 35 euro en je wilt 100 extra afspraken in een jaar, dan is er dus 3.500 extra budget nodig. In deel twee komen we terug op deze budgetinschattingen en wat daarvoor goed is om te weten.
Waar ga je mee aan de slag?
Er zijn veel verschillende denkrichtingen en checks die je kunt doen om een strategie te bepalen. In het geval van de makelaar en de CPA, begint het met de huidige naamsbekendheid en zoekvolumes. Gebruik de zoekwoordenplanner en Google Trends data om te kijken hoeveel er naar je wordt gezocht ten opzichte van concurrenten. Ook als je regionaal actief bent, is het goed om dit te checken. Ga je juist een nieuwe regio bedienen? Dan is het helemaal goed om te beginnen met naamsbekendheid. Bijpassende kanalen zijn bijvoorbeeld Google Display, YouTube advertising en Social advertising.
Hoe je dat precies kunt aanpakken, lees je in deze blogs:
- Leadgeneratie via Social Media Advertising
- Leadgeneratie via Google Ads
- Een goede Social Strategie bepalen
- Display Advertising strategie – zichtbaar op de juiste momenten
Bovendien kun je deze kanalen goed inzetten in verschillende fases, zoals een branding video in de SEE-fase en een lead advertentie in de DO-fase. Deze uitleg met concrete voorbeelden vind je in bovenstaande blogs.
Wat is laaghangend fruit?
Ook kan je kijken naar je huidige marketinginzet en vrij snelle optimalisaties. Zet je nu Google Ads in, maar ligt je vertoningsaandeel rond de 50%? Dan zou je wel het dubbele kunnen uitgeven. Zijn er zoekwoorden die een heel goed conversiepercentage hebben, maar nog wel meer kunnen uitgeven? Dan weet je wat je te doen staat!
Draaien er remarketingcampagnes? Dit zijn zeer warme groepen waar je veel focus op kunt leggen en waar de snelste groei te verwachten is. Let wel op: om remarketinglijsten te vullen is het noodzakelijk om vanuit een eerdere fase voldoende verkeer op de website te hebben gehad. Daarom zijn voorgenoemde tips m.b.t. Display, Video & Social goede aanvullingen om uiteindelijk het meeste uit je budget te halen.
In het voorbeeld van de makelaar zou het bijvoorbeeld kunnen zijn dat de campagnes in een bepaalde straal rondom de vestiging heel goed converteren, of combinaties met plaatsnamen. Dan zou je hier bodaanpassingen op kunnen doorvoeren.
Bonustip: Zet je al Microsoft Ads in? Je kunt je Google Ads campagnes met 1 minuut importeren in Microsoft Ads en automatisch laten synchroniseren met je Google campagnes. Hier lees je meer.
Waar liggen kansen?
Binnen je huidige kanalen, zoals Google Ads, kan je nagaan of je er alles uithaalt wat mogelijk is. Daarbij is het goed om trends in de gaten te houden. Zoals de recente Performance Max campagne bijvoorbeeld, die je eens zou kunnen testen – of het experimenteren met een conversiegedreven biedstrategie. Adverteer je al op namen van concurrenten?
Bovendien is het nu tijd om na te denken over kanaaluitbreiding. Adverteer je al op Facebook en Instagram, maar waarom niet op Pinterest of op TikTok? Draaien er al video’s in je social accounts, experimenteer hier ook eens mee met adverteren via Google Ads.
Wellicht heb je tot nu toe vooral betaald verkeer ingezet, maar wil je op lange termijn ook organische groei zien. Dan is het slim om te werken aan je organische vindbaarheid. Zeker de combinatie van SEO & SEA is aan te raden!
Tot zover deel 1 van dit blog. Deel 2 lees je hier! Waar begin je en hoe kom je tot een realistische inschatting?