Het aantal webwinkels in Nederland groeide van 5.000 webwinkels in 2007 naar maar liefst 30.000 webwinkels in 2015. Ook blijft de omzet van online verkopen in Nederland jaarlijks stijgen. Wanneer je een webshop wilt beginnen of betrokken bent bij een bestaande webshop dan is een van de belangrijkste vragen die je wilt stellen: welke betaalmethodes accepteer ik in mijn winkel. Om een antwoord te kunnen geven op deze vraag is onderzoek noodzakelijk, daarom heeft Pure alvast enkele belangrijke cijfers en trends voor je uitgezocht.

Hoe betalen Nederlanders online?

Wanneer we kijken hoe deze verkopen in Nederland werden afgerekend, dan zien we dat 56 procent van de aankopen werd betaald via iDEAL. Hierna volgt betaling met creditcard in 12 procent van de gevallen, gevolgd door machtigingen (zes procent), overschrijving en PayPal (beide vijf procent).

Betaalmethode Aandeel in 2015
iDEAL  56%
Creditcard 12%
Machtiging 6%
Overschrijving 5%
PayPal 5%
Acceptgiro 4%
Pin 3%
Cadeaubonnen 3%
AfterPay 2%
Anders 4%

Welke methodes bieden webwinkels aan?

Als de helft van de Nederlandse consumenten online met iDEAL betaald, hoe zit het dan met het aanbod van deze betaalmethode? Onderstaande grafiek geeft ons inzichten in hoe de betaalmethodes worden aangeboden in de grotere en kleinere Nederlandse webshops. Opvallend is dat PayPal door maar liefst 65 en 45 procent van de webwinkels wordt aangeboden, terwijl dit systeem maar in 5 procent van de aankopen wordt gebruikt. Verder is logischerwijs iDEAL bij bijna alle grote webwinkels in Nederland een geaccepteerde betaalmethode.

aangeboden-betaal-methodes-nederlandse-webshops-2015

Storingen in betalingsverkeer

Als je inkomsten voor een groot deel afhankelijk zijn van een bepaald betaalsysteem, dan is het verstandig om eens te achterhalen hoe de betrouwbaarheid van de systemen is. In 2015 maakt iDEAL bekend dat het systeem op de belangrijkste consumenten tijdstippen (tussen 7:00 en 01:00 uur) gemiddeld 99,7 procent beschikbaar was.

En mobiele aankopen dan?

In de eerste helft van 2016 werden 6,25 miljoen aankopen gedaan via een smartphone. Dat houdt in dat zo’n acht procent van de Nederlandse online aankopen nu gedaan worden via een mobiele telefoon. Dat is overigens een stijging van 66 procent ten opzichte van de eerste helft van 2015. Kortom, een belangrijk aspect om te overwegen in je zoektocht naar de juiste betaalmethodes voor jouw webshop. In dat kader is ook iDEAL weer een van de meest gebruikte methodes met 35 procent van alle aankopen via smartphones.

Zo dat zijn weer heel wat cijfers en informatie voor een weloverwogen keuze. Oh, en dan nog een leuk weetje voor op een verjaardag: in 2015 was de gemiddelde besteding van een online aankoop via een smartphone € 54,-.

Bronnen:
https://www.currence.nl
https://www.cbs.nl/
https://www.betaalvereniging.nl/
https://www.thuiswinkel.org/