Wat kun je on page verbeteren aan je techniek? De techniek is belangrijk voor je website en bepaald of je site überhaupt in Google komt en hoe snel je website geladen wordt. In onderstaande video leg ik uit wat je on page kunt doen om je techniek te verbeteren voor je SEO. Lees je liever? Onder de video is een transcriptie van de video te vinden.

On page SEO verbeteren deel 2 – Techniek – Een Pure Keukensessie

Timestamps:
00:00 Intro
00:24 On page SEO verbeteren
00:47 Robots.txt & NoIndex
01:14 Website snelheid verbeteren
01:42 Afbeeldingen optimaliseren
02:37 Core Web Vitals
03:11 Conclusie

Transcriptie video

De snelheid van je website is een enorm belangrijke factor voor je zichtbaarheid in zoekmachines, de techniek kan je daar een handje bij helpen. Hoi ik ben Ewoud van Pure en in deze video ga ik je meer vertellen over welke technische aanpassingen of optimalisaties er voor je webpagina mogelijk zijn om de zichtbaarheid in zoekmachines te verbeteren.

On page SEO verbeteren

Wanneer we onze webpagina on page dus willen verbeteren om de zichtbaarheid te vergroten is de techniek ook een belangrijke factor waar we naar moeten kijken. Je kunt ontzettend ver de diepte ingaan om de techniek van je website te verbeteren en dat kan ik je ook ontzettend adviseren maar voor deze video behoud ik me even tot de on page optimalisatie tips en daar kijken we naar een aantal technische aspecten die je wat sneller zou kunnen aanpakken.

Robots.txt & NoIndex

Begin met het checken of je webpagina wel goed te benaderen is voor zoekmachines. Crawl bijvoorbeeld je website even met de tool Screaming Frog of kijk in Google Search Console om te kijken of je website of die webpagina te benaderen is. Het kan dus zijn dat er een noindex tag aanstaat of gedefinieerd is in de html of in de robots.txt en als dit zo is moet je dit natuurlijk verwijderen. Met één van de genoemde tools zoals Search Console en Screaming Frog kun je dit achterhalen.

Website snelheid verbeteren

Daarnaast is de snelheid van je website enorm belangrijk voor je zichtbaarheid in zoekmachines. Test daarom de webpagina – of meerdere pagina’s binnen je site – met de PageSpeed test van Google bijvoorbeeld. Dat is een erg toegankelijke tool die kijkt hoe snel een webpagina inlaadt op mobiel en desktop en geeft hier een indicatieve score aan.

Daarnaast geeft de tool ook een aantal oplossingsmogelijkheden of oorzaken waarom je website misschien wat aan de trage kant is en wat je zou kunnen doen om dit op te lossen.

Afbeeldingen optimaliseren

Wat in veel gevallen al een hele snelle on page verbetering of een verbeter kans blijkt is de grootte van je afbeeldingen op webpagina’s. Het komt heel vaak voor dat afbeeldingen in veel te grote bestandsformaten opgeslagen worden en gebruikt worden op webpagina’s. Wanneer deze comprimeert met een tool zoals TinyPNG of ImageOptim voor desktop dan kun je ontzettend veel tijd of eigenlijk laadtijd besparen omdat de website gewoon minder volume hoeft in te laden.

Mocht je meer willen weten over hoe je het beste je afbeelding op je website kunt verkleinen, daarvan hebben we ook een video gemaakt en die kun je hierboven in de link vinden. Daarnaast geeft de PageSpeed test ook vaak aanbevelingen over JavaScript dat wordt ingeladen en CSS bestanden voor de styling van je website.

Deze verbeteringen gaan technisch gezien wel wat verder en dat zou je echt met je webbouwer moeten bespreken.

Core Web Vitals

Ook een belangrijk aspect – een nieuwer aspect van het verbeteren van de snelheid van je website – zijn de Core Web Vitals. Dit is een speciale set kenmerken waar Google naar kijkt die heel veel zeggen over de gebruikerservaring van je website. Nu kun je in Google Search Console een specifiek rapport terugvinden over Core Web Vitals.

We raden je dan ook aan om naar de aanbevelingen in dat rapport te kijken en deze op te volgen. Sommige zijn wat makkelijker op te lossen dan de andere maar ook hiervoor zul je even je webbouwer moeten inschakelen als het té technisch wordt.

Oké in deze video gaf ik je een aantal handvatten om technische aspecten van je webpagina te verbeteren om zo beter zichtbaar te worden in zoekresultaten. Ga er dus vooral ook zelf mee aan de slag, overleg ook met je webbouwer of vraag om advies en laat vooral je bevindingen weten hieronder in de comments.

Vergeet natuurlijk ook niet om deze video even te liken en te delen en bedankt voor het kijken, doei!

Wij schrijven over internetmarketing

De meest recente blogs en artikelen op een rij.